Haberler

"Tamam istemeyeceğiz"

Tarih: 26 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Kanun değişikliğine rağmen, konut satın alan vatandaştan müteahhitin prim borcu olmadığına dair belge getirmesini isteyen belediyeler uygulamayı değiştiriyor.

Konut satın alan vatandaştan belediyelerin, oturma raporu verme şartı olarak müteahhitin "borcu yoktur" belgesini istemesi ve yasa değişikliğine rağmen kanunun uygulanmaması vatandaşın tepkisine neden olurken ilçe belediye başkanları, Yeni Asır'a konuyla ilgili sevindirici açıklamalarda bulundu. Narlıdere, Balçova, Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Gaziemir, Buca ve Karşıyaka Belediye başkanları, bundan böyle konut satın alan vatandaştan oturma raporu verme şartı olarak müteahhitin "borcu yoktur" belgesini istemeyeceklerini söyledi.

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise, SGK'ya yazıyla müracaat ettiklerini, belgeyi isteyip istemeyeceklerine gelecek yanıta göre karar vereceklerini dile getirdi. Konak Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hepşengünler ve Güzelbahçe Belediyesi İmar Müdürü Şevki Boyraz ise, "borcu yoktur" belgesini istemeyi sürdüreceklerini açıkladı. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ve SGK İl Müdürü Mustafa Keskin ise yasa değişikliği gereği "borcu yoktur" belgesinin istenmemesi gerektiğini bildirmişti.

İlçelerinde ikamet edenleri mağdur etmeyecekler


Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı:

Biz Buca Belediyesi olarak zaten kanun değişikliğinin yapıldığı 17 Aralık 2009 tarihinden bu yana konut satın alan vatandaştan müteahhitin 'borcu yoktur' belgesini istemiyorduk. Kanunu uyguladığımız için bizim için değişen bir şey olmadı.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur:

Bu konuyu Yeni Asır'ın haberi üzerine arkadaşlarımla görüştük ve yasa değişikliğini de inceledik. Bu konuyla ilgili bize Valilikten bir tebliğ gelmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bu arada SGK'nın alacağının takibini yapmak, bizim de hoşumuza gitmiyordu. Biz bugünden itibaren yasayı uygulamaya başlıyoruz. Artık Narlıdere Belediyesi vatandaştan kendisiyle alakası olmayan bir belgeyi istemeyek.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya:

Balçova Belediyesi olarak yasa değişikliği gerçekleştiğinden bu yana uyguluyor, konut satın alan vatandaştan müteahhitin borcu yoktur belgesini istemiyorduk. Bu uygulamamız devam edecek.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır:

Biz, Bornova Belediyesi olarak, ilgili yasa ne diyorsa onu uygularız. Artık "borcu yoktur" belgesini konut sahibi vatandaştan istemeyeceğiz. Konuyla ilgili olarak gereğini yapacağız.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ:

Ev satın alan sade vatandaş bize işlemleri için geldiğinde zaten yasa değişikliği gereği müteahhiti bağlayan "borcu yoktur" belgesini, istemiyorduk. Bundan sonra da istemeyeceğiz.

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm:

Yasa değişikliği neyse onu uygulayacağız. Borcu yoktur belgesini artık istemeyeceğiz. Bence bu uygulama vatandaşı rahatlatıyor. Müteahhitin borcu ile vatandaşın bir alakası olmamalı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol:

Yasa çıktığından beri gereğini yerine getiriyoruz. Kimseyi "borcu yoktur" kağıdı almaya zorlamıyoruz. Sadece bu konuda değil, yatırım yapan, belediyede işi olan vatandaşlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz."

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak:

Biz zaten yılbaşından beri, konut sahibi olan vatandaştan "borcu yoktur" belgesini istemiyoruz. Müteahhit işlemler için gelirse yasa gereği "borcu yoktur" belgesi istiyoruz.

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak:

SGK'ya yazı ile sorduk. Gelecek yanıta göre "borcu yoktur" belgesini isteyip istemeyeceğimize karar vereceğiz.

Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hepşengünler:

Yasa değişikliği, müteahhitin "borcu yoktur" belgesini istememem gerektiğini açıkça ifade etmiyor ve anlaşılmıyor. Elimizdeki yasalar, bu belgeyi istememiz gerektiğini, istemezsek ceza alacağımızı söylüyor. Bu yasa değişikliği anlaşılır hale getirilmeli. Eğer böyle bir düzenleme yapılırsa Konak Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Güzelbahçe Belediyesi İmar Müdürü Şevki Boyraz:

Yasa değişikliği, 'müteahhit vergi ve SGK pirim borcunu ödemiyorsa oturma raporu verilir' diyor. Biz belediye olarak "borcu yoktur" belgesini isteyeceğiz. Ancak vatandaş, müteahhitin borcu olduğunu ve ödemediğini belgelerse yasanın dediğini uygulayarak oturma raporunu vereceğiz.

Vatandaş çile çekiyordu

Belediyeler, 2004 yılında çıkarılan İmar Kanunu gereği konut satın alan vatandaştan binayı yapan müteahhitin SGK prim borcu bulunmadığına dair belge istiyordu. Bu belgeyi müteahhitin borcu olması durumunda SGK'dan temin edemeyen vatandaşlar, zor durumda kalıyor, oturma raporu alamadığı için evine elektrik ve su bağlatamıyordu. Ancak 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan kanun değişikliği sonrasında müteahhitin pirim borcu olmadığına dair belgenin istenme zorunluluğu ortadan kalktı. Ancak bu kanun değişikliğinin, ilçe belediyeler tarafından uygulanmadığı ve vatandaştan bu belgenin istenmeye devam ettiği ortaya çıktı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.