Haberler

Dünya Anıtlar ve Sitler Günü'nün 2010 Teması: "Tarım Mirası"

Tarih: 16 Nisan 2010 Kaynak: ICOMOS, UNESCO Resmi İnternet Sitesi Derleyen: Derya Yazman
ICOMOS Dünya Anıtlar ve Sitler Günü, her sene Nisan ayının 18'inde tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de kutlanıyor. Bu sene de 18 Nisan 2010 tarihinde "Tarım Mirası" teması ile İzmir'de kutlanacak olan Dünya Anıtlar ve Sitler Günü'nün önceki senelerdeki temaları şu şekilde sıralanıyor:
- 2003 yılında Bodrum'da gerçekleşen konferansının teması "Sualtı Kültür Mirası"
- 2004 yılının "Toprak Mimarisi ve Mirası"
- 2005 yılının "ICOMOS'un 40. Yıl Dönümü"
- 2006 yılının "Endüstriyel Miras"
- 2007 yılının "Kültürel Peyzajlar ve Doğa Anıtları"
- 2008 yılının "Dini Miras ve Kutsal Yerler"
- 2009 yılının "Miras ve Bilim"

Bu senenin teması olan "Tarım Mirası" konusu ile tarım mirası değerlerinin incelenmesi, korunması ve yönetilmesi konusunda bir tartışma ortamı yaratılmak, koruma konusunda bir araç olabilmesinin sağlamak amaçlanıyor. Bu konuda ICOMOS, UNESCO ve diğer uluslararası organizasyonlarda bu konuya yönelik çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaları, tarım mirasının korunması yönündeki iki farklı hedefi içeriyor:

- UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki tarımsal alanların, kültürel ve olağanüstü doğal alanların değeri üzerine tescil konusu,

- Tarımsal aktivitelere katılım ve bununla ilgili olarak becerilerin ve geleneklerin ilişkisi ile soyut miras konsepti ve araçların, mirası korumaya ve takdir etmeye yönelik gelişimleri.

Dünya Miras Listesi'ndeki Tarımsal Alanlar
Dünya Miras Listesi'ndeki tarımsal alanların özellikleri, genellikle kültürel alanlar ve karışık alanlar (mixed sites) kategorilerinin altında yer alıyor. Uluslararası perspektifte de 4 ana yaklaşımın sonucu olarak ifade ediliyor. Bunlar:

- Dünya Miras konsepti ile ilişkili olarak kültürel ve doğal özellikleri birbirini bağlayan bir eğilim,

- ICOMOS ve Dünya Miras Komitesi tarafından hazırlanan "Global Strategy for a credible (Güvenilirlik için Küresel Strateji)", "representative and balanced World Heritage List (Temsili ve Dengeli Dünya Miras Listesi)" in içeriğini oluşturan araştırma, programlar ve stratejilerin ilişkisi ve bu çalışmaların tarımsal aktiviteler ve peyzajlar ile olan bağlantısı,

- Tüm peyzaj alanlarının farkındalığının artması,

- Doğal çevre ile uyumlu birlikte yaşam ihtiyacının öneminin artması ve buna bağlı olarak da halen yaşıyan tarımsal peyzajın, geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir bağlantı sağlamasının sürdürülebilirliğinin ortaya çıkması.

Dünya Miras Listesi'ne Giren Dünya'dan Bazı Tarımsal Peyzaj Alanları Örnekleri

Alto Douro Şarap Bölgesi, Portekiz



Portekiz'deki Alto Douro Şarap Bölgesi'nin Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedenleri şu şekilde sıralanıyor:
- Alto Douro Bölgesi'nde yaklaşık 200 yıldır sarap üretimi yapılıyor olması ve bu peyzaj örüntüsünün, insan aktiviteleri ile kalıplaşmış olması,
- Alto Douro peyzajının bileşenlerinin şarap yapım terasları, şarap üretim tarımsal kompleksleri, kasaba, tapınaklar ve caddeler ile ilişkili içerisinde olması,
- Alto Douro kültürel peyzajı, geleneksel Avrupa şarap üretim bölgeleri açısından olağanüstü bir örnek ve insan aktivitelerinin gelişimine etki eden bir alan olması.

Wachau Kültürel Peyzajı, Avusturya



Avusturya'daki Wachau Cultural Landscape'in Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedenleri: Tarihsel gelişimini dikkate değer derecede koruyarak sürdüren, dağlarla sınırlanmış nehir kenarında konumlanan eşsiz bir alan olması, Wachau'daki mimarlığın, insan yerleşmelerin ve alanın tarımsal amaçlı kullanımının, ortaçağ dönemine benzer bir yapı göstermesi.

Tokaj Şarap Bölgesi Tarihi Kültürel Peyzajı, Macaristan



Macaristan'daki Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape'in Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedenleri: Tokaji Şarap Bölgesi'nin, 1.000 yıl öncesine dayanan gelenekleri hiç bozulmamış gibi bugüne dek getirmesi, bölgenin bütün peyzajının bağları ve yerleşimleri içermesi ve hayat verici görünümü ile geleneksel arazi kullanımını özel kılması.

Yukarı Orta Rhine Valley, Almanya



Avrupa'nın en önemli ulaşım odağı olan bölgenin Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedenleri: İki milenyum için Akdeniz Bölgesi ile kuzey arasındaki kültürel değişimi kolaylaştırma özelliğine sahip olması, olağanüstü organik kültürel peyzaja sahip olması ve yaşamın gelenekselliği ve yakınındaki nehir bölgesi ile ilişkinin gelişimi açısından olağanüstü bir örnek olması.

Saint-Emilion Yargı Yetkisi Alanı, Fransa



Fransa'da bulunan Saint-Emilion Bölgesi'nin Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedenleri: Bugüne dek el değmemiş eşsiz bir kültürel peyzaja sahip olması ve arazi kullanımı sayesinde tarımsal üretimin (üzüm) tarihi bir alanda gerçekleşmesi.

Kinderdijk-Elshout Değirmen Ağı, Hollanda



Tarımsal bölgelere altyapı sağlayan Kinderdijk-Elshout Değirmen Ağı'nın Dünya Miras Listesi'ne girmesinin nedeni ise: Alanın insan yapımı olağanüstü peyzaj örneği olması ve bu şekilde alanın gelişiminin engellenmesi, hidrololik teknolojinin bu alana girmesinin önlenmesi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.