Haberler

Şangay 2010 Expo Pavyonları Tamamlanıyor

Tarih: 7 Nisan 2010 Kaynak: Building Design Yazan: Amanda Baillieu Çeviren: Tuğçe Şahin

İngiliz Pavyonu

Şangay 2010 Expo için yapılan etkileyici pavyonlar şekillenmeye başladı. İngiltere için Thomas Heatherwick'in tasarımı olan pavyon da bunlardan biri. Peki bu pavyonun vermek istediği mesaj ne?

Fuarlara baktığınızda çok para harcandığını ve entellektüel bir değeri olmadığını görseniz bile, bu fuarlar çoğunlukla yapıldıkları ulusun markalaşma çabalarıyla popüler oluyorlar.

Şangay Pavyonu için 25 milyon Pound harcayan İngiltere, etkileyici mimarisiyle ilgi çekmeyi bekleyen tek ülke değil. Aynı zamanda özel odalarla Çinli yatırımcıları ikna edecek ve İngiltereli girişimcilerin yeni ortaklıklar kurmasını sağlayacaklar. 2005 Japonya Aichi Fuarı'nda İngiltere'nin pavyon için 3 milyon Pound harcadığı ve şimdiki fuarın ise Çin'de olduğu düşünülürse İngiltere Hükümetinin bu pavyon için alışılmadık bir cömertlik içinde olduğu söylenebilir. Bu sadece ticari ilişkilerle şekillenen bir durum değil, İngiliz hükümeti ülkeyi en iyi şekilde anlatacak görüntüyü oluşturmak istiyor.


Fotoğraf: Schifres Lucas/ABACA/Press Association
Polonya: Wojciech Kakowski'nin tasarımı olan pavyonda Polonya folklorik desenlerinden esinlenilmiş. Çelik iskeletli yapı lazer kesimli kontraplaklar ile kapatılmış.

Bu fuar Çinli ev sahiplerinin iş için uygun olduklarını göstermelerinin bir başka yolu. Dünya genelindeki ekonomik durgunluğa rağmen, 250 pavyon ve 70 milyon katılımcının gelmesi beklenen fuar için Pekin Olimpiyatları'nda harcanan miktarın iki katı harcandı.

Fuarlar teknoloji ve mimarlık ilişkilerini deneyimlemek için de elverişli bir ortam olarak görülüyor. Gün boyunca yapının aydınlatması için doğal ışıktan faydalanan Thomas Heatherwick'in aksine birçok pavyon çeşitli yeni malzemelerle ön plana çıkmayı tercih ediyor.

Foster'ın Birleşik Arap Beylikleri pavyonu ve Enric Miralles-Benedetta Tagliabue'ın İspanya pavyonuna karşılık Heatherwick'in pavyonunun pek dikkat çekici olmayacağına dair fikirler de mevcut. Ancak 8 fuar için ve son olarak da Aichi'de İngiltere pavyonlarının tasarımını yapan Peter Higgins (Land Design Studios) pavyonun değerini sorguluyor ve diyor ki: "İngiltere pavyonu çok dikkat çekici bir yapı olacak. Etkileyici bir görüntü ortaya çıkacak. Fakat bu yüksek harcamanın geri dönüşü olacak mı?"


Fotoğraf: Credit: China Foto Press/PA
Lüksemburg: Francois Valentiny'nin pavyonu antik bir kaleyi andırıyor. Ahşap, cam ve çelik kullanılarak inşa edilen yapının tüm malzemeleri geri dönüştürülebilir.

Higgins, İngiltere'nin 2007 yılında yapılan yarışmadan sonra bütçeyi kesinlikle artırdığı noktasına dikkat çekiyor ve hükümetin safça Heatherwick pavyonunun 10 milyon poundluk bütçeyle yapılabilceğini umduğunu dile getiriyor. Ve pavyonun, "Daha iyi bir yaşam, daha iyi bir kent" olan fuar temasını ne kadarını içerdiğini sorguluyor.

"Fuarlar deneysel kent alanları gibidir ve yapılar da ddeneysel olmalıdır. Burada kastettiğim sürdürülebilirliğin bir göstergesi olması gerektiği. En azından başka bir yere taşıyabilmek için modüler olmalarını sağlayabiliriz."

Ne yazık ki bu mümkün olamayacak. "Sütrüktür İngiltere'ye götürmemize izin verecek gibi değil, olabildiğince geri dönüştürmeye çalışacağız" diyor dışişleri bakanlığı. Fakat Çin'in çeşitli yerlerindeki okullara dağıtılacak olan 60.000 akrilik çubuğun ancak bir kısmı geri dönüştürülebilir görünüyor.

Higgins'in dediği gibi: "İngiltere çok güzel bir strüktür inşa ediyor, ancak geri dönüştürülemeyecekse verdiği mesaj ne olacak?"


Fotoğraf: China Foto Press/PA
İtalya: İtalya'da "Shanghai" olarak bilinen, masaya atılan 20 çubukla oynanan geleneksel bir oyundan esinlenilerek Giampaolo Imbrighi tarafından tasarlandı. Saydam beton kullanılan malzemeler arasında.


Fotoğraf: Schifres Lucas/ABACA/Press Association
Hollanda: Pavyonun mimarı John Körmeling. "Mutlu Sokak", küçük Hollanda evlerinin renkli bir biçimde biraraya getirilmesinden oluşuyor.


Fotoğraf: China Foto Press/PA
Birleşik Arap Beylikleri: Foster & Partners tasarımı olan pavyonda kum tepelerinden esinlenildi. Sütrüktür, paslanmaz çelik üçgen kafeslerin ayarlanabilir bağlantı noktalarıyla birbirine bağlanmasıyla oluşuyor. Böylece yerinde sökülebilecek.


Fotoğraf: Philippe Lopez/AFP/Getty Images
İspanya: Enric Miralles-Benedetta Tagliabue pavyonu örme sepet sistemini kullanıyor. Ülkeye has örgü sepetler şeklinde biçimlenmiş çelik iskelet, söğüt dallarıyla örülmüş paneller ile örtülüyor.

Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.