Haberler

İnciraltı’nın ikinci planı da davalık

Tarih: 19 Şubat 2010 Kaynak: Milliyet Yazan: Utku Bolulu
Mimarlar Odası'nın, İnciraltı Planı'nın iptali için açtığı ilk dava devam ediyor. Oda, hazırlanan ikinci plan için de Danıştay'a başvuruda bulundu
İnciraltı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan İnciraltı Planı ile ilgili ard arda davalar açılıyor. Birinci Revizyon Planı'na Şehir Plancıları Odası'yla birlikte iptal davası açan Mimarlar Odası İzmir Şubesi bu kez ikinci revizyon planın iptali için Danıştay'a başvuruda bulundu.

Sakıncalı alanlara imar
Eylül ayında askıya çıkan İnciraltı Planı'nın ikinci revizyonun ilkine göre kent için daha da büyük olumsuzluklar içerdiği öne sürüldü. Mimarlar Odası'nı iptal davası dilekçesinde kente büyük yoğunluk getiren kararlara ek olarak, günübirlik tesislerde yüzde 10 olan yapılaşmanın, yüzde 20'ye çıkarıldığına dikkat çekildi. İlk revizyon planında yer alan "onaylı jeolojik etüt raporuna göre sıvılaşma riski yüksek olarak tespit edilen alanlar hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmayacak olup açık alan olarak düzenlenecektir" ibaresinin yeni planda kaldırıldığı bildirildi. Böylece jeolojik etüt raporlarında büyük risk taşıdığı belirtilen alanların bile yeni yapılan revizyon planları ile yapılaşmaya açılması eleştirildi.

Plandaki "yat limanları" ifadesinin de kruvaziyer limanlar şeklinde değiştirildiğine dikkat çeken Mimarlar Odası, "Pasaport Limanı, Alsancak Konteyner Limanı ve Alaybey Tersanesi gibi yoğun işlevlere ek olarak Üçkuyular bölgesinde de kruvaziyer limanı önerilmesi, körfezin kirlenmesine ve kentin doğal peyzajına büyük olumsuzluklar getirmesine neden olacaktır" görüşlerine yer verdi.

Planda neler var?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayladığı planda, bölgedeki en fazla inşaat yüksekliği ortalama dört kata karşı gelen 12.8 metre olarak belirlendi. Turizm tesisi yapabilmek için en küçük parsel büyüklüğü de 10 bin metrekare olarak saptandı. İnşaat yoğunluğu yüzde 80 olarak tespit edildi. Günübirlik tesislere de yer verilen planda, 10 bin metrekarelik parsellerde termal sağlık tesisi öngörüldü. Otoyolun paralelinde alışveriş merkezlerine imkan sağlayan ticaret alanlarına 200 bin metrekare ayrıldı.

İki bürokratın dönüşü
Büyükşehir Belediyesi ile yolları yerel seçimlerden sonra ayrılan Cengiz Türksoy ile Kerim Özer geri döndü. Merhum eski Başkan Ahmet Piriştina döneminde danışmanlık yapan Cengiz Türksoy, daha sonra Genel Sekreter yardımcısı oldu. Aziz Kocaoğlu döneminde görevden alınan Türksoy, üç yıl kızakta kaldı. Kocaoğlu, daha sonra Türksoy'u vekaleten, Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirdi.

Ancak 2009 seçimlerinden sonra Türksoy, yeni kurulan Karabağlar Belediyesi'ne geçici görevle gönderildi. Burada Fen İşleri ve Planlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. Kocaoğlu, bu kez de Karabağlar Belediyesi'ne yazdığı yazıyla, Türksoy'un geçici görevlendirmesini sona erdirdi. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de bu talebi kabul etti.

CHP Bornova İlçe eski Başkanı Kerim Özer de yerel seçimlerden önce Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı kadrosuna mühendis olarak alındı. 2009 yerel seçimleri öncesi istifa ederek Bornova Belediye Başkan aday adayı oldu. Ancak, aday yapılmayınca kadrosuna geri döndü. Özer, Büyükşehir'deki kadrosunu Konak Belediyesi'ne aldırdı. Konak Belediyesi'nde Fen İşleri Müdürü oldu. Bir süre sonra Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'la anlaşmazlığa düştü. Özer, Büyükşehir Belediyesi'ne dönmek için başvurdu. Başkan Kocaoğlu, bu talebi de onayladı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.