Haberler

Dünyada öne çıkacak şehirler arasına Türkiye'den 9 il girdi

Tarih: 27 Eylül 2010 Kaynak: Vatan
Dünya tüketiminin yüzde 30'unu gerçekleştirecek potansiyeli en yüksek şehirleri araştıran The Boston Consulting Group, bu listeye Türkiye'den 9 ili aldı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın yanı sıra Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Antalya bu listeye girmeyi başardı

The Boston Consulting Group'un (BCG) ‘Winning in Emerging-Market Cities: A Guide to the World's Largest Growth Opportunity' isimli yeni raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerin 500 binin üzeri nüfusa sahip 717 büyük kenti ve gelecek 20 yılda bu nüfusa ulaşacak 371 kent önümüzdeki dönemin en büyük potansiyel pazarları olacak.

Bu dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın yanı sıra ülkemizin hem nüfus, hem ekonomik büyüme açısından hızla gelişen diğer kentleri Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Antalya da yer alıyor.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren BCG İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Burak Tansan şunları söyledi: "Gelişmekte olan kentlerde ciddi bir ekonomik büyüme tespit ediyoruz.

Aralarında İstanbul'un da olduğu ‘gelişmekte olan' kentler grubu, 2015 yılı itibarıyla dünyanın toplam tüketiminin yüzde 30'unu gerçekleştirecekler ve yıllık tüketim harcamaları her sene ortalama yüzde 11 büyüyecek. Aynı zamanda önümüzdeki 20 yıl içinde bu kentlerde beklenen altyapı yatırımları da toplamda 40 trilyon doları bulacak."

Kentlere odaklanılmalı
Önümüzdeki dönemde hem çok uluslu, hem de Türk şirketlerinin bu kentlerle ilgili stratejilerinin büyük bir önem kazanacağına dikkat çeken Tansan, "Ancak genel itibarıyla birkaç önemli metropolü dışarıda bırakırsak, bu potansiyelin birçok iirket tarafından tam olarak değerlendirilmediğini gözlemliyoruz. Birçok şirket, genellikle gelişmekte olan pazarlara ülke bütünü olarak yaklaşıyor ve önemli kentlerle ilgili stratejilerini belirlemiyorlar. Bazı taktiksel adımlar atılsa da genelde bu kentlerle ilgili net stratejilere rastlamıyoruz" dedi.

BCG yönetici ortaklarından Francesco Pavoni de, "Yöneticiler genelde aktif oldukları ülke sayısına veya o ülkelerdeki ana metropollere odaklanıyorlar. Bu anlaşılabilir bir durum ancak gelişmekte olan ülkelerdeki orta büyüklükteki kentler esasen toplam tüketim hacminin çoğunluğuna denk geliyor. Dolayısıyla artık ülkeler ve metropollere değil, kritik ölçeği aşan kentlere odaklanmak lazım. Kısacası artık kaç ülkede aktif olunduğundan çok bahsi geçen 717+ 371 kentteki konumlandırmanın incelenmesi gerekli" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.