Haberler

Dubaililer İstanbul’a gökdelenden sonra ‘teknoloji vadisi’ kuracak

Tarih: 31 Ekim 2005 Kaynak: Zaman Yazan: Abdulhamit Yıldız
Levent’e 300 metrelik iki kuleden oluşan gökdelen projesiyle Türkiye’de yatırıma başlayan Dubai sermayesi, bir başka yatırım için hazırlık yapıyor.

Dubai Veliaht Prensi El Maktum’un şirketi Dubai International Properties’in 500 milyon dolarlık ilk projesinden sonra aynı ülkeden adı açıklanmayan başka bir grup İstanbul Ticaret Odası ile birlikte teknoloji vadisi kuracak. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ilk başta ‘teknokent’ şeklinde düşündükleri projeyi adını vermediği Dubaili yatırımcılarla görüştükten sonra onların önerileri doğrultusunda ‘vadi’ye dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Yalçıntaş, Dubaililerin İstanbul’a ayrıca eğitim ve sağlık vadisi de önerdiklerini kaydetti.

Murat Yalçıntaş, basın mensuplarına verdiği iftarda soruları cevapladı. Odanın vakfına ait bir üniversite ve hastane bulunduğunu, bunlara ilaveten teknokent kurmak için çalışmalar başlattıklarını dile getiren Yalçıntaş, yabancı yatırımcılarla da görüştüklerini bildirdi. Dubaili yatırımcıların ‘teknoloji vadisi’ni önerdiklerini bildiren Yalçıntaş, projeyi Başbakan Tayyip Erdoğan’a da ilettiklerini, Başbakan’ın memnun kalarak neticesini beklediğini dile getirdi. Oda başkanı, projede bilişim ağırlıklı firmalar başta olmak üzere yine yüksek teknolojinin kullanıldığı sektörlerin de yer alabileceğini aktardı. Yalçıntaş’ın verdiği bilgiye göre, teknoloji vadisi projesine İTO üyeleri de destek veriyor. Tekstilci işadamları nano teknolojilerin kullanıldığı sistemlerin de bu vadide yer almasını istiyor. Teknoloji vadisinin kurulma sürecini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Yalçıntaş, ‘Teknoloji vadisi nereye kurulacak?’ sorusuna ise “Şehir merkezinde kurulması şart değil. Malezya’daki gibi şehrin dışında da kurulabilir.” şeklinde cevap verdi. Formula 1 yarışının yapıldığı İstanbul Park pisti işletmesinin kiralanması hakkındaki soruları da cevaplayan Murat Yalçıntaş, Formula 1 sırasında 110 bin kişinin parkta misafir edildiğini, diğer spor etkinlikleri ile birlikte 300 bin insanın yarışı seyrettiğini söyledi. İstanbul Park pistinin işletmesinin valilik, Odalar ve Borsalar Birliği, Büyükşehir Belediyesi ve Formula 1 Derneği’yle ortak yapıldığını hatırlatan Yalçıntaş, işletmesinin devredilmesine diğer ortakların da sıcak baktığını söyledi. “Bizim için önemli olan para değil, iyi işletilip işletilemeyeceğidir.” diyen Yalçıntaş, Dubaili ve Avrupalı bir yatırımcı ile yerli firmaların da talip olduğunu dile getirdi. Yalçıntaş, Formula 1 organizasyonundaki yöntemin diğer alanlarda kullanılabileceğini ve zamanla ‘İstanbul’un bir marka haline gelebileceğini sözlerine ekledi.

ABD’de silikon Malezya’da ‘Cyberjaya’ vadisi
Dünyanın çeşitli ülkelerinde teknoloji vadisinin benzerleri bulunuyor. ABD’nin California eyaletinde ‘Silicon Valley’ olarak adlandırılan bölge, teknoloji vadisi olarak tanınıyor. Bilişim ve yazılım alanında önemli firmaları bir arada bulunduran Silikon Vadisi’nde Türkiye’den Vestel’in de araştırma-geliştirme merkezi bulunuyor. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’un yakınlarındaki Cyberjaya da bu vadilerden biri. Hindistan’ın Bangloor bölgesinde de benzer bir teknoloji bölgesi var. Burada 2008 yılında 3 milyon mühendisin çalışması hedefleniyor. Türkiye’de de silikon vadisinin kurulması ilk olarak Microsoft’un sahibi Bill Gates’in ziyareti sırasında gündeme gelmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Gates, İstanbul’un bir bilişim kenti olması gerektiğini söylemiş, Erdoğan da İstanbul’u dünya başkenti haline getirecek projelerden birinin teknoloji vadisi olduğunu ifade etmişti. Teknoloji vadisi olarak İstanbul’da Maslak ve Ümraniye’nin adı geçiyordu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.