Haberler

Kabus ve Rüya Tasarımlar: Bilim Kurgusal ve Hayali 12 Şehir

Tarih: 20 Ocak 2011 Kaynak: WebUrbanist Yazan: Steph Çeviren: Selin Biçer


Gerek köpüklü bir rüya gibi ütopyalar olsun gerekse kalp çarpıntıları içinde gece uyandıran türden cesur, ama korku ve endişe dolu bir ambiyans olsun farketmez kurgunun hayali mimarisi için her şey kabul. Bu 12 adet bilim kurgusal ve hayali şehirlerinden bazıları uyanık haldeki dünya dışındaki deneyimlerini içeren gerçekçi rüya ve kabus şehirler ile diğerleri o kadar güzel ya da öylesine korkunç ki kolayca bilinçaltının derinliklerinden fırlamış gibi.

Başlangıç'ın Hayali Şehirleri



(Kaynak: ign)

Christopher Nolan'ın filmi olan "Başlangıç / Inception"da Ariadne ismindeki kilit karakter "Mimar" lakabıyla anılıyor ve rüya hacker'larının onun işaretlerini takip ettiği çarpıcı rüya kentleri oluşturuyor. Sınırsız hayali mimari için, sanki bu sanal şehirler biraz dizginlenmiş gibi görünüyor. Pek çok bilimkurgu filmindeki pırıl pırıl fütüristik şehir merkezlerinde bulunan şehrilerinin tam tersi durumdalar. Ancak bunun için bir neden var, yerçekimi gibi kurallar tarafından tamamen frenlenmemiş bildiğimiz dünyayı görmek daha heyecan verici bir şey.

Kayıp Çocuklar Şehri



(Kaynak: calitreview, fipico)

Cesur, ama korku ve endişe dolu diğer şehirlerin setleri gibi Kayıp Çocuklar Şehri de Metropolis'ten esinlenmiş ve Alman Dışavurumculuğu ona renk katıyor. Filmde bilim adamı olan Krank, çocukların hayallerini çalmaları için "Tepegöz" kölelerini küçük çocuk kaçırmaları için gönderiyor. Çekim mekanları bulanık, puslu ve kirliliğiyle çok gerçeküstü ve kabus gibi, sanki çocukların hayalleri Krank'i memnun etmek için yeterli değilmiş gibi görünüyor.

Brazil: Kurgusal İngiltere



(Kaynak: posterous)

"Korku ve endişe dolu bir taşlama" olarak tanımlanan Terry Gilliam'ın filmi Brazil'de 1984'ün tüm tuzaklarını barındıran, totaliter bir devlat yapısına sahip teknoloji bağımılısı geleceğin şehri var, ama aslında bunların hiçbiri de ciddiye alınmıyor. Bu arada film Brezilya'da geçmiyor ve büyük oranda Fritz Lang'ın Metropolis'inden etkilenmiş durumda. Filmin mimarisi eksantrik ve Başı sonu olmayan gereğinden fazla metal borular ve kanallarla birlikte komiklik derecesinde fazla endüstriyel.

Belirsiz Şehirler



(Kaynak: io9)

Belçikalı sanatçı Francois Shuiten, hala devam eden çizgi roman serisi Belirsiz Şehirler için ilhamını mimariye olan aşkından alıyor. Bu "Belirsiz Şehirler" mimarların hükmettiği dünya üzerindeki bazı şehirlerin versiyonları olduğu için güzel binalar özellikler vurgulanıyor.

Battlestar Galactica: Caprica Şehri



(Kaynak: arkinet)

Battlestar Galactica'nın Caprica'sı, bir bilim kurgu hayranı olmadığınız halde bile tuhaf bir şekilde tanıdık görünüyorsa, bunun için iyi bir neden var! Gerçek hayattaki Vancouver ile biraz Seattle ve New York'un karıştırın ve özellikle de içine uzay mekiği limanları ve yüksek yürüyüş yolları gibi yığınla bilim kurgusal dokunuş katın. Battlestar Galactica'nın savaşla parçalanmış ayarı aksine kentsel Caprica refah ve teknoloji vaadleri ile parlıyor.


Yıldız Savaşları: Coruscant



(Kaynak: io9)

Galaktik İmparatorluk, Eski ve Yeni Cumhuriyet'in başkenti Coruscant gezegeni yaklaşan canlı aksiyon Yıldız Savaşları 4: Yeni Bir Umut için iyi bir fon oluşturuyor ve yakında televizyonda oynacağı umulan dizide büyük bir rol oynayacak. Yıldız Savaşları konsept tasarımcısı Ralph McQuarrie tarafından yapılan çizimler dizide yer alacak şehre kısa bir bakış atmamızı sağlıyor.

MirrorMask: Işık Şehri



(Kaynak: rotten tomatoes)

Neil Gaiman ve Dave McKean'in 2005 yapımı filmi MirrorMask'te kahramanımız Helena, kendisini garip bir hayal dünyasına sürüklenmiş halde buluyor ve Işık Şehri ile Beyaz Kraliçe'yi Karanlık Kraliçe'den kurtarmak için söz konusu maske bulmak zorunda kalıyor. Söz konusu "Işık Şehri" garip yaratıklar ve fiziki imkansızlıklarla dolu bir ekipten beklendiği gibi fantastik vizyon oluşturuyor.

Karanlık Şehir



(Kaynak: dvdactive)

Filmin adının ipucu verdiği üzere, Kayıp Şehir'in geçtiği mekanlar sürekli siyaha kaçan tonlarda olsa da en az hikayedeki karakterler kadar önem taşıyor. Kafa karıştıran, korku ve endişe dolu kentsel bir metropol olan Kayıp Şehir gerçekten çok bir kabusu çağrıştırıyor.

Aeon Flux: Bregna



(Kaynak: ign)

Günümüzden yaklaşık 400 yıl sonra insanlık bir salgın yüzünden yeryüzünden silindi. Geriye kalanlar ise duvarlarla çevrili Bregna adındaki şehirde yaşayanlar. Bregna demir yumruk gibi yönetimi sayesinde korkutucu olduğu kadar yemyeşil estetiğe sahip. Şehrin mimarisi en azından 2005 yapımı filmdeki kadarıyla, mevcut çevre dostu mimarlık kavramlarını hatırlatıyor.

The Matrix: Zion



(Kaynak: crymod)

Matrix'te insanlıpa kalan son sığınak ise Bregna'dan çok daha kötü durumda. Yeryüzünün 4 km altına inşa edilmiş Zion, Makineler'in sürekli saldırılarına karşı korunmak amacıyla çok iyi bir şekilde güçlendirilmiş. Teknik olarak bunun gibi durumlarda Matrix'in keyif veren dünyası hayal ya da yanlış bir vizyonsa Zion gerçeği yansıtıyor.

Emerald Şehri



(Kaynak: inertiaK)

Yeşil cam ve mücevherleri ile uzaktan parlayan, göz kamaştırıcı Emerald Şehri çoğu kurguda yer alan en ilginç mekanlar gibi neredeyse mükemmel görünüyor, ama tabii o da göründüğü gibi değil. Oz Büyücü'sünde olduğu gibi, Emerald City (ve Oz'un geri kalanı) filmde sadece bir rüya iken kitaplarında gerçek bir yer.

Fritz Lang'ın Metropolisi



(Kaynak: wikimedia commons)

Fütüristik, modernist ve biraz da Art Deco tarzındaki megakent Metropolis, kontrolsüz büyüme ve endüstrileşmenin getirileri hakkında uyarıyor ve görünüşte bir ütopik kentin nasıl insanlıktan çıkıp bir kabus haline dönüşebildiğini gösteriyor. Lang filmin mekanlarıyla ilgili "Metropolis, bilindiği üzere, 1924 yılının Ekim'inde New York'un gökdelenlerini ilk gördüğüm zaman doğdu... Çok sayıda saşırmış insan güçlerinin kavşak içinde, körleşmiş birbirine dönüşen, sömürü için dayanılmaz bir arzu içinde sürekli tedirginlik yaşayan bir yol ayrımı olduğunu düşündüm" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.