Haberler

'3. köprü sorunları çözmez'

Tarih: 9 Kasım 2005 Kaynak: Cumhuriyet

Topbaş tarafından açılan İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nin müdürü Hüseyin Kaptan, ''Köprüyü şimdi yapsak önümüzdeki hafta yollar tıkanır. Sulama havzaları olumsuz etkilenir" dedi.

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine kat çıkma önerisi ve ''İstanbul'a 5 köprü daha yapılacak'' iddiaları tartışma yarattı. Uzmanlar, köprüye kat çıkılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait haritadaki 5 köprünün de yanlış değerlendirildiğini söylediler.

İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek , ''Köprüler, 2. veya 3. kat yapılacak şekilde inşa edilmedi'' dedi. Var olan köprülere 2'nci veya 3'üncü platformun eklenmesi mümkün olsa dahi bağlantı yollarının ciddi bir sıkışıklık yaratacağını vurgulayan Gerçek, bunun çözüm olamayacağını söyledi. Gerçek, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp 'in Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait ''gizli bir haritada'' boğazın üzerine 5 köprü daha planlandığına ilişkin iddialarını da şöyle değerlendirdi: ''Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 3. köprünün güzergâhı için 5 alternatif önerdiği bir harita var. Alternatif güzergâhların birisi köprülerin güneyinde, ikincisi Arnavutköy-Kandilli arasında, diğer 3'ü de 2. köprünün kuzeyindeydi. Bir plan değişikliği olmadıysa,bu harita sadece alternatif güzergâhları gösteriyor. Alp, haritayı yanlış anlamış.''

Eski İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Şevket Çorbacıoğlu , Marmaray çalışmaları sürerken yeni köprülerin ve Dubai kulelerinin gündeme getirilmesini eleştirerek ''Köprülere kat çıkılırsa tek katlı köprü sancısı çok katlıya dönüşür'' uyarısında bulundu. Teknopolitikalar Platformu adına yazılı bir açıklama yapan Çorbacıoğlu, ranta dayalı mantığın tekrar harekete geçerek önce 3. köprüyü daha sonra da 300 metrelik burgulu iş merkezlerini ve ardından da çok katlı köprüyü gündeme getirdiğini anlattı. Çorbacıoğlu, ''Asma köprülerin uzmanı olduğu söylenen mimar Orhan Erdil , daha ekonomik olması nedeniyle iki köprüye birer kat daha ilave etmek istiyor. Bu önerilerle İstanbul'un tek katlı sancısı çok katlı sancıya dönüşüyor'' yorumunu yaptı. Çorbacıoğlu, şöyle devam etti:

''Oldu olacak, çok katlı sancıları durdurmak ve talanı kolaylaştırmak için benim de bir önerim var; 'Gelin boğazın tümünü beton ile kaplayıp üzerine de Dubai kulelerine benzer sermaye tapınağı kazıklar çakarak Frankenştayn'ın tekrar dirilmesinin önüne geçelim!' Tüm bu yaşananların nedeni, siyaset platformunu, 'siyaset borsası' olarak algılayan ve hangi parti trende geçerse ona oynayan 'Siyasi Sit Alanı' diye tanımladığım gecekonduların ağaları, kent feodal beyleri ve onun fırsatçı küçük burjuva özlemindeki teorisyenleridir. Yaşananları 'çevrenin siyasetin merkezine taşınması' olarak yorumlayıp etkin ve demokratik süreç olarak kitlelere yutturmaya çalışan Cumhuriyet karşıtları, önce yereli, sonra da merkezi ele geçirerek istedikleri gibi at koşturmaya başladılar.''

Belediyeden itiraz
İstanbul Büyükşehir Belediye Bakşkanı Kadir Topbaş tarafından açılan İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nin müdürü Hüseyin Kaptan , yeni bir köprünün trafik sorununu çözemeyeceğine dikkat çekerek ''Köprüyü şimdi yapsak önümüzdeki hafta yollar tıkanır. İstanbul'un kuzeyinden geçecek bir yol sulama havzalarını da olumsuz etkiler. 3. köprü projesini yapanlar bu haritaları görmeden karar vermesin, su havzalarını terk edersek İstanbul'u da terk etmemiz gerekir'' dedi. Kent yönetiminde katılımcılığın önemine dikkat çeken Kaptan, katılımın olmadığı yerde mafyanın etkili olacağını söyledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.