Haberler

Avangard ve Modernizm Çalışmaları Avrupa Ağı (EAM) Konferansı Ardından…

Tarih: 1 Ekim 2010 Yazan: Gökçeçiçek Savaşır


Son yıllarda farklı disiplinler için verimli bir çalışma alanı olarak yeniden gündeme gelen ‘avangard'ın ‘modernizm' ile kurduğu birlikteliğe ve ayrışma noktalarına temellenen ‘avangard ve modernizm çalışmaları', farklı alanlarda olduğu kadar sanat ve mimarlık söylemlerinin şekillenmesinde de etkin rol oynuyor. Böyle bir çerçevede kurulan Avangard ve Modernizm Çalışmaları Avrupa Ağı (EAM), iki yılda bir düzenlediği konferanslar ve yayınladığı kitaplar aracılığıyla etkin olduğu alanın geniş dilbilimsel, terminolojik ve metodolojik çeşitliliğini Avrupa odaklı bakışla bir araya getirmeyi ve yoğunlaştırmayı amaçlıyor.1 EAM Konferans dizisinin ikincisi 9-11 Eylül 2010 tarihleri arasında Polonya'nın Ponzan kentinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.2

EAM Hakkında:



Ghent Üniversitesi tarafından 2008 yılında kurulan Avangard ve Modernizm Çalışmaları Avrupa Ağı (EAM), dünya çapında yapılagelen Avrupa odaklı avangard ve modernizm çalışmalarını bir araya getirmeyi, böylece hem avangard ve modernizm bağlamında hem de kültürel anlamda yeni farkındalıklar oluşturmayı hedefliyor. Deneysel yazın ve estetik üzerine bu alanlarda ya da disiplinlerarası yapılmakta olan tüm çalışmalara kucak açan EAM, ilgili tüm akademisyen ve araştırmacıları iki yılda bir düzenlediği konferanslara katılmaya ve dolayısıyla bu alana ait açık kaynaklı bir bibliyografya oluşturmaya teşvik ediyor. İlki 2008'de "AVRUPA! AVRUPA?" temasıyla Ghent'te düzenlenen EAM Konferansı'nın ikincisi 9-11 Eylül 2010 tarihleri arasında Polonya'nın Ponzan kentinde düzenlendi. Oluşumun bir sonraki konferansının Kent Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İngiltere'de 7-9 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. EAM bu konferansa, "Maddesel Anlamlar" teması üzerinden -- sanat, edebiyat, müzik, mimarlık, film, sanatsal ve toplumsal hareketler, hayat tarzları, televizyon, moda, drama, performans, aktivizm, tasarım ve teknoloji gibi -- tüm avangard eylem alanlarına ilişkin yapılacak katılımları bekliyor.

EAM 2010 Konferansı Hakkında:
Adam Mickiewicz Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı ve "Yüksek-Alçak" teması etrafında şekillenen konferansta, üç ana konuşmacı sunum yaptı. Bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı ve yirmi altı oturumda yüzü aşkın bildiri sunuldu. ‘Üst kültür-alt kültür' gerilimiyle kurulan kavramsal çerçeve avangardın ve modernizmin yazınsal ve sanatsal üretimlerinde popüler kültürün ve tüketim kültürünün etkilerini irdelemeyi hedeflemekteydi. Bu anlamda, Kent Üniversitesi'nden edebiyat profesörü David Ayers'in "Sanat, Millet ve Politik Söylem", bağımsız sanat tarihçisi ve küratör Bojana Pejić'in "Modernizmin Zaferi ve Zaferin Alegorisi", Burgundy Üniversitesi'nden çağdaş sanat tarihi profesörü Andrzej Turowski'nin "Göz Kararması / Göz Kamaşması" başlıklı konuşmaları tüm katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.



Konferansın en ilgi çekici ve zihin açıcı bölümü ise, "Avangard Çalışmalarının Geleceği" üzerine yapılan yuvarlak masa toplantısıydı. Toplantının başlığı ve içeriği kadar konuşmacıları da dikkat çekiciydi. Hubert van den Berg'in yönetimindeki toplantıya, sanat tarihi profesörü Piotr Piotrowski, Avangard Çalışmaları İskandinav Ağı (NNAS) koordinatörlerinden Benedikt Hjartarson, sanat tarihçisi, eleştirmeni ve küratör Eva Forgacs, profesör Wolfgang Asholt'un yanı sıra Fransız edebiyatı ve karşılaştırmalı edebiyat profesörü Peter Bürger, konuşmacı olarak katılmıştı. Alanlarının tanınmış isimleri olan ve önemli kitap ve çalışmalar imza atan bu beş konuşmacı, avangardın dünü ve bugünü üzerinden geleceği hakkında fikir yürüttü.

Konferanstaki oturumların büyük kısmı, son yıllara kadar bu alanda yapılan çalışmalara ağırlığını koymuş olan Dada, Konstrüktivizm, Fütürizm, Sürrealizm vb. ‘tarihsel avangardlar' ile onların 1920'ler ve 30'lar bağlamında sanatta, edebiyatta, modada, fotoğrafta, sinemada ve müzikte ortaya çıkardıkları ürünlerine yoğunlaşırken; bir kısmı da, avangard ve modernizmin 20. Yüzyıl'daki seyrinde büyük bir kırılmaya neden olan 1960'lar ve 70'ler dönemi ve bu dönemin işaret ettiği popüler kültür, seri üretim, toplu tüketim, deneysel sanat, gündelik dil ve gündelik yaşamın mimarisi gibi kavram ve olgulara yeni bakışlar getirdi. Çalışma konularının ağırlık merkezi Orta ve Doğu Avrupa'da olsa da, Yunanistan, İskandinavya, İspanya ve Britanya özelinde de bağlamsallıklar kurulmuştu.





Çeşitli sanat etkinlikleriyle ve gezilerle zenginleştirilen konferans, avangard ve modernizm üzerine çalışmakta olan --benim de dahil olduğum-- yüz altmışa yakın akademisyeni ve farklı bakış açılarını bir araya getirdi. Polonya kentlerini, uluslar arası ve Polonyalı sanatçıların avangard ürünlerini görmek güzeldi (Resim 4-5). Avangard ve modernizm çalışmalarına odaklanan araştırmacılar için neredeyse bir kutsak kitap haline gelene Avangard Kuramı (1974)'nın yazarı Peter Bürger'in de aralarında bulunduğu konuşmacıları dinlemek daha güzeldi. Türkiye'den tek katılımcı olarak, mimarlıkta avangard üzerine düşüncelerimi ve yapmakta olduğum çalışmalarımı paylaşabileceğim bir zemin ve muhataplar bulmak en güzeliydi...

Gökçeçiçek Savaşır, Yard.Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü

1 http://www.eam-europe.ugent.be/
2 http://www.eam2010.amu.edu.pl/

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.