Haberler

Açık Kapı, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeydi

Tarih: 27 Mayıs 2010 Yazan: Dilek Öztürk


Hastaların seramik atölyesinde yaptıkları düşünen adam heykelleri, Fotoğraflar: Dilek Öztürk

İlk kurulduğunda, insanların, "deli hastanesi", "tımarhane" gibi tanımladığı alan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, aslında çok profesyonelce tasarlanmış büyük bir kompleks. Hastaların durumlarına göre üniteler çeşitleniyor ve hastanede dolaşırken ne kadar ciddi bir sürecin içinde olduğunuzu anlıyorsunuz. Amacı insanı psikolojik ve fizyolojik anlamda "iyileştirmek" olan bu kurumda, Açık Kapı Festivali kapsamında, hastaların mahremiyeti sebebiyle sadece ayakta tedavi gören hastaların atölyelerine ve hastane müzesine girebildik.


Hasta gömleği ve kemerler


Muayene için kullanılan aletler

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bugün Ataköy'de bulunan kompleksi, aslında savaş yıllarında kışla olarak kullanılıyordu. İstanbul'un işgali sırasında (1919) Fransızların "Jiddar" ordusu tarafından kullanılıp, Cumhuriyet'ten sonraki yıllarda kullanılmadığından dolayı yıprandı ve daha sonra onarımı yapıldı.

Mevcuttaki pavyon döşemeleri, tavanlar, bölmeler, banyolar, salonlar birer hastane servisi haline getirildi. O zamanki Toptaşı Bimarhanesi'nden seroloji, anatomi laboratuarları taşındı. Genel cerrahi, asabiye pavyonları ve röntgen dairesi kuruldu.


1960'larda kullanılan bir elektroşok cihazı


Eski ilaş şişeleri

İkinci Dünya Savaşı sırasında ise, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik kriz yaşandı ve olağanüstü hal ilan edildi. Hastanenin 3.000 olan nüfusu 5.000'e çıktı. Yeni kurumların açılmaması hastanede büyük bir hasta yoğunluğu ve sağlıksız ortam kattı. Bu durum Bakırköy'e yokluk, hastalık ve ölüm getirdi. O dönemde, verem, dizanteri gibi nedenlerden dolayı ölüm oranı %35'di.


Mazhar Osman'ın tonometre seti


Mikroskop ve parçaları

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, hastanenin fiziksel açıdan rehabilitasyonu sürecine girilmiş oldu. Bahçeye 4.000 metre uzunluğunda duvarlar çevrildi, Reşadiye Kışlası'nın restorasyonu yapıldı ve düşünen adam heykelinin bir kopyası da başhekimlik binasının önüne yapıldı.


Resim odası

Hastanede, hastanenin kurulması ve tüm bu süreçleri içeren bir müze bulunuyor. Müzede hastanenin ilk açıldığı yıllardan kalan ilaç şişeleri, muayene aletleri, hasta gömlekleri, kemerler, doktor önlükleri gibi malzemeler bulunuyor.


Hastaların kullandığı sera

1980'den sonra, hastanede hasta sayısını azaltmak için ayakta tedavi ünitesi kuruldu. Bugün, bu durum daha da ilerledi ve şu anda hastanenin içinde hastaların sabah gelip, akşam çıktıkları atölyeler ve servisler var. Gelme zorunluluklarının olmadığı bu ünitelerde, seramik, resim, müzik atölyeleri, grup terapisi odaları bulunuyor. Hastalar, tedavilerinin bir parçası olarak sürekli faaliyette bulunuyor.


Açık Kapı grubu

Ayrıca hastane bahçesinde bir de sera var. Buradaki eğitmenler, serayı nasıl kullanıp, bitki yetiştirebileceklerini anlatıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.