Haberler

Anıtlar Kurulu: Süleymaniye'de barok-rokoko süsleme çalışmasını durdurduk

Tarih: 21 Ekim 2010 Kaynak: Zaman, Ülkü Özel Akagündüz
Süleymaniye Camii'nin ana kubbesindeki batı üslubu barok-rokoko süslemelerin açığa çıkarılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Tepkiler üzerine devreye giren Anıtlar Kurulu, caminin ana kubbesinde kendilerinden izin alınmadan yapılan barok-rokoko süslemeleri canlandırma çalışmasının durdurulduğunu açıkladı. Ana kubbedeki tezyinatın önümüzdeki haftalarda hazırlanacak restitüsyon projelerine göre şekilleneceği öğrenildi.

Zaman'ın Süleymaniye Camii'nin ana kubbesindeki barok-rokoko süslemelerin restorasyonda açığa çıkarıldığını duyurmasının ardından Anıtlar Kurulu devreye girdi. Kurul, kubbede kendilerinden izin alınmadan yapılan barok-rokoko süslemeleri canlandırma çalışmasını durdurduğunu açıkladı. Ana kubbedeki tezyinatın (süslemeler) önümüzdeki haftalarda hazırlanacak restitüsyon (eseri özgün haline dönüştürme) projelerine göre şekilleneceğini duyuran Kurul, cami içindeki iskelenin de henüz sökülmediğini belirtti. Kubbeyle ilgili bu gelişme, Mimar Sinan ya da sonraki dönemlere ait klasik tezyinat örnekleri arasından bir seçim yapılmasının yolunu açmış oldu. Ancak Anıtlar Kurulu üyelerinin kubbede barok-rokokonun aynen bırakılması ya da klasik tezyinata dönülmesi yönünde tam bir mutabakata varamadığı da gelen bilgiler arasında.

Bu arada ana kubbeye yaklaşık 1,5 asır önce İtalyan mimar Fossati'nin çizdiği barok-rokoko süslemelerin restorasyonda aynen bırakılmasına tepkiler sürüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Rıza Özcan, "Süleymaniye gibi bir şaheserde Sinan dönemini gösteren örnekler olması gerekir." diyor. 1860'lardaki onarımda Fossati'nin klasik nakışları kazıdığını hatırlatan Özcan, mevcudu muhafaza etmek yerine, cami içindeki örneklere bakarak ana kubbedeki süslemelerin yeniden çizilebileceği görüşünde.

Yüksek mimar Muharrem Hilmi Şenalp ise Osmanlı kültür ve medeniyetinin şaheseri sayılan Süleymaniye Camii kubbe nakışlarının bütünüyle farklı bir kültürü yansıtmasından muzdarip. Şenalp, şunları söylüyor: "Cami mekânı ve cidarı külliyen kainatın remzidir. Mimari, nakış ve eşya bir medeniyetin birikiminin, kainat idraki ve âlem tasavvurunun aynasıdır. Bu kadar büyük bir himmet ve fırsat, aceleye getirilerek tamamlanamaz."

Süleymaniye Camii'nde ana kubbe dahil iç tezyin 5 asır önce Mimar Sinan'ın arkadaşı, devrin baş nakkaşı Kara Memi tarafından yapıldı. Ancak zamanla dökülen bu kalem işleri kapatılarak yaklaşık 1,5 asır önce Padişah Abdülmecit döneminde İtalyan mimar Fossati tarafından barok-rokoko üslubuyla tekrar tezyin edildi. Üç yıldır süren restorasyon kapsamında ise bu tezyinlerin barok-rokoko üslubuyla aynen bırakılması ya da 5 asır önceki haline çevrilmesi tartışması başladı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.