Haberler

Hayal-et Yapılar Canlanıyor!

Tarih: 15 Eylül 2010 Derleyen: Derya Yazman



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Projeler Direktörlüğü projeleri kapsamında, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Turgut Saner danışmanlığında, Cem Kozar ve Işıl Ünal tarafından kurulan PATTU Mimarlık'ın çalışmaları ile ortaya çıkan "İstanbul'da "Tarih ve Yıkım / Hayal-et Yapılar" projesi sergisi, 14 Eylül Salı günü Çırağan Sarayı Heykel Galerisi'nde düzenlenen açılış kokteyliyle izleyicilerin ilgisine sunuldu.



Günümüzde var olmayan, İstanbul'un farklı dönemlerine ait ve farklı nedenlerle yıkılıp günümüze kadar ulaşamamış Antiochos Sarayı, Polyeuktos Kilisesi, Galata Surları, Çandarlı Hamamı, İncili Köşk, Direklerarası, Sadabad Sarayı, Taksim Kışlası, Eski Çırağan Sarayı, Darülfünun Binası, Ayastefanos Anıtı ve Levent İlaç Fabrikası gibi yapıların bulunduğu 12 binadan oluşan bu seçki, gerçekleşecek sergilerin ana çerçevesini oluşturuyor.

İstanbul'u Düşünecek, İstanbul'u Öğreneceğiz
Bu sergiyle birlikte, Avrupa Kültür Başkentliği sürecinde, izleyicilerin İstanbul'la ilgili düşünmeye sevk edileceği, düşünürken de geçmişiyle ilgili bilinmeyen pek çok yanının öğrenileceğini söyleyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Üyesi Korhan Gümüş, "Bu sergi fikrinin ortaya çıkmasını sağlayan amaç bence kent belleğinin yeniden canlandırılması değil, yalnızca. Bu sergide yer alan anıt yapıların çoğunun bir takım yol genişletme, fonksiyon değişikliği, yeni bir proje yapımı nedeniyle yok oldukları düşünülürse, bu sergi "yıkım" sorunsalının mimarlığı ve kenti nasıl kapalı, minimal bir düşünce dünyasına mahkum ettiğini gösteriyor. Çünkü kritik bir profesyonel deneyim içinde kolaylıkla fark edilebilecek bir durumu, yani yok olmanın ne anlama geldiğini fark etmek; karşı entelektüel süreçlerin yarattığı şiddetin kentteki izlerini okumak için bazen yılların geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Kurt ise, "Bu proje iki taraflı düşündürmeyi sağlıyor. İstanbul'un kaybettiklerini göstermek adına çok önemli bir çalışma," diye konuştu.


Cem Kozar, Işıl Ünal

Amaç, Yıkıma Karşı Hassasiyet Oluşturmak ve Güncel Kalmasını Sağlamak

Hayal-et Yapılar Projesi'nin sahiplerinden Işıl Ünal projelerine emeği geçen destekçilere teşekkürlerini sunarken, Cem Kozar da proje fikrinin, İstanbul'daki seçilen 12 yapı yıkılmasaydı kent bu durumdan nasıl etkilenirdi sorusuyla geliştiğini belirterek, "Projenin amacı kentlilerde yıkıma karşı bir hassasiyet oluşturmaktır. Esas düşünce: Kentin yenilenmesi için yıkım gerekebilir; fakat kentin tarihi bu yıkımlarla birlikte yok olmamalıdır. İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Saner'in danışmanlığıyla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve PATTU'nun destekleriyle hayata geçirilen bu proje tarih araştırması, 3D modelleme, kentsel araştırma, kentsel senaryo, yerleştirmeler, ana sergi, websitesi, kitap ve reklam aşamalarından oluşacaktır," diyerek projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.



Yapılara Dokun!
Projeye katkıda bulunan nerdworking'den Erdem Dilbaz, "Yapılara Dokun" adı altında yapmış olduğu görsel fotoğraflama ile insanların yapı fotoğraflarına dokunarak istedikleri boyut ve şekilde incelemelerine olanak sağlıyor.



Sergi 15 Eylül-18 Ekim Tarihleri Arasında Heykel Galerisi'nde Görülebilir

Hayal-et Yapılar Projesi kapsamındaki 12 yapının yerleştirmelerinin ilki olağan Eski Çırağan Sarayı, 15 Eylül-18 Ekim 2010 tarihleri arasında Çırağan Sarayı'nın heykel galerisinde ziyaret edilebilir. Diğer yapılarla ilgili yerleştirmeler de 15 Ekim'den itibaren yapıların geçmişte bulundukları yerlere konulmaya başlanacak. Taksim Maksemi'nde 20 Kasım- 19 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek ana sergi olmak üzere, sergi kitabı ve web sitesi ile de günümüze kadar ulaşamamış bu yapıları kentlilerin belleğine geri çağırmayı hedefliyor.

İmaj Galerisi
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.