Haberler

Kentleri Ayaklarımızın Altına Seren Mekanlar

Tarih: 11 Şubat 2011 Kaynak: Wikipedia Derleyen: Derya Yazman
Kentlere şöyle bir tepeden bakmayı kim istemez? Yaşadığımız kentin güzelliklerini keşfetmek ve belki de yaşarken farkında olamadığımız görüntülere kuşbakışı bakabilmek, insanı başka bir hayal dünyasına götürüyor. Ülkemizde bunu başarabilmek adına çok da fazla tasarlanmış mekan olmamakla beraber, geçmişten günümüze gelen bazı tarihi yapılar, kuleler, tepeler, teleferikler ve yeni inşa edilen gökdelenler bu heyecanı tatmamıza olanak verebiliyor.

Galata Kulesi



Dünya'nın en eski kulelerinden biri olan, Cenevizliler'den bize miras kalmış Galata Kulesi, Haliç kıyısından 425 metre mesafede ve denizden 35 metre yukarıda bir tepenin üzerine inşa edilmiş.


Galata Kulesi'nden Haliç manzarası

Yüksek giriş katından sonra dokuz katı bulunan kulenin en üst katında 360 derece panoromik İstanbul manzarasını izleyebileceğiniz seyir balkonu bulunuyor. Seyir balkonu yerden 51,75 metre yükseklikte. Ayrıca kulenin içinde kafe ve restoranlar bulunuyor.

Beyazıt Yangın Kulesi



Beyazıt Yangın Kulesi, 1828 yılında İstanbul'daki yangınların nerede olduğunu tespit etmek ve müdahalede bulunmak için Sultan 2. Mahmut'un emriyle, Mimar Senekerim Balyan'a yaptırılmış. İlk yapıldığında yüksekliği 85 m olan kule, kâgir ve geniş saçaklı ahşap bir külah ile örtülü olup, 1849 yılında bugünkü biçimine kavuşmuş. Kuleye, sekizgen planlı yuvarlak pencereli üç kat daha eklenmiş. Böylece kule yukarıdan aşağıya doğru sancak katı, sepet katı, işaret katı ve nöbet katı olmak üzere toplam 4 kattan oluşuyor. Bu ilavelerle kulenin yüksekliği 118 metreye ulaşmış.

Kulenin küçük pencerelerinden İstanbul'un muhteşem manzarası 360 derecelik bakış açısıyla görülüyor. Kulenin dış cephesinde yer alan farklı renklerdeki aydınlatmalar ile İstanbullular'a ertesi günün hava tahminin duyurulması sağlanıyordu. Kulenin mavi renkte aydınlatılması ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı karı haber veriyordu. Bu uygulamaya 1995 yılında son verildi, 2010 yılında ise tekrar başlandı.



Beyazıt Yangın Kulesi, günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampüsü içinde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi'nin vermiş olduğu bilgiye göre, İÜ Beyazıt Yerleşkesi dış duvarlarının restorasyonunun tamamlanmasının ardından İÜ Beyazıt Yangın Kulesi'nin restorasyonuna başlanmış.

Şu anda İÜ Beyazıt Yangın Kulesi'nin çevresine iskeleler kuruluyor. İÜ Beyazıt Yangın Kulesi'nin restorasyonu süresince İstanbullular'a hava durumunu gösteren ışıklandırma sistemi hizmet veremeyecek. Restorasyon çalışmaları yapılırken aydınlatma armatürleri zarar görmemesi için 9 Şubat 2010 tarihinde sökülmüş. Restorasyon esnasında İÜ Beyazıt Yangın Kulesi dış aydınlatması ile İstanbul silüetine renk vermeye devam edecek.

Beylikdüzü Endem TV Kulesi



1998'de başlayan yapımı 2002-2007 yılları arasında durdurulan ve 2008 yılının Ekim ayında son bulan kule, 237 metre yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek TV kulesi.



Kulede, TV yayınların yanı sıra 450 kişilik döner restoran, 650'şer kişilik seyir ve resepsiyon katları ile Medya Center bulunuyor.

Çamlıca Televizyon Kulesi



Çamlıca Televizyon Kulesi 166 metre yüksekliğinde olup, 268 metre yükseklikteki Büyük Çamlıca Tepesi'nde (Sefa) yer alır. Fakat günümüzde kullanıma açık olmayan kule, aslında İstanbul'un seyir mekanı olabilme açısından büyük bir potansiyele sahip.

2009 yılında Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan protokole göre Çamlıca Tepesi'ndeki tüm antenler kaldırılarak, "Çamlıca Tepesi TV Kulesi ve Entegre Tesisleri" yapılması planlanmıştı. 280 metre yükseklikte olması öngörülen kulede, TV vericileri, restoranlar, seyir terasları, konaklamasız eğlence ve ticari alanlar bulunacağını belirten Ulaştırma Bakanlığı, kulenin içerisinde bulunduğu arsanın da İstanbullular'ın piknik amaçlı değerlendirebileceği bir mekan özelliği taşıyacağını ifade etmişti.

Fakat henüz hayata geçirilmiş bir proje olmamakla beraber, bu alana yönelik bir yarışma açılması gündemde.

Atakule



Atakule Alışveriş Merkezi, döner restoranlı kulesi ile Ankara'nın meşhur alışveriş merkezi. 1989 yılında plan ve projesi mimar Ragıp Buluç tarafından yapılan Atakule'nin ismi, düzenlenen bir yarışma ile Ankara halkı tarafından verilmiş.

125 metre yükseklikte inşa edilmiş betonarme taşıyıcı sistemli kulede, çıkış ve inişte şehir manzarasına hakim iki adet asansörle 87 metre yükseklikte seyir terasına ulaşılıyor. Bu bölümün altında kafe-bar katı, üzerinde ise döner platformlu lokanta katı yer alıyor. En üstte ise, kubbe altında kokteyl salonu bulunuyor.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen döner platformlu lokanta ve seyir teraslı kule, teknolojik özelliği ile tesise anıtsal ve simgesel nitelik kazandırarak, Ankara'yı kuşbakışı izleme olanağı sağlıyor.

Tarihi Asansör, İzmir



Tarihi Asansör, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından, "Asansör Çıkmazı Sokağı" olarak bilinen yerden 155 basamak yukarıdaki sokağa ulaşım için yaptırılmış. Böylelikle 58 metre yukarıda kalan semtten, deniz kenarına iniş, çok kısa bir sürede gerçekleşiyor.

Asansör, ilk yapıldığı zamanlarda su gücü ile çalıştırılmış, daha sonraları talep görmemesi nedeniyle bir süre kapalı kalmış. 1985 yılında belediye tarafından elektrikle çalışan motorla donatılarak çalışır hale gelen Asansör, 1992 yılında da Ahmet Priştina'nın girişimiyle restore edilerek, günümüzde restoran, bar, kafe olarak kullanılıyor.



Binada çalışan iki asansörle yukarıya ulaşıldığında, İzmir kuşbakışı izlenebiliyor.

Konya Selçuklu Kulesi


Fotoğraf: Pınar Koyuncu

Selçuklu Kulesi, Konya'da Nalçacı Dönüşüm Projesi kapsamında Konya eski otogarının yerine yapılan, 2006 yılında hizmete giren 163 metre boyunda, 42 katlı bir gökdelen.

Bina, Konya'nın resmi araç plaka numarasının 42 olması nedeni ile 42 katlı inşa edilmiş. En üst iki katı, alt katlardan farklı olarak daire biçiminde tasarlanması, 41. ve 42. katların döner restorant olarak kullanımına elveriyor.


Konya Selçuklu Kulesi'nden kent manzarası

Ayrıca Konya'nın engebesiz coğrafi yapısının da katkısıyla kule Konya'nın her yerinden görülebiliyor.

İstanbul Saphire



Yapımı 2006 yılında başlayan ve halen devam eden, kentin "iş merkezi" olan Büyükdere Caddesi'nde yükselen, konut, alışveriş ve eğlence merkezi projesi İstanbul Sapphire, 261 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek binası olmaya aday.

10 katı zemin altı olmak üzere 61 katlı binanın yapımı tamamlandığında, en üst katında herkese açık seyir terası olacak. Seyir terasından, İstanbul'un eşsiz güzelliğine ve aynı zamanda da yapılaşmadaki çarpıklığını gözler önüne seren bir manzaraya şahit olabiliyorsunuz.

Tahtalı Teleferiği



Antalya Kemer'de bulunan Tahtalı Teleferiği, 4.350 metre uzunluğunda ve 80 kişilik kabinlerde yaklaşık 10 dakika içerisinde 1.639 metre yükseklik kat ediyor. Bu yolculuk sırasında eşsiz dağ manzarası ile kış ve yaz mevsimini aynı anda yaşama olanağı sağlıyor.

Tahtalı Teleferiği elektrik enerjisini kendisi üretmesi nedeni ile yıl boyu işletmenin güven içinde çalışmasına olanak veriyor. Her gün sabah 09:00'dan akşam 19:00'a kadar, yarım saatte bir hizmet veriyor.

Pierre Loti Tepesi



Pierre Loti Tepesi, İstanbul'un Eyüp ilçesinde Haliç manzaralı bir tepe.

Tepe adını 1876 yılında İstanbul'a gelerek buraya yerleşen Fransız roman yazarı ve doğubilimci Julien Viaud'dan almış. Tepenin adını "Eyüp Sultan Tepesi" olarak değiştirmek amacıyla belediye meclisine sunulan öneri, pek çok çevreden büyük itirazlar görmüş ve belediye meclisince reddedilmiş.

Tepe ve burada bulunan aynı ada sahip çay bahçesi, İstanbul'a gelen turistlerin ve yerlilerin sık sık ziyaret ettiği bir yer.

Boğaziçi Köprüsü Taşıyıcı Ayakları


Köprü açıldığı yıllarda yayalara açıktı. Kaynak: http://www.cengelkoyde.com

Denizden yüksekliği 64 metre, iki köprü arası uzunluğu ise 1.073 metre olan Boğaziçi Köprüsü 1973'de açıldığı ilk yıllarda yayaların kullanımına açıktı. Köprünün taşıyıcı ayaklarının (kulelerinin) dördünde de yayaları yukarıya taşıyan 18 kişilik asansör mevcuttu ve yayalar bunları kullanarak köprüye çıkar, boğaz manzarası eşliğinde yürüyerek karşıya geçince de, yine buradaki kulelerin asansörlerini kullanarak aşağıya inerlerdi. Ancak köprüden aşağıya atlayanların sayısının artması yüzünden birkaç yıl sonra yayalara yasak geldi ve bundan böyle köprü, günümüze kadar yayalara yasak olarak hizmetine devam etti.



Şimdileri, Avrasya Maratonu için senede bir defa yayalara açılan köprünün ayaklarının tepesine çıkabilme şansına sahip olanlar sadece haber muhabirleri olabiliyor.

Kaynaklar:
www.beyazityanginkulesi.com
www.ibb.gov.tr
http://www.cengelkoyde.com

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.