Haberler

İç Batı Anadolu Arkeoloji Araştırmaları Sempozyumu

Tarih: 10 Mart 2010 Kaynak: Cumhuriyet
Almanya'nın Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü ve Aizanoi Antik Kenti Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Ralf Von Den Hoff, ''Kütahya ve Gediz çevresinde Helenistik dönem yapılarının çok olmasına karşın daha önce kazı yapılmamış'' dedi.Almanya'nın Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü ve Aizanoi Antik Kenti Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Ralf Von Den Hoff, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce, Merkez Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen ''İç Batı Anadolu Arkeoloji Araştırmaları'' konulu sempozyumda, Aizanoi Antik Kentindeki yeni dönem kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Aizanoi'deki kazıların yaklaşık 30 yıldır Alman Arkeoloji Enstitüsünce yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Hoff, şöyle konuştu: ''Bu yapı halk arasında 'İkinci Efes' olarak nitelendiriliyor. Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazılar, 1926 yılından beri, aralıklarla Alman Arkeoloji Enstitüsünce yürütülüyor. Buranın, antik çağlarda 'Penkalas' diye adlandırılan Kocaçay Irmağı'nın yukarı kesiminde bulunan ve adını mitolojik kahraman Azan'dan aldığı sanıyoruz. Burası ayrıca Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitislerin temel yerleşim alanı olarak biliniyor.'' Yapının 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedildiğini, Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1926'da kazılara başlandığını anlatan Prof. Dr. Hoff, bir süre ara verilen kazıların 1970 yılında yeniden aynı enstitü tarafından başlatıldığını anımsattı.

'Çok derinlerde eserler bulunduğunu biliyoruz'
Antik kentin çok önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Hoff, şunları söyledi: ''Aizanoi'de Zeus Tapınağı ile 20 bin kişilik amfi tiyatro, buna bitişik 13 bin 500 kişilik stat, mozaikli hamam, sütunlu cadde, nekropol, halen kullanılan köprüler ve dünyanın ilk borsası gün ışığına çıkarıldı. Kütahya ve Gediz çevresinde Helenistik dönem yapılarının çok fazla olmasına karşın daha önce kazı yapılmamış. Çok derinlerde eserler bulunduğunu biliyoruz. Bunları gün ışığına çıkarmak için Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerini iyi araştırmak gerekiyor.''

Edinburgh Üniversitesinden sempozyuma katılan Prof. Dr. Ulf Schoop da Batı Anadolu platosunda MÖ 4 ve 3 binli yıllarda sosyal ve kültürel gelişimdeki sorunlar hakkında bilgiler verdi. Sempozyuma DPÜ Arkeoloji Bölümü ve Seyitömer Höyüğü Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ve DPÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri de katıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.