Haberler

Arkitera Kampüste: Öncüoğlu Mimarlık'ın Katılımı ile Erciyes Üniversitesi'nde Gerçekleşti

Tarih: 9 Mart 2010 Yazan: Derya Yazman


Arkitera Mimarlık Merkezi, 2010 yılı içinde Anadolu'daki mimarlık fakültelerinde, mimarların katılımıyla gerçekleşecek bir konferans serisini Medyasoft'un desteği ile başlattı. Arkitera Kampüste'nin ilk konferansı, Öncüoğlu Mimarlık'ın ortaklarının katılımlarıyla 4 Mart 2010 tarihinde Kayseri Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşti.

Öncüoğlu+ACP Mimarlık'ın genel müdürü Enis Öncüoğlu, Öncüoğlu Mimarlık'ın kuruluşundan bu yana geçen dönemden söz etti. İlk yıllarda sadece kamuya çalışan bir ofis olduğunu söyleyen Öncüoğlu, daha sonraki yıllarda yurtdışı projelerine yönelerek geniş bir coğrafyaya yayıldıklarını ifade etti. Öncüoğlu+ACP Mimarlık'ın şu anda Türkiye'de İstanbul ve Ankara olmak üzere Almanya, Rusya ve Kazakistan'da ofisleri yer alıyor. 1964 yılında kurulan firma, genel müdür Enis Öncüoğlu ve ortakları Önder Kaya, Cem Altınöz, Cumhur Keskinok, Claus Jungk tarafından yönetiliyor.

Öncüoğlu, ürettikleri proje örneklerini aktarmadan önce firmanın faaliyetlerinden kısaca söz etti: "Proje çalışmalarının yanı sıra son 3 -4 senedir artarak devam eden mesleki etkinliklere katılımlarımız oldu." Bu etkinliklerin içinde Fransa'da gerçekleşen MAPIC Fuarı, MIPIM Fuarı ve Dubai'de gerçekleşen Cityscape fuarları gibi önemli platformlara katılımları olan Öncüoğlu+ACP Mimarlık, birçok yarışmada ödül elde eden bir mimarlık ofisi.

Daha sonra Öncüoğlu konuşmasına, firma olarak mimarlık anlayışlarını en iyi şekilde ifade ettiğini düşündükleri projelerinden örnekler aktararak devam etti:

B199 İstanbul Konutları



Büyükdere Caddesi'nde konumlanan B199 İstanbul Konutları'nın, İstanbul'un tarihi kentsel topoğrafyasından ve silüetinden ilham alan tasarıma sahip bir yarışma projesi. Gültepe Bölgesi ile Büyükdere Caddesi arasındaki mekansal ayrışmayı birleştirecek bir köprü. Projede modüler entagrasyonu ve açık alanlar ile yaya sirkülasyonun en iyi şekilde organizasyonunu sağlanması amaçlandı.

Oslo Museum
Oslo'da kentsel limanın yanında açılan arsada gerçekleşen bir yarışma projesi olan Oslo Museum'da ekolojik bina tasarımı amaçlandı. Konumu ve tasarımı gereği simgesel bir yapı. Yarışma kazanılmamasına rağmen üzerinde çok konuşulması gereken önemli bir proje.

Konuşmaya ortaklardan Önder Kaya devam ederek, projelerinden birkaç örnek anlatmaya devam etti:

Eczacıbaşı Ar-Ge Merkezi



Bozüyük'de yarışmaya açılan bu proje ile akışkanlık, tektonik, esneklik ve teknoloji gibi kriteler doğrultusunda tasarım gerçekleşti. Yarışma kazanılmamasına rağmen, Cityscape'de ödül almış bir proje.

İzmir Mavişehir



Şu an uygulama aşamasında olan proje, konut bloklarının arsa çeperinde konumlanması ile arsanın ortasında konut sakinleri için yeşil alan ve su ögesi ile sosyal bir mekan yaratıldı. Fakat proje aşamasında Belediyelerle sürekli görüşülmesine rağmen uygulamada çıkan sorunlar nedeni ile revize olan bir proje. Bu nedenle projeye yönelik 4 alternatif proje üretildi.

St. Petersburg Forum, Rusya



Bu proje ile Rusya'nın kent planlama anlayışlarına ve kriterlerine (yapıların güneş alması, bina cephe renklerinin mevcut dokuya uyumluluğu,vs.) uygunluğun sağlanması amaçlandı. Fakat ekonomik kriz nedeni ile beklemede olan bir proje.


Enis Öncüoğlu

"Mimarlık sadece tasarım değil. Birçok mesleki disiplini bir arada gerektiriyor"
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı'nın "Mimarlıkta teknik mi yoksa tasarım mı önemli? İkisinin bir aradalığını siz nasıl başarıyorsunuz?" sorusuna Öncüoğlu, "Mimarlık sadece tasarım değil. Birçok mesleki disiplini (İşletme, hukuk,vs.) bir arada gerektiriyor," dedi. Ortaklardan Önder Kaya da mimarlık mesleğini sevmekle ve bu konuda kendini geliştirmekle bir yerlere gelinebileceğini, kişinin kendi merakı sayesinde mimarlık alanında hem teknik yönden hem de tasarım yönünden kendini geliştirmesinin mümkün olacağını vurguladı.

"Kurumsallaşmak çok önemli, firmamızın bunu başardığına inanıyorum"
Dinleyicilerden gelen "Bu kadar geniş bir çalışma kadrosuna sahip ve birçok şehirde ofisleri bulunan bir firma nasıl organize bir şekilde çalışmayı başarabiliyor?" sorusuna Enis Öncüoğlu, firma olarak kurumsallaştıklarını ve bunun çok önemli olduğunu söyledi. "Çalışma saatlerimiz bellidir ve haftasonları dahil çalışmıyoruz. Ofislerimiz ile ortaklaşa çözümler üretmek üzere koordine bir şekilde çalışıyoruz." dedi.

Enis Öncüoğlu'nun babasının da mimar olmasının ona ne gibi katkılar sağladığı sorulduğunda da Öncüoğlu, bunun çok büyük bir avantaj olduğundan ve ondan çok şey öğrendiğinden, babasından devraldığı mesleği kendisinden sonra gelecek olan kuşaklara en iyi şekilde aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilerden gelen bir diğer soru da, "Büyükdere Caddesi'nde bu denli yüksek yapılaşmanın burası için uygun olup olmadığı ve burasının daha ne kadar bu tür bir yapılaşmayı kaldırabilecek kapasite de olduğu" konusundaydı. Öncüoğlu, bu durumun çok doru olduğuna fakat ülkemizde malesef şehir planlama konusunun çok fazla etkili olmadığını vurguladı.

Öncüoğlu konuşmasını tamamlarken, mimarlık mesleğinin bir yaşam stili olduğundan ve sürekli insanın kendisini geliştirmesi ile başarıya ulaşılan bir meslek olduğunu, lisan konusunun da mimarlık bilgisi kadar önemli olduğunu ve lisan bilgileri sayesinde yurtdışına açılabildiklerini söyledi.

Katılımın oldukça fazla olduğu, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşen Arkitera Kampüste'nin bir sonraki buluşması 18 Mart 2010 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.