Haberler

Rusya'nın Zanaatkar Mimarı: Yury Grigoryan

Tarih: 12 Mayıs 2010 Yazan: Derya Yazman
Buildist Yapı Malzemeleri Fuarı tarafından desteklenen 2010'un dördüncü ve bu dönemin sonuncu ARKIMEET Konferansı, Rus mimar Yury Grigoryan'ın katılımı ile 11 Mayıs 2010 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleşti. Yury Grigoryan, Rusya'nın önemli mimarlık ofislerinden biri olan Project Meganom'un da kurucusu.


Fotoğraf: İrfan Yıldız

Yury Grigoryan, dinleyicilere geliştirdikleri projelerinden bahsederek, tasarım anlayışlarına yönelik ipuçları verdi.

Grigoryan, sunumunda anlattığı ilk projesinde, su - duvar teması üzerine çalıştıklarını söyledi. Kırım'da yer alan Meganom yerleşmesinde gerçekleştirdikleri projede su, rüzgar, deniz, doğal taşlar, yapay beton (doğal doku) ve kilin olduğu kıyı önemli ögeleri oluşturduğunu belirtti. Bu bölgede ve yamaçta yer alan eski bir ev üzerine tasarlanmış fikir, camın kullanımını destekliyor. Bu projenin ortaya çıkış süresi 12 yıl olmakla birlikte, henüz uygulaması yapılmamış.

Eski bir ofis binasının yeniden düzenlendiği başka bir projede, mukavvadan yeniden bir inşa gerçekleştiğini belirtti. Sergi alanına benzettiği yapıda, kompozisyonu doğru kılabilmek için herkesin fikirlerine başvurduklarını söyledi. Binanın iç mekanında da beyaz rengin hakim olduğu görülüyor.

Diğer bir projesi, Moskova'da özel mülkiyete yönelik geliştirilen bir konut projesi. Dışarıdan oldukça kapalı bir mekan gibi gözüken bu evde, kot farkları nedeni ile evin alt kısmında bir mahsen yaratılmış. Fakat iç mekanın ışık, su ve cam gibi ögelerle aydınlık olması sağlanmış.



Başka bir konut projesinde de, ilk aşamada beyaz bir ağ ile yapının modellemesi yapılmış. Bu projede mimarlık - sanat ilişkisi ön plana çıkarılarak, binanın farklı iç mekanlarında farklı ışık görünümü sağlanmış. İç mekanda kullanılan malzeme sayesinde oldukça parlak görünümde.



Bir diğer projede, Moskova'da gerçekleşen tiyatro, konser salonu projesi. Bu projede ahşap kapılarla (10 m) dış cephede dalga hareketi yaratmak amaçlanmış. Stabil bir malzeme kullanarak, hareketlilik sağlanmış. Dikey elemanlarla farklı açı ve boyutlarda yerleştirilerek binanın canlıymış gibi bir his vermesi amaçlanmış. Açıklık - kapalılık, durağanlık - hareketlilik bu projenin en önemli tasarım kriterlerini oluşturuyor.



Tel Aviv'deki yine bir konut projesinde ise çok büyük taş kütüklerle binanın yapımı gerçekleşmiş. Grigoryan, "sezam" adını verdikleri binaya, bu ad ile "mükemmel kapalı bir şey, içinde özel bir şey var" gibi anlamlar yüklendiğini belirtti.

Moskova'da gerçekleştirdikleri başka bir konut projesinde, internet aracılığı ile herkesin tasarlamasını ve fikirlerini paylaşmasını sağlamışlar. Ortaya çıkan sonuçta ise hem geleneksel Rus evi gibi hem de çok çağdaş bir yapı elde edilmiş.



Bir diğer projeleri, Moskova'da gerçekleşen en sanatsal çalışmalarından biri olduğu vurgulanan, sadece fikir üzerine oluşan bir proje. Verilen tanımlamalar ile bu projenin herkes tarafından tasarlanmasını amaçladıklarını belirten Grigoryan, ahşaptan, dikey ve farklı açılarla oluşturulacak açıklıklar (toplamda 7 cm çapında 600 adet delik) ile tasarımın gerçekleşmesi hedeflenmiş. Ortaya çıkan sonuçta ise, oluşan desen ile güneş ışınlarının iç mekandaki hareketi gözlemlenmiş. Ahşap malzeme kullanılmasına rağmen, delikler sayesinde şeffaf bir görünüm elde edilmiş.



Anlattığı son projesi ise 2 sene önce Venedik Bienali'nde "Born House" olarak sergilenen bir yapı. Bu yapı Venedik'deki bir kilisenin içinde mukavvadan yapılarak, ahşap yapıya oturtulmuş. Kiliseye uyumlu bir cephe deseni ile şeffaflık sağlanmış. Ton olarak da Barok Dönemi'nin altın varaklı renkleri kullanılmış.

Sunumunun ardından dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Grigoryan, "Buluş yapmak sizin çalışmalarınızda hep olan bir şey. Bir projeye başlarken sonucunu her zaman kafanızda canlandırabiliyor musunuz?" sorusuna, "Genelde kafamızda ana temayı netleştiriyoruz. Fakat yapım aşamasında farklı etkiler yaratabiliyoruz. Bazen çok çaba verdiğimiz bir proje, az ilgi görüyor. Bazen de bir anda çıkan bir tasarım, çok fazla etki yaratabiliyor," diye cevapladı.

"Çalışmalarınızda sanatla ilgili kavramlara da önem veriyorsunuz. Çalışma ekibinizde bu çalışmlara yönelik meslek kişileri bulunuyor mu?" sorusuna, ekiplerinin sadece mimarlardan oluştuğunu söyleyen Grigoryan, 25 kişilik genç ve çok yetenekli bir ekibe sahip olduğunu ve onlarla çok iyi şeyler ürettiğini vurguladı.

Son olarak da çalışmalarında yeşil mimari ya da çevresel kriterler anlamında fazla etkiler görülmediği fikrini de, bu tarzda projelerinin olduğunu belirten Grigoryan, Rusya'da bu akımlarla bir proje yapmanın pek mümkün olmadığını ifade etti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.