Haberler

Başkan Kadir Topbaş 3. köprüyle ilgili soruları cevaplandırdı

Tarih: 8 Kasım 2005 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Başkan Kadir Topbaş, mevcut boğaz köprülerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Gelecekte 3. belki 4 ve 5. köprüler de mutlaka gerekecektir. Önemli olan doğru yerlerde çevreyi minimum şekilde etkileyecek noktaları tercih etmek” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından İTÜ Taşkışla Binası'nda düzenlenen ‘29. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’nun ardından basın mensuplarının 3. köprüyle ilgili sorularını cevaplandırdı.

İstanbul nüfusuna ‘hem nüfus artışı hem yaş itibariyle her yıl bir Samsun eklendiğini’ belirten Başkan Kadir Topbaş şöyle konuştu; “İstanbul’da her yıl 400 bin civarında nüfus artışı var. Birinci köprü yapıldığı zamanki nüfusla şimdiki nüfus arasında büyük fark var. Kentin bundan sonraki nüfus artışlarını doğru ve planlı bir şekilde kurgulamak suretiyle yaya alanları oluşturmadığınız takdirde gelişigüzel yerleşim alanları ortaya çıkacağı bir gerçektir. Bu sorunları çözmek için İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’ni kurduk. İstanbul’un gelişme akslarını burada belirliyoruz. Ayrıca yeni 600 bin konut yapmak için alanlar tespit ettik, buraları kurguluyoruz. Buraların altyapısını ve ulaşım akslarını raylı sistemlerle desteklenmesini hesaba kattık. Böylece düzenli ulaşım problemi olmayana yeni bir yerleşim alanları haline getirebiliriz ve kent kullanımını insani boyutlara getirebiliriz.”

Başkan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kentin kuzeyine 3. bir köprü yapılmasına ilişkin açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şu açıklamalarda bulundu; “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığının son döneminde mevcut 2 köprünün artık kent içi ulaşım aksı haline geldiği konusu gündeme geldi. Bununla beraber, İstanbul'un 2 yakası arasındaki trafiğin baypas bir yolla farklı bir noktaya aktarılması gündeme gelmişti. Bu noktanın daha kuzeyde bir nota olduğu düşünülmüştü. Şu anda Sayın Başbakan ve ekibi ile ilgili bakanlık bu çalışmalara devam ediyor. Beni ve ekibimi zaman zaman davet edip üzerinde değerlendirmeler yapıyoruz ve yapmaktayız. Şunu bir mimar olarak söyleyeyim; İstanbul'un boğazla ayrıştırılmış yerleşim alanlarını birbirlerine ilintilendirmeye ihtiyaç var. Mevcut köprüler yetersiz olduğu için gelecekte 3. belki 4 ve 5. köprüler de gerekecektir. Bu amaçla Marmaray Tüp Geçiş çalışmaları da devam ediyor. Ama arzu ettiğimiz, doğru yerlerde çevreyi minimum şekilde etkileyecek noktaları tercih etmektir.”

Mimar Topbaş, “3. köprünün yapılması konusunda farklı görüşler de bulunduğuna ve köprünün yapılması durumunda İstanbul’un kuzey noktalarındaki yeşil alanların tahrip olacağına” dair bir soruyu da şöyle cevapladı;

“Şu anda yeşil alanların tahrip edilmesini engelleyici yasal düzenlemeler yeterli. Ancak, İstanbul’da maalesef daha önceki yerel yönetimlerin kentteki bu gelişi güzel yerleşim alanlarına müdahale etmemesi nedeniyle bu çarpık yapılaşma ortaya çıktı. Şu anda yine yeşil alanlarda tahribat gördüğümüz anda hemen müdahale ediyoruz. Yeşil alanların tahribinin köprünün yapılıp yapılmaması ile bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Çünkü eğer yöneticiler burada gerçekten bu fırsatı vermek istemiyorlarsa, vermiyorlarsa köprü olsa da olmasa da. Hiçbir şey değişmez, yeşil alanlar korunur.”

Topbaş, son günlerde gündeme taşınan ‘Çift Katlı Köprü’ konusundaki bir soruya da “Mevcut köprülerin katlı hale getirilmesi veya raylı sistemlerle desteklenmesi konusunda çalışmalar yapıldı. Daha önce de bunu tartıştık. Tabii ki tekrar gündeme alınması gereken bir konu bu. Tabii köprünün kendi taşıyıcı sistemleri buna müsait mi değil mi? Tam olarak bunu irdelerken diğer taraftan bu aksın getireceği yoğunluğu diğer taraftaki viyadüklere ve çevre yollarına etkisinin ne olacağının da tartışılması gerekiyor. Sadece bir köprü geçişi olarak olaya bakmamak gerekiyor. Bazı statikçiler bu konuda kaygılarını dile getiriyor” şeklinde cevapladı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.