Haberler

İstanbul'un Kültür Mirası Kayıt Altında!

Tarih: 22 Aralık 2010
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ortaklığıyla hayata geçirilen "İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri" projesi iki yıla yakın süredir devam eden çalışmaların ardından tamamlandı.

www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresinde bir araya getirilen dev envanter çalışması, İstanbul'un kültür mirasına ilişkin detayları farklı başlıklar altında toplayarak bugüne kadar gerçekleşmiş en kapsamlı arşiv çalışmasını oluşturuyor.


Toplantı sırasında

"İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri" projesi, 21 Aralık Salı günü düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın destekleriyle, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Türkiye Bilimler Akademisi tarafından iki yılı aşkın süredir üzerinden çalışılan ve Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından uygulanan "İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri" projesinin tamamlanmasıyla birlikte , Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un kültür hayatı resmen kayıt altına alınmış oldu.


Kültür ve Turizm Bakanı Eruğrul Günay

Projenin tanıtımı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'in ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Eruğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat'ın katılımlarıyla, 21 Aralık Salı günü Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıyla gerçekleşti.


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç

Kentsel Mimari başlığı altında yürütülen envanter çalışması kapsamında toplam 28.292 envanter fişi hazırlandı.

Kültür altyapısı ve kültür aktörleri başlıkları altında düzenlenen envanter çalışması kapsamında toplam 16 bin 831 envanter fişi hazırlandı.

Tarihi haritalar başılığı altında 1776-2010 yıllarına ilişkin 800 adet harita paftası kordinatlandırılarak sisteme yüklendi.

"Kültür Altyapısı" başlığı altında 1827 fişlemenin yapıldığı çalışmada, İstanbul'un kültürel etkinlikler ve mekanları, kültür eğitim birimleri, koruma alanları, sergileme/gösterim/tüketim merkezlerinin arşivlemesi gerçekleşti.

"Kültür Aktörleri" başlığı altında 15004 fişlemenin yapıldığı alanda ise, merkezi yönetime bağlı kültür aktörleri, yerel yönetime bağlı kültür aktörleri, özel kültür sanat kurumları, meslek kuruluşları ve dernekler bazında envanter çalışmasına gidildi.

Bu başlıklar altında ayrıca düzenlenen çalışmalarda ise, "Miras" başlığı altında müzeler, kütüphaneler, "Sanatlar" başlığı altında görsel sanatlar, gösteri sanatları, "Kültür Endüstrileri" başlığı altında kitap, gazete, dergi yayıncılığı ve bunların basımı ve yayımı, film endüstrisi, medya, müzik endüstrisi, "Yaratıcı Hizmetler" başlığı altında ise mimarlık hizmetleri, reklamcılık ve tasarım hizmetleri alanlarında kentin her noktasına ulaşılarak, her uzman birimden destek alındı.

İstanbul'un farklı kültür kurumları ve uzman araştırmacılarının arşivlerinden beslenerek hazırlanan envanter çalışması, Türkiye'de yapılan en kapsamlı envanter çalışması olmasının yanı sıra, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, belediyeler arasında işbirliği ve eşgüdüm mekanizmasının oluşturulmasına olanak sağlandı.

İstanbul'u anlamak, İstanbul'u planlayabilmek için bu çalışmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, "İstanbul'un tüm kültürel mirasına ilişkin detaylı bilgilerin, raporların, fotoğraflar ve tabloların internet ortamında erişilebilir hale getirilmesini sağlayan proje ile kültürel mirasımızın ne olduğunun bilinmesi ve bilginin yayılması, kültürel mirasın korunması, kültürel mirasın aslına uygun yaşatılması ve tanıtılması amaçlanıyor. İşte Avrupa Kültür Başkentliği unvanıyla taçlandırılan bir kente yaraşır bir proje" diye konuştu.

İstanbul'un kültürel değerleri dünya ile buluşuyor!
www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresinde bir araya getirilen envanter çalışması İstanbul'u anlamak, İstanbul'u planlayabilmek için İstanbul'u anlamak ve bu muhteşem yaşam alanını bir kez daha sonsuzluğa taşıyabilme çabasını taşıyor.

İstanbul'un bugününde yaratıcılığın, kültürün, kültürel mirasın, sanatın, tasarımın ve kültürel altyapıların değerini ortaya koyuyor ve şu soruyu soruyor; "İstanbul'un geleceğini planlarken yaratıcılığı, kültürü, kültürel mirası, sanatı, tasarımı ıskalamanın bedeli ne olur?"

Proje ile İstanbul'un hayalgücü ve düşüncelerinin tetiklenerek kentin potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amaçlanıyor.

Nasıl?
Proje kapsamında derlenen kültür mirası envanteri ile kentteki tarihi dokunun korunmasına yönelik alan yönetimi, çevre düzenlemesi, restorasyon, koruma, yeniden değerlendirme çalışmalarına altlık olacak kapsamlı ve güncellenen kolay ulaşılabilir bir veri tabanı sistemi oluşturuldu.

Kültür ekonomisi envanteri ile de İstanbul'un kültür ve sanat kapasitesinin aktörleri, üretimi, tüketimi, iş gücünün yatırımlarının ve ticaretinin profili ortaya çıkartılarak, bu envanter verileri İstanbulluların kültüre daha geniş katılımının sağlanması konusunda politika arayışlarına da yardımcı olacak.

Yine proje kapsamında, İstanbul'un taşınır taşınmaz, fiziksel olmayan kültür mirasına ilişkin detaylı bilgiler, fişler, haritalar, raporlar, fotoğraflar, filmler, tablolar, belgeler, klasikler internet sitesinde üzerinden erişilebilir durumda.

Proje kapsamında toplanan tüm veriler, 21 Aralık'ta gerçekleştirilecek tanıtım gecesi sonrasında kamuoyunun kullanımına açılacak olan internet portalında, ayrıca hayata geçirilicek farklı yayınlar üzerinden paylaşılıyor olacak.

Projenin "İlk" leri

Genel
Dünyada ilk kez veriyi aynı kaynaktan yükleyebilen, sorgulama, raporlama yapılabilen ve sunabilen bir envanter yazılımı gerçekleşti.
Kamu, belediyeler, STK, üniversiteler ve özel sektör İstanbul için bir arada çalıştı. 50'ye yakın kurum işbirliği yaptı.
Tüm veriler tek sistem üzerinden erişilebilir ve güncellenebilir hale getirildi.

Türkiye için model sistem ve envanter fişi çalışması gerçekleşti. Türkiye'ye yaygınlaştırılmak üzere sistem altyapısı hazır hale getirilmiş oldu.

Bu kapsamda 60.000 fotoğraf ve 150.000 web sayfası arşive taşınmış oldu.

Kentsel Mimari
Koruma Kurulları arşivlerinin dijitalleştirilmesi sağlandı. Bu sayede kentleşmede mimarinin kontrol altında ilerlemesi sağlanabilecek.
Şimdiye kadar yapılan tüm envanter çalışmaları tek bir sisteme aktarıldı.

32 ilçedeki 500 bin evrak taranarak 38.292 tescilli eserin 28.000'i fiş formatında sisteme aktarıldı.
İstanbul'un deniz surları ilk kez envanter kaydına girdi.

Kültür Ekonomisi
İstanbul'un kültür aktörlerine ve altyapılarına ilişkin tek tek adrese dayalı envanterleme başarı ile gerçekleştirildi.
Avrupa Konseyince oluşturulan Compendium sistemi Türkiye için ilk defa İstanbul özelinde tamamlandı. Bu sayede İstanbul'a ilişkin kültür politikalarının belirlenmesinde önemli bir kaynak sağlandı.

Arkeoloji
2010'dan 1970 yılına kadar İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin son 40 yıllık taşınmaz arşivi dijitalleştirildi. Bu, İstanbul kent sınırları içerisinde son 40 yıldır yapılmış ve sürdürülmekte olan kazılara ilişkin mevcut bilgiye erişimi mümkün kılıyor.

Halk Kültürü
İstanbul'un dünden bugüne, doğumdan ölüme insan ve kent yaşam kültürüne ilişkin bilgiler okuyucuyla buluşturuldu.

Haritalar
1776-2010 İstanbul için yapılan 800 harita dijitalleştirildi.

Proje kapsamında arşivlerde bulunan eski haritalar günümüz İstanbul çalışmaları için koordinatlı veriler olarak kullanılabilecek. Koordinatlandırılmış İstanbul haritaları sayesinde İstanbul hakkında çalışma yapan mimar, şehir plancısı, sanat tarihçisi, arkeolog, tarihçi ve demograflar için eşsiz bir veri açığa çıkmış oldu. Böylece, ister bir binanın tarihi süreç içerisinde geçirdiği dönüşüm, ister bir semtin yaşadığı imar hareketleri, istendiğinde de İstanbul'un yitip giden tarihi dokusu izlenebilecek.

İstanbul Yayın Arşivi
1923'ten bu yana İstanbul'a ilişkin yazılan tüm kitap ve tezler, tüm yayınların künyesi çıkarıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.