Haberler

Son saraylılar müzesi

Tarih: 28 Şubat 2011 Kaynak: Zaman


Osmanlı sarayının son dönemlerinde kullanılan gündelik eşyalar, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Saray Koleksiyonları Müzesi'nde ziyarete açıldı. Dolmabahçe Sarayı'nın daha önce Depo Müze olarak hizmet veren Matbah-ı Amire binasında açılan müzede, saraylıların hayatına ışık tutan yaklaşık 5 bin eser sergileniyor.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Saray Koleksiyonları Müzesi, dün Dolmabahçe'de TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı törenle açıldı. Milli Saraylar Koleksiyonu'nda yer alan 70 bin eserin yaklaşık 43 binini barındıran müzedeki eserler, Osmanlı sarayının dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemin özgün örneklerinden oluşuyor. Koleksiyon, yalnız Dolmabahçe Sarayı'nda değil, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur ve Maslak kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız Sarayı'nda yaklaşık 70 yıllık sürede saraylıların kullandığı eser ve eşyaları da kapsıyor. Müze, Sultan Abdülmecid devrinden başlayarak son altı padişah olan Abdülaziz, V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed Reşad ve VI. Mehmed Vahideddin'in yanı sıra Cumhuriyet devrinde de Atatürk ve İnönü ile zaman aralığında yolculuk yapıyor.

Açılışta konuşan Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, daha önce Depo Müze olarak hizmet veren Matbah-ı Amire yapı grubunun beklenen ilgiyi görmediği için, orijinaline uygun yeniden restore edildiğini ve Saray Koleksiyonları Müzesi adı altında hizmete açıldığını söyledi. Yıldız, "Müzenin ana teması, Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere 19. yüzyıl Osmanlı saraylarında gündelik yaşamda kullanılmış olan ve Milli Saraylar envanteri içinde yer alan, ziyaretçilerin saraylarda tefriş düzeninde görme olanağına sahip olmadığı objeleri gün ışığına çıkarmak ve ziyarete açık hale getirmektir." dedi.

Sultanlar tarafından kullanılmışlar
Açılışa katılan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ise müzede son dönem Osmanlı saraylarında kullanılan 70 bin eşya ve eserin 5 bininin sergileneceğini, 15 bininin ise zaten çeşitli müzelerde ziyarete açık olduğunu belirtti. Şahin, geri kalanların ise aynı binada modern şartlarda depolandığını, araştırmacıların kullanımına açık olduğunu ifade etti.

Saray Koleksiyonları Müzesi projesiyle sergilenecek objelerle, 19. yüzyıl gündelik saray hayatının izlerini ziyaretçilere anlatabilecek ipuçları sağlamak hedefleniyor. Eserler, Osmanlı sarayının dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğinin de bir kanıtı. Müzede sergilenecek olan eserler arasında saray için yurtiçi ve dışında yaptırılan ya da hediye olarak gelen eşyalar olduğu gibi, bizatihi saray marangozhanesinde özel olarak üretilmiş eserler de bulunuyor. Müzede sergilenen eserlerin ana konu başlıkları ise şöyle: Sarayda Çocuk Olmak, Dinî Yaşam, Hat Sanatı ve Yazı Takımları, Sağlık ve Kişisel Bakım, Yemek Takımları, Mutfak Araçları, İşlemeli Eserler. Müzede Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası ile Yıldız Porselen Fabrikası'nda üretilmiş ve geçmişte saraylarda kullanılmış objeler de sergileniyor.

Müze deposundaki yaklaşık 43 bin tarihî obje arasından oluşturulan 5 bin eserlik seçkide şehzade ve hanım sultanlar tarafından kullanılmış kıyafetler, oyuncaklar, el işleri, padişahlar tarafından kullanılmış yazı takımları, mühürler, kitabet gereçleri, tıraş takımları, Meclis-i Mebusan ve ilk TBMM'de kullanılmış yazı takımları, ilaçlar, romatizma şok cihazı, dişçi ünitesi, valide sultanlara ait temizlik gereçleri, kristal, porselen ve gümüş yemek takımları, kristal ikram setleri, elyazması Kur'an-ı Kerim'ler, mutfak araç ve gereçleri, tarihî saatler, çini sobalar, saray kütüphanesinden kitaplar, Halife Abdülmecit Efendi'ye ait resim alet ve gereçleri, yağlıboya tablolar ve şamdanlardan oluşan çok geniş bir koleksiyon yer alıyor.

Giriş bölümü sanat galerisi olarak dönemlik sergilere ev sahipliği yapacak olan Saray Koleksiyonları Müzesi, pazartesi ve perşembe günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.