Haberler

Vahşi doğayla tehlikesiz buluşma

Tarih: 26 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Burcu Ilgın, Canan Düzdol
Renkleriyle ve ortamıyla çölü andıran develer, zariflikleriyle gölü süsleyen kuğular, maymun adası, zürafa, devekuşu ve zebraların bulunduğu Afrika Savanı, su aygırları, geyikler, ceylanlar, tropik bitki ve hayvanlar, Vahşi kediler, sürüngenler, dev timsahlar 120 türde 1200 yaban hayvanı Sasalı'da sizi bekliyor.

Bu hafta 23 Nisan, yani Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı yaşadık. Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu özel gün sadece bir günle sınırlı kalmıyor artık. Tüm bir hafta boyunca etkinlikler çocuklara adanıp, onlara özel şenlikler düzenleniyor. Dünyanın her köşesinden gelen minikler burada güzel arkadaşlıklar kurup öyle dönüyorlar ülkelerine... Böylece de Türkiye denince akıllarına siyasi bir harita değil sıcak bir karşılama ve dostluk geliyor... 23 Nisan geçti ama etkinlikler hala devam ediyor. Biz de bu hafta miniklere özel bir seyahat sayfası yapalım istedik ve rotamızı Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na çevirdik. Canan'ı da aldığım gibi doğru Sasalı'ya...

Alan geniş

Açıkçası daha önce benim de görme fırsatı yakalayamadığım doğal yaşam parkı gerçekten harika olmuş. Hayvanların kafes altında tutulmasından nefret eden biri olarak fuardaki eski yerlerini düşününce onlar adına çok sevindim.

Minikler, sadece televizyonlarda görebilecekleri vahşi hayvanlarla tehlikesiz bir ortamda karşılaşma fırsatı yakaladıkları için bu tür yerleri görmeyi çok seviyorlar. Doğal Yaşam Parkı, aslında sadece minikler değil biz yetişkinler için de çok güzel bir deneyim...

Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na gitmek için illa ki arabanız olması gerekmiyor çünkü kapısının önüne kadar giden otobüsler mevcut. Karşıyaka İskele önünden kalkan 777 numaralı otobüse binip bugün çocuğunuza güzel bir armağan verebilirsiniz.

Uzaktan sevimliler

Parka ilk girdiğinizde sol taraftan gezmeye başlarsanız önce aslan, kaplan ve pumaları görebilirsiniz... Genellikle en çok ilgi çeken hayvanlar olan vahşi kediler uzaktan çok sevimli ama bir o kadar da ürkütücü oldukları için parkın en popüler hayvanları...

Bir diğer ilgi çekici alan ise yapay olarak oluşturulmuş tropik alan... Buraya adım atar atmaz Afrika Yağmur Ormanları'na girmiş gibi hissediyorsunuz, sadece görsel olarak değil iklim olarak da Yağmur Ormanları'nın aynısı... Çiçekçilerde gördüğünüz orkideler, muz ağaçları, eğrelti otları ve daha adını sayamadığım birçok tropik bitki çeşidini görmek mümkün... Tropik hayvanları ise hiç saymıyorum... Rengarenk papağanlardan vahşi timsaha yılanlara kadar birçok sürüngeni ve hayvanı görmek mümkün. Biz, elektrik aksamında arıza olduğu için mağara görüntüsü verilmiş bölümdeki sürüngenleri göremedik... Ama genel anlamda gerçekten çok güzel bir yapay tropik ortam yaratılmış...

Bahadır'a anıt mezar

Parkın en ilgi çeken diğer hayvanları ise filler Winner ve Begümcan... Fuarda yıllarca tek başına yaşayan Pakbahadur için ise bir anıt mezar yapılmış. Türkiye'deki tek Asya filleri Winner ve Begümcan olmakla birlikte yine Türkiye'nin tek fil anıt mezarı da sanıyorum Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda...

Kuşlara ayrılan bölüm ise çok keyifli... Uzun bacaklı leyleklerle, ördeklerle, sülünlerle, tavuşkuşlarıyla iç içe olabileceğiniz çok güzel bir yer...

Renkleriyle ve ortamıyla çölü andıran develer bölümü, zariflikleriyle gölü süsleyen kuğular, maymun adası, zürafa, devekuşu ve zebraların bulunduğu Afrika Savanı, su aygırları, geyikler, ceylanlar yani aklınıza gelecek hemen her çeşit hayvan Sasalı'da sizi bekliyor.

365 gün boyunca açık olan parka girişler öğrencilere 50 kuruş. Tam bilet fiyatı ise 2 lira. Çarşamba ve Cuma günleri ise okullara ücretsiz.

Hangi hayvanları görebilirsiniz?


Memeliler

Anadolu Yaban Keçisi
Aslan
Asya Fili
Bayağı Zebra
Benekli Sırtlan
Bengal Kaplanı
Boz Ayı
Ceylan
Cüce Keçi
Dağ Aslanı, Puma
Eşek
Gri Kurt
Haflinger Atı
Halka Kuyruklu Lemur
Su Aygırı
Kamerun Koyunu
Kızıl Geyik
Kobay Gine Domuzu
Merkat
Mona Maymunu
Siyah Makak
Tavşan
Tek Hörgüçlü Deve
Vervet (Yeşil Maymun)
Yer Sincabı
Zürafa

Kuşlar
Afrika Devekuşu
Ak Pelikan
Alaca Baykuş
Altuni Sülün
Amazon Papağanı
Angut
Baykal Ördeği
Beç Tavuğu
Beyaz Karolin
Beyaz Leylek
Beyaz Mandarin
Beyaz Tavus Kuşu
Beyaz Tepeli Kalij Sülünü
Bıldırcın
Cennet Papağanı
Çin Kazı
Edward Sülünü
Eliot Sülünü
Gri Orman Tavuğu
Gri Papağan
Gümüşi Sülün
Hadada İbisi
Halkalı Ördek
Hatun Sülün
Himalaya Gri Tavuskuşu Sülünü
Hindi
Islıkçı Ördek
Kakadu Papağanı
Kanarya
Karolin
Kaya Kartalı
Kınalı Keklik
KIrmızı Ara Papağanı
Kızıl Akbaba
Kızıl Şahin
Kral Sülün
Mandarin Ördeği
Mavi Altın Ara Papağanı
Mavi Tavuşkuşu
Moskova Ördeği
Pekin Ördeği
Rahibe Kazı
Sarı Altın Sülün
Tragopan Sülünü
Sessiz Kuğu
Siyah Omuzlu Tavuskuşu
Siyam Alev Sırtlı Sülünü
Sultanı Papağan
Suna
Swinhoe Sülünü
Şili Ördeği
Temmink Tragopan Sülünü
Tepeli Pelikan
Tibet Beyaz Kulaklı Sülünü
Yerli Sülün
Yeşil Kanatlı Ara Papağanı
Yeşil Papağan
Yeşilbaş Ördek

Sürüngenler

Afrika Mahmuzlu Kaplumbağası
Benekli Kaplumbağa
Brezilya Gökkuşağı Boası
Kafesli piton
Kahverengi Basiliks
Kırmızı Kuyruklu Boa
Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
Kral Yılan
Kraliyet Pitonu, Top Piton
Leopar Gekko
Mısır Yılanı
Nil Timsahı
Sarı Anakonda
Timsah Monitor
Tosbağa
Yeşil Ağaç Pitonu
Yeşil İguana

Kendi Güvenliğiniz için

Güvenlik açısından parkın içinde bisiklet, scooter, kaykay, tekerlekli patenle gezilmesi uygun değildir. Bisikletle gelen ziyaretçiler park girişindeki bisiklet park yerine bisikletlerini park edebilirler.

Hayvan barınaklarının etrafını çeviren güvenlik bariyerlerini aşmak veya tellerin arasından hayvanlara dokunmaya çalışmak güvenliğiniz açısından tehlikelidir. Barınakların etrafında bulunan tellerde elektrik vardır. Uyarıları levhalarına dikkat edin.

Tropik merkezin açılış ve kapanış saatlerine uymaya çalışıp bu konuda ısrarcı olmayın.
Doğal Yaşam Parkı'nı güzelleştiren alandaki ve Tropik Merkez'deki bitkilere zarar vermeyin.
Doğal Yaşam Parkı hayvanların evidir. Evlerinde onları rahatsız etmeyin.
Gözetleme kulelerinden sarkmayın. Görevlilerin uyarı ve isteklerine uyun.

Hayvanların güvenliği için

Uzman persone tarafından hayvanların biyolojisi, mevsim şartları, metabolik ihtiyaçları göz önüne alınarak günlük rasyonları (diyetleri) hazırlanmaktadır. Dışarıdan verilecek gıda maddeleri onların sağlıklarını tehlikeye sokabilir. Hayvanların sağlıklarına zarar vermemek için dışarıdan getirdiğiniz yiyecekleri hayvanlara vermeyin.

Çocuk Hayvanat Bahçesi'nde bakıcıların kontrolünde hayvanlarla temas kurulabilir onun dışındaki alanlarda kendi güvenliğiniz ve hayvanların güvenliği dikkate alınarak hayvanlara dokunulmamalıdır.

Hayvanat bahçeleri hastalıklar yönünden arı ve izole yerlerdir. Bu yüzden parka evcil hayvan getirmek yasaktır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.