Haberler

Süleymaniye için Yeni bir Hayal Kurmak

Tarih: 30 Aralık 2010 Yazan: Dilek Öztürk

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen Çarşamba Konuşmaları'nın bu yılki son konuğu Julia Strutz oldu. Strutz, "Yeni İstanbul için Eski İstanbul Tahayyülleri: Süleymaniye Kentsel Dönüşüm Projesi" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Julia Strutz, aslında bir sosyolog ve tarihçi. Belçika'dan Türkiye'ye gelmiş ve şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tarih üzerine yüksek lisans yapıyor. Yüksek lisans tezinde Süleymaniye çalışan Strutz, konuşmasında bölge ile ilgili yaptığı tüm çalışmaları özetledi. Tarih okumak ve özellikle İstanbul'da Süleymaniye gibi özel bir bölgede çalışmak adına önce Türkçe ve sonra da Osmanlıca öğrendiğini belirten Strutz, bölge ile ilgili eski envanterlerden yaptığı araştırmalarla ve bunların sonuçlarıyla, eskiden ilham alarak Süleymaniye için yeni bir hayal kurmak istiyor.

Konuşmasında öncelikle tarihin ne demek olduğundan başlayan Julia Strutz, daha sonra Süleymaniye'nin bugünkü durumundan bahsederek birtakım demografik örnekler verdi. Süleymaniye, bugün yaşayanların seyyar satıcılık, çöpçülük, otoparkçılık yaparak geçindiği, nüfusunun %70'inin erkek olduğu ve %11'inin de okuma yazma bilmediği bir bölge.


Süleymaniye Kentsel Dönüşüm Projesi, Kaynak: Fatih Belediyesi web sitesi

Strutz, Süleymaniye'nin algılanmasının önemini ve toplumsal belleğimizdeki yerini anlatmak için İlber Ortaylı'dan bir alıntı yaptı: "Süleyaniye 1,5 kilometrekarelik alanıyla bizim kimliğimizdir, nüfus kağıdımızdır. Bizim bu memleketteki tapumuzdur. Buradaki laubali davranışımız, büyük şehrin hengemesine bu muhiti bırakmamız, düpedüz intihardır..."






Süleymaniye'de bazı parsellerin eski, mevcut durumları ve öneri halleri, Kaynak: Fatih Belediyesi web sitesi

Bugün Süleymaniye için öngörülen "Kentsel Dünüşüm" adı altında, yine üst gelir grubuna hitap eden ve eski Osmanlı konaklarını canlandırarak bu bölgeye tamamen bu yönde bir kimlik verecek olan çalışmalar, Ortaylı'nın bahsettiği "intihar" durumunu nasıl yansıttığını ise gözler önüne seriyor.


Süleymaniye Kentsel Dönüşüm Projesi'nden bir cephe örneği, Kaynak: Fatih Belediyesi web sitesi

Daha sonra Süleymaniye'deki koruma çalışmalarını anlatan Strutz, bölge ile ilgili hazırladığı haritaları gösterdi. Süleymaniye'deki parsellerin mükiyet durumunu, 1800'lü yıllarda binalar için verilen vergilerin miktarını, binalarda kimlerin yaşadığını, buradaki demografik ve sosyal yapıyı, altyapı durumunu gözler önüne seren bu haritaların sonucunda Süleymaniye için bir tablo çizen tarihçi, katılımcılarla birlikte bölge için alternatif çözümlerin ne olabileceği ile ilgili karşılıklı konuşma yaptı.

19. yüzyılda Süleymaniye'de farklı gelir gruplarından gelen ve farklı dünya görüşleri olan insanlar bir yaşam alanını paylaştılar. Böyle bir şey bugün de mümkün mü? Bu hedefe ulaşmak için buradaki kentsel dönüşüm projesi nasıl olmalı?

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.