Haberler

Dünyanın en büyük 10 yenilenebilir enerji tesisi

Tarih: 7 Mayıs 2010 Kaynak: Hürriyet Emlak
Internet ansiklopedisi Wikipedia'nın ‘yenilenebilir enerji' maddesi şöyle başlıyor:

"Yenilenebilir enerji (kaynakları), sürekli devam eden doğal süreçlerdeki varolan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgar, akan su (hidrogüç), biyolojik süreçler ve jeotermal olarak sıralanabilir. En genel olarak, yenilenebilir enerji kaynağı, enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır. Örneğin, güneşten elde edilen enerji ile çalışan bir teknoloji bu enerjiyi tüketir, fakat tüketilen enerji toplam güneş enerjisinin yanında çok küçük kalır. En genel yenilenebilir enerji şekli güneşten gelendir. Bazı formlar güneş enerjisini ve rüzgar gücünü depolar. Yenilenebilir enerjinin tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesi mümkün değildir."

İşte dünyanın en büyük 10 yenilenebilir enerji tesisi

Dünyanın en büyük rüzgar türbini parkı
ABD'nin Teksas eyaletinde 2006'da faaliyete geçen Horse Hollow rüjgar türbinleri parkı dünyanın en büyük rüjgar enerjisi tesisi. Dallas'a 160 km mesafedeki park 19 bin hektar alanı işgal ediyor. Her biri 775 megawat gücündeki 421 türbin yılda 525 gigawatt/saat elektrik üretiyor.

2012'de Orgeon'da açılması planlanan ikinci bir parkta 800 megawatt'lık 303 türbin yer alacak. Avrupa'da ise, 2020'de Isveç'te 4 gigawatt gücünde 1.101 türbinlik bir park açılması planlanıyor.

Kan, ter ve gözyaşı barajı
Dünyanın en çok tartışılan, milyonlarca insanı evinden köyünden eden ve bütün bir bölgenin ekosistemini mahveden Çin'deki Üç Vâdi Barajı 2007'den beri üretimde ve 14,1 gigawatt elektrik üretimiyle yeni dünya rekortmeni. (Bilgi için, Keban Barajı'nın kapasitesi 6 milyar kW/Saat'tir.) Bu tarihe kadar dünyanın en büyük hidroelektrik barajı, 14 gigawatt kapasiteli (Brezilya-Paraguay sınırındaki) Itaipu Barajı idi.

2010'da Üç Vâdi Baraji'nın 18 gigawatt yani 18 nükleer santrale eşedğer enerji üretmesi planlanıyor. Baraj Çin'e 26 milyar dolara (yak. 40 milyar TL) mal oldu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kongo Nehri üstünde inşa ettiği ve 2020'de üretime girmesi planlanan Büyük Inga Barajı 39 gigawatt kapasitesinde olacak.

Dünyanın en büyük biyomas tesisi
Finlandiya ağaç kabukları, dallar ve yapraklar, turba gibi organik maddeleri enerjiye dönüştürüyor. Oy Alholmens Kraft, dünyanın en büyük biyomas enerjisi tesisi. (organik kökenli artıklardan elde edilen enerji) tesisi. Organik maddeler dev fırınlarda yakılarak 240 megawatt'a ulaşan elekrik elde ediliyor. Bu fırınları yeterli organik maddeyle besleyebilmek için, Finlandiya ağaç dikiyor ve rutubetli bölgelerde oluşan turbayı değerlendiriyor.

2010'da Galler Bölgesi'nde açılması planlanan benzer bir tesiste 350 megawatt elektrik üretilecek. Ama küçük bir sorun var, organik madde Kanada'dan taşınacak.

Deniz dalgalarından elektrik üretmek
Fransa'nın Rance halici üzerinde kurulu deniz enerjisi tesisi, kendi alanında bir dünyada tek. 332 metrelik bir baraj içeren tesis, deniz dalgalarından elektrik enerjisi üretiyor. Bu tesis için Rance'ın seçilmiş olmasının sebebi, bölgede meydana gelen çok güçlü gelgit (met cezir) olayı: Denizin iki seviyesi arasındaki fark 8 metreyi buluyor. Rance'ın seçilmesinin ikinci özelliği ise, tesisin akarsu gücünden de yararlanabilmesi. 240 watt'lık 24 türbin her iki yönde de çalışıyor ve hem gelgitin hem de barajda tutulan nehir suyunun yarattığı güçle yılda 500 gigawatt/saat elektrik üretiliyor.

Ayakları denizde rüjgar türbinleri
Danimarkalılar, Kuzey Denizi'nde kıyıdan 32 km açıkta inşa edilen Horns Rev 2 offshore rüzgar türbini parkı ile Ingilizler'i geride bıraktılar. 2009 Eylül ayında hizmete giren park 800 gigawatt elektrik kapasiteli 91 rügzar türbininden oluşuyor. Bu da 250 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer bir rakam. Parkta, çalışanlar için, 24 kişilik de bir platform mevcut, adı Poseidon. Bu dev tesisin Danimarka'ya maliyeti 670 milyon dolar. (1 trilyon TL) Bu arada Ingilizler de son sözünü söylemediler: London Array'e inşa edilmekte olan tesis 2012'de yıllık 1.000 megawatt elektrik üretecek.

Dünyanın merkezinden fışkıran enerji
Kaliforniya'da, San Fransisco'nun 116 km kuzeyindeki 78 km2'lik tesiste kurulu 21 jeotermik santral, gayzerlerden elde edilen volkanik sıcak suyla çalışıyor. Toplam enerji üretimi 1.000 megawatt/saat. 30 yıl önce elektrik üretimi çok daha fazlaydı çünkü yer altı suları çok daha zengindi. Ama yine de, bu tesis San Fransisco'daki Golden Gate Bridge'ten Oregon'a kadar, bütün Kuzey Kaliforniya'nın yüzde 60 elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Güneş enerjisinde şampiyon Ispanya
Güneş enerji parkında, Ispanya özellikle de Olmedilla de Alarcon'daki 160 bin panellik güneş enerjisi tesisi rakipsiz. Bu tesis, güneşli bir günde 60 megawatt elektrik üretebiliyor.

Kullanılan paneller düz ve silikondan. Bu sebeple çok ağır ve emsallerinden pahalı. Birkaç yıl içinde, bu tesisin de pabucu dama atılacak. ABD'nin New Mexico eyaletinde açılacak 285 hektarlık ünite, 600 megawatt yani Olmedilla'nın tam 10 katı kapasiteye sahip olacak.

Açık denizde dalgalarin enerjisi
Her biri 150 metre uzunlukta 3 dev deniz yılanı, Portekiz açıklarında, Porto kentinin kuzeyinde yüzüyor. Korkmayın, bu sadece Aguçadoura hidrolik çifliği. Çelik yılanların her biri, birbirine menteşelerle bağlı 4 parçadan oluşuyor. Bu parçalar, denizin hareketiyle, dalgalarla birlikte ayrı ayrı hareket edebiliyor. Böylece dalgaların hareketini daha iyi ‘kullanabiliyor'.
Her parçanın üzerinde 4 kürek var. Bu kürekler dalgalarla beraber hareket ederken bir akümülatöre baskı yapıyor. Bu baskıyla hareket eden yağ bir hidrolik motoru çalıştırıyor. Burada üretilen elektrik, deniz dibinden geçen obtik kablolarla sahildeki bir istasyona taşınıyor. 4 yılanın toplam elektrik üretim kapasitesi 2,25 megawatt.

Denizin ortasında bir rüzgar değirmeni
Irlanda'nın Strangford Lough sahillerinin açığında kurulu olan SeaGen türbinleri, offshore rüzgar türbini ile deniz türbini karışımı bir teknik kullanıyor. Bu türbinler, denizin gelgit hareketini, elektrik enerjisine çeviriyor.

Okyanus dibine demirli olan türbin, rüzgar değirmeni prensibiyle çalışıyor. Her biri 20 metre uzunluğundaki pervaneleri dakikada 10-15 tur atıyor. Sudayken, bu pervaneler maksimum 1,2 megawatt elektrik üretiyor. Bu, birkaç bir hanenin tüketimine eşdeğer. Ve türbinler günde 20 saat çalışabiliyor.

Son moda güneş enerjisi fabrikası
Brightsource Energy, Energy Generatic Systems şirketini satın aldıktan sonra güney Kaliforniya'da, Mojave çölünde kurulu tesisi tamamladı. Halihazırda mühendisler en son teknolojiyi kullanarak 14 termik tesisi kuruyorlar. Her bir tesis yüzlerce aynadan oluşuyor ve güneş ışınlarını merkezdeki bir kuleye yönlendiriyor. Kulenin içindeki su, güneş enerjisiyle 550 dereceye kadar ısınacak ve bir türbini çalıştıracak. 2017'de açılması planlanan tesis 2.600 megawatt elektrik üretecek ve sisteme bağlı binlerce evi ve sanayi tesisini besleyecek.

Son Dakika
Bu arada, A.B.D. İçişleri Bakanlığı 28 Nisan'da Cape Wind projesininin onaylandığını açıkladı. 10 yıldır büyük tartışmalara ve davalara konu olan proje tamamlanırsa, Kuzey Amerika'nın ilk offshore rüzgar enerji tesisi olacak. Ancak sert muhalefet sebebiyle, türbin sayısı 170'ten 130'a düşürüldü. Maksimum kapasitesi 454 megawatt olan tesis, 420 bin hane tüketimine eşdeğer elektrik üretecek. Massachusetts sahillerine 22 km mesafede inşa edilecek olan tesisin 1 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.