Haberler

Expo 2010 Avusturya Pavyonu'nun Türk Ortağı Zeytinoğlu Mimarlık ile Söyleşi

Tarih: 26 Nisan 2010 Çeviren: Tuğçe Şahin Derleyen: Derya Yazman
Şangay World Expo 2010'na katılan ülkelerin pavyonlarının inşaatları sürüyor. Avusturya Pavyonu'nun inşası tamamlandı. Pavyonun tasarımı için yarışma düzenlenmiş ve yarışmayı Viyana merkezli SPAN ve Zeytinoğlu Mimarlık ortaklığındaki proje kazanmıştı.

Avusturya Pavyonu, 2.000 metrekare büyüklüğünde alan üzerinde konumlanıp, ziyaretçileri kar kaplı dağlarda, ormanlarda, nehir kenarlarında ve kentsel peyzaj içinde bir yolculuğa çıkarıyor. Pavyon ile "Uyumu Hisset" teması altında Avusturya'nın doğal güzellikleri ve simgeleşmiş binalarından Viyana Belediye Binası sergilenecek.

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak Avusturya Pavyonu'nu tasarlayan firmalardan Zeytinoğlu Mimarlık ofisi ile pavyonları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik:

Öncelikle mimarlık ofisiniz olan Zeytinoğlu Mimarlık'tan ve projelerinizin içeriğinden bahsedebilir misiniz?
Çalışmalarımız oldukça geniş bir mimari çeşitlilik içeriyor. Sadece mimari ve iç mekan tasarımı hizmeti vermiyoruz. Aynı zamanda kentsel gelişim ve hem özel hem de kamusal yatırımlar üzerine de çalışıyoruz. Geçen yıllar boyunca proje çeşitliliği ofis binalarından özel konutlara, özellikle otel tasarımı üzerine yoğunlaşmış, restaurant tasarımlarına kadar değişim gösterdi.

Şangay 2010 Expo'nun teması "Daha iyi bir kent, daha iyi bir yaşam". SPAN firmasıyla birlikte 2010 Şangay fuarı için tasarladığınız Avusturya Pavyonu'nun temel konseptini neler oluşturuyor?
Proje fikri süreklilik, akıcı yüzeyler, mekanlar arasında kesintisiz bağlantılar fikrinden, iç ve dış mekanlar arasındaki ilişkileri olabildiğince ustalıkla tanımlayarak pavyon içinde devamlı bir akış oluşturabilmek üzerine bir konsept geliştirme temeline oturuyor. Akıcı geçişler ve eğrisel dolaşım hatları sadece pavyonun formunun bir yansıması değil, bu konsept cephedeki renk değişimleri, masa ve oturma yerlerinin tasarımı, medya içeriklerinin konsept tasarımı ve tavan aydınlatmaları gibi ufak ayrıntılara kadar düşünülerek kararlaştırıldı. Bunların hepsi pavyonun niteliğini artıran özellikler. Temel konsept cephe tasarımına da yansıtıldı. 10 milyondan fazla porselen parçaların tümü bir kabuk oluşturuyor. Bu porselen taneler aynı zamanda Avusturya ve Çin arasındaki ilişkilere de gönderme yapıyor. Avusturya, Avrupa'daki çin porseleni üretimi yapan en eski ülke. SPAN & Zeytinoğlu, Avusturya Pavyonu için Du Paquier vazolarından da esinlendi. Tıpkı doğadan da ilham aldıkları gibi. Bunu bir metafor olarak düşünmekten öte, doğada karşılaşılabilecek geometrisel ve matematiksel sistemlerin konsept tasarımına entegre edildiği söylenebilir. Bu yeni teknolojik sistemlerin kullanımıyla mümkün olan bir şey. Hepsi temelde matematiksel sistemlere dayanan bir parça müziğin içinde bulabileceğiniz ritimden ağaç dallarının biçimlenişindeki düzene, istiridye kabuğundaki geometriye kadar her şeyi tarifleyebilen, evrensel bir dil olarak düşünüldü. Elimizdeki bilgisayar gücü, doğayı daha yüksek bir çözünürlükte algılamamıza yardım etti. Aynı zamanda mimariyi oluştururken bu düzenlemeleri nasıl kullanacağımızı da etkiledi. Özellikle Avusturya Pavyonu'nun tasarımıyla ilgili olarak, genellikle karmaşık topolojik geometriler hakkında daha fazla bilgi kazanabilmek amacıyla bilimsel araştırmalarda kullanılan özel bir bilgisayar sistemi kullanıldı. Bu yapı bu teknoloji kullanılarak geliştirilmiş ilk yapıdır. Karmaşık eğimli yüzeylerin tanımlanması ve bunların inşa edilebilir hale gelmesi açısından topoloji, matematiksel sistemin temel konusu olmuştur.





Avusturya Pavyonu konsepti, atmosferin ulusal etkileşimler de doğurmasını umarak duygusal bir çeşitlilik oluşturulması üzerine kuruldu. Sergi alanının içerisindeki yol sadece Avusturya peyzajını tasvir eden bir mekan oluşturmaktan öte akustik etkiler, değişken sıcaklıklar ve derin bir mekan algısı gibi çeşitli yoğunluklarda hisler de verebilecek bir mekandır. Ziyaretçi için zemin ve duvar tasarımları da bir etkileşim doğuracak. Bu etkileyici mekan formları serginin önemli bir parçası olsa da pavyonun temel birleşeni programın kendisidir. Çok sayıda müzik performansı, Viyana'nın klasik müziğin başkenti olduğu dönemlerden (Mozart, Schubert, Strauß...) modern dönemin Avusturyalı bestecilerine kadar (Mahler, Schönberg..) ve modern Viyana elektronik müzik sahneleri, pavyon içindeki programın temel birleşenleri oldu. Bu ilk mekandan sonra ziyaretçiler ikinci kattaki restoranda gerçek Avusturya misafirperverliğini deneyimleme şansını bulacaklar. Restoranın başlıca özelliği mekanın içe dönük doğası... Manzara iç alandaki "schani-garden"a odaklanıyor. Bu durum pavyon içinde hem gürültüden biraz uzaklaşma hem de heyecanlı bir aksiyon etkisi imkanı sunuyor. Burası dinlenmek, Avusturya yemeklerini, şaraplarını, harika kahvelerini ve ünlü Viyana pastalarını tatmak için çok iyi bir yer. Pavyon her şeyi göz önünde bulunduran bütünleşikli bir sanat eseri (Gesamtkunstwerk) gibi davranmaktadır.



Projenizde kırmızı ve beyaz renkler oldukça baskın. Bu renklerle özellikle vurgulamak istediğiniz bir şey var mı?
SPAN & Zeytinoğlu, pavyonun konsepti olarak kırmızı - beyaz ve zarifçe kubbeleştirilmiş Du Paquier vazolarından ilham almıştır. Başka bir açıdan doğanın kendisi de model olarak alınmıştır.

Tasarımı gerçekleştirirken Çin'e ait yöresel özelliklerden kullandığınız oldu mu?
Kusursuz cephe yüzeyini oluşturmada oldukça eski bir Çin materyali olan porselenden faydalandık. 10 milyonu aşkın sayıda kırmızı ve beyaz renklerinde porselen parçası yüzeyi kaplamada kullanıldı.

Porselen için aynı zamanda Avusturya ve Çin arasındaki kültürel köprü diyebiliriz. Her iki toplum içinde porselen oldukça önemli bir değere ve kültürel öneme sahip. Avrupa da Avusturya Çin porseleninin en eski imalatçısı olmuştur. Çin'de Avusturya'dakinden 1.000 yıl daha eskiye dayanan porselen üretiminin imalatı, Avusturya'da Barok dönemine dayanmaktadır.

Seramiğin dış kaplama parçası olarak kullanılması ya da seramik cephelerin olduğu Avusturya mimarisine Otto Wagner'in Majolica evi ya da Frederick Kiesler imzalı "Shrine of the Book" projesi örnek gösterilebilir.

Şangay 2010 Türkiye Pavyonu'nu gördünüz mü? Proje hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye Pavyonu'nu gezebileceğim resmi açılış gününü sabırsızlıkla bekliyorum. Kültürel geçmişe dayalı oldukça ilginç bir senaryosu var. Mimari açıdan gerçekleştirilişi ve farkedilir olması konusunda oldukça merak doluyum.

Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.