Haberler

Sosyal Medyanın Şehirlerin Geleceğine Etkisi

Tarih: 21 Aralık 2010 Kaynak: Mashable Derleyen: Ö.Duygu Çil

Yaşanan ekonomik darbeler özellikle Amerika'da şehirleri şirketleri kendilerine çekmek ve yerel ekonomileri canlandırmak için daha önceden kullanmadıkları bir takım yaratıcı yollara yönelmeye zorladı. Bu yollar arasında sosyal medya araçları ve taktikleri ağırlıklı olarak yer alıyor. Yerel kalkınma ajansları bu araçlardan faydalanarak ulusal ve yerel bazda çabalarını artırdılar.

Uluslararası Ekonomik Kalkınma Konseyi (IEDC) ve pazarlama ajansı olan Uluslararası Kalkınma Danışmanları'nın (DCI) 2009 anketine göre IEDC üyelerinin yüzde 57'si sosyal medya araçlarından faydalandıklarını belirtti. Bu grubun yaklaşık yüzde 63'ü yıl içerisinde sosyal medyadan en az bir kere faydalandıklarını söyledi. Özellikle belirli haberleri yaymak ve yerel iş alanlarını destekleyen farklı bağlantılar sağlamak amacıyla odaklanan sosyal medya araçlarının içersinde tercih edilen sosyal ağ LinkedIn oldu. Yapılan anket sonrasında ise geliştiriciler sosyal medya repertuarını genişleterek Twitter, Facebook ve You Tube ve blogları kullanmaya başladılar.

Şehir ve bölgelerin sosyal medyayı kullanmada yöneldikleri 5 yaratıcı yol
1- Bölge İmajının Güçlendirilmesi
New York merkezli bir şirkete kur yapan Orlando yeteri kadar berlirgin hatlı olmadığına dair endişeleri kulak verdiğinde, Orlando Ekonomik Kalkınma Komisyonu You Tube ve Flickr sunumuyla daha belirgin ve keskin bir imaj yarattı. Facebook, Twitter ve bültenler vasıtasıyla Orlando'da çalışma ve yaşamanın güzelliklerini anlatan üyelerin hikayelerini yaydı.

Sonuç? Orlando hedeflediği şirketin merkez üsleri alanında aday oldu ve Manhattan'a alternatif olarak gösterildi. Şirket yer değiştirmese de Orlando'nun imajının yenilenmesi noktasında sosyal medyanın etkisi büyük oldu.



2. Medya için Hikayelerin Vitrin Edilmesi
Maryland İş ve Ekonomik Kalkınma Departmanı (DBED) medyanın ilgisini çekmek için sosyal medyayı kullandı. ChooseMaryland isimli bir web sitesini devreye sokarak Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube ve Flickr'i içeren sosyal medya markalarına başvurdu. Bu kanalları kullanırken çeşitli hikayelere yer verdi ve röportajlar, retweetler ve bloglar sayesinde görünürlülüğünü canlandırdı. Greater Richmond Partnership You Tube üzerinden merkezleri yer değiştiren şirketlerin CEO'larına ait videoları yayarak bölgeye dikkat çekti.

3. Eski Sakinlerin Bölgeye Yeniden Çekilmesi
Midwest, LinkedIn ve Facebook kanallarını kullanarak bölgenin eski sakinlerine yeniden ulaşma yoluna gitti. Sonuç? LinkedIn vasıtasıyla gerekli insan kaynaklarına ulaşılması için çaba sarfedildi. Bölge ile bir şekilde bağlantı olan kişilerin geri dönüş için daha kolay teşvik edilebilebilirdi. You Tube burada devreye girdi ve daha pozitif bir imaj yaratmak için kullanıldı.

4. İş Arayanları İşlerler Bağlamak
LinkedIn, Facebook, Twitter ve Flickr gibi sosyal medya araçları organizasyonların iş gücü programlarına girebiliyor.

5. Yerel ve Bölgesel İşletme ve Varlıkları Teşvik
3 şehir ve 4 ülkeyi temsil eden Güneybatı Virginia'daki ekonomik gelişim ajansının 4 Facebook ve 2 Twitter sayfası var. Ajanstan Thomas Becher'e sosyal medya desteğiyle yeşil alan kullanımının yüzde 29, eyalet park kullanımının ise yüzde 12 oranında arttığını belirtiyor.

Gelecek neyi getirecek?
Sosyal medya kullanımı çeşitli uygulamalarla yaygınlaşamaya devam edecek. İnteraktif haritalar, iPad kullanımı, fotoğraflar ve videolarla sosyal medya önem kazanacak.

Görünen o ki iletişim dünyasındaki değişim rüzgarlarına diretmeden uyum sağlamayı başaran büyük ölçekte Türkiye ekonomisinin lokomotifi İstanbul, daha dar alanda ise gayrimenkul sektörü ve mimarlık dünyasında yer alan şirketler gelecek yıllarda daha güçlü bir şekilde varlığını sürdürecek.

 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.