Haberler

Antep'in hamamları tarih olunca müzeleri tarih yazmaya başladı

Tarih: 26 Mart 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Yılmaz
Baklavaydı, fıstıktı, hamamdı derken Gaziantep şimdi de müzeleriyle gündemde. Şehirde farklı konularda eserlerin biraraya toplandığı pek çok müze var.

Bundan sonra şehri anlamak isteyenlerin müzelere daha fazla zaman ayırması gerekecek.

Geçmişte hamamları ile türkülere konu olan Gaziantep, son yıllarda müzeleriyle dikkat çekiyor. Kentin dört bir yanında farklı içerik ve konseptte pek çok müze var. Panorama Müzesi, Savaş Müzesi, Kent Müzesi... Şehre hangi noktadan girerseniz girin, yolunuz bir müzeye çıkıyor. Öyle ki hepsini görmeye kalksanız bir gününüzü geziye ayırmanız gerekli. Zeugma kazı alanından çıkarılan eserler, Gaziantep Savunması'nda kullanılan silahlar, etnoğrafik eserler, mutfak aletleri birer birer vitrinlerde yerini alıyor. Tarih, kültür, sanat, yemek adına bütün müzelerin mevcut olduğu şehir, gizli hazinelerini bir bir keşfediyor. Bunu şehrin yöneticileri de dillendiriyor.

Bugüne kadar sanayisi ve mutfağı ile ün kazanan Gaziantep, bundan sonra ziyaretçilerini müzeleri ile ağırlamak istiyor. Gaziantep Kalesi içerisine kurulan Panorama Müzesi'ne girmeden Karayılan, Şehitkamil ve Şahinbey karşılıyor şehri gezmeye gelenleri. "Ben Antepliyim, Şahinim ağam, mavzer omzuma yük, ben yumruklarımla dövüşeceğim." sözleri yankılanıyor müzenin girişinde. Kalenin, yazın serin kışın ılık ortamında, Gaziantep Savunması'nın unutulmaz günlerini yaşıyorsunuz. Kapıdan çıkarken bir Fatiha okuyup, en yakındaki bir başka müzeye adım atıyorsunuz.

Kalenin çevresinde iki müze var: Cam Eserler Müzesi ve Emine Göğüş Mutfak Müzesi. Cam Eserler'de birbirinden güzel çalışmalar, ziyaretçilerin içini aydınlatıyor. Emine Göğüş Müzesi ise Gaziantep yemeklerini anlatıyor. Burayı gezerken hoşunuza giden yemek tariflerini almanız da mümkün.

Bayazhan Kent Müzesi'ne uğramadan Gaziantep Mozaik Müzesi'ne düşüyor yolunuz. Birçok eserin yanında Zeugma kazı alanından çıkarılan eserlerin sergilendiği müze, bugüne kadar birçok devlet büyüğünü ağırladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni yakın dönemde müzeyi gezenlerden... Zeugma mozaikleri hakkında bilgi alan ziyaretçiler, Bayazhan Kent Müzesi'ne gidiyor. Burada şehrin gelenek görenekleri ve sanatları enine boyuna anlatılıyor.

Ardından yolunuz Hasan Süzer Etnografya Müzesi'ne düşüyor. 45 yıllık bir hasretin ardından, 2 yıl önce açılan Gaziantep Savaş Müzesi ise işgal günlerini anlatıyor. Gelen her ziyaretçiye, Fransız ordusunu bozguna uğratan 'taktakı' gösteriliyor. Bu alet, Gaziantepli'nin en zekâsının bir ürünü. Güçlü Fransız ordusuna karşı silah bulamayan Antepliler, tahtadan yaptıkları ve G3 sesini çıkaran 'Taktakı' ile karşılık verir. Şehrin her köşesinden aynı sesi duyan düşman askeri şaşırıp kalır. Şehir merkezindeki müzelerin yanı sıra Yesemek Açık Hava Müzesi, Zeugma kazı alanı da uğrak yerlerinden.

Kültürümüze sahip çıkıyoruz

Gaziantep'e birçok müze kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kültüre saygılı bir yönetim anlayışıyla çalıştıklarını belirtiyor. Güzelbey, "Gaziantep bilindiği gibi önemli bir sanayi şehri. Yatırım teşviklerini çok iyi değerlendiren halk, devlet desteği olmadan 4 organize sanayi bölgesini yaptı. 3 milyar dolar ihracat girdisi olan bir şehrimiz, 65 bin kişiyi istihdam ediyor." diyor. Gaziantep'in bir başta yönüne dikkat çeken Güzelbey, şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatıyor. "Gaziantep, Hz. Ömer ile fethedildikten sonra Türk İslam medeniyetlerinin beşiği olmuş. Daima, sanayi ticaret, huzur ve barış şehri, kültür ve turizm şehri olmuş. Sanayi kültürünün yerleşmesi ile birlikte sanayi ön plana çıkarılmış. Gaziantep'in kültürel değerlerine yakın geçmişe kadar kimse el atmamıştı. Şimdi kültür ve sanatta da önemli bir şehiriz." diyor.

Geçmişten gelen kültüre sahip çıktığını anlatan Başkan Asım Güzelbey, diğer taraftan da geleceğe güvenle bakmak gibi bir misyon üstlendiklerini ifade ediyor: "Son yıllarda Gaziantep'e 5 büyük müze kuruldu. Gaziantep Kalesi'ni merkez almak üzere kale çevresindeki tarihi eserler restore edildi. Şu anda yabancı turist konusunda çok fazla bir portföye sahip değiliz. Ama yerli turist konusunda son 2 yıldır altın çağ yaşanıyor. Müzeler, kale ve çevresindeki tarihî eserler, yemeklerimiz, insanları buraya bağlıyor."

Yabancı turistleri çekmek için dünyanın ikinci mozaik müzesinin tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Güzelbey, "Müzenin hizmete girmesiyle, yabancı turist sayısında artış bekliyoruz. Önceki yıllarda Gaziantep'e çok sayıda yabancı turist gelirdi. Gaziantep yabancı turistlerin merkezi noktasındaydı. Burayı gezdikten sonra çevreyi gezerlerdi. Ancak Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar ve terör yabancıların özellikle bu bölgeye gelmesini engelledi. Bizim çabalarımız, Gaziantep'in müzeler şehri olarak tanınması." ifadelerini kullanıyor. ZAMAN
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.