Haberler

Çıralı'nın doğası onlara emanet

Tarih: 8 Mart 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Yusuf Yavuz
Yıllardır çözülemeyen imar sorunu nedeniyle gündeme gelen Antalya'nın turizm cenneti Çıralı'daki koruma çalışmalarını anlatan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, Çıralı'ya yakın diğer kumsalların turizm yatırımları nedeniyle yuvalama özelliğini yitirmesinin, deniz kaplumbağaları açısından Çıralı'nın önemini arttırdığını söyledi.

Çıralı ve Çevresi Endemik Zengini

Çıralı'daki imar sorunu tartışmaları konusundaki sorularımızı yanıtlayan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, kırsal yerleşim özelliği taşıyan Çıralı'nın; flora, fauna, jeolojik oluşumlar ve arkeolojik kalıntılar açısından oldukça zengin bir alan olduğunu belirterek bölgedeki koruma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Çıralı kumsalının, iribaşlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta) için önemli bir yuvalama alanı olduğunu dile getiren Oruç, "Çıralı'nın, Çıralı Ovası ile deniz arasında yer alan sahil kuşağı, bilimsel anlamda bir kıyı kordonudur. Beydağları Olimpos Sahil Milli Parkı çalışmaları kapsamında yapılan orman amenajman haritası va raporuna göre, 'Çıralı' ve çevresinde flora yönünden I. derecede zengin ve ilginç 18 tür ile yöreye özgü (endemik) bir de alt tür olduğu belirlenmiştir" dedi.

Bölgede Tarama Yapıldı

Yörede tarım ve otlatma baskısının az olmasının, floranın doğal olarak gelişmesini ve korunmasını sağladığını belirten Oruç, Çıral'nın ormancılık açsından da zengin olduğunu vurgulayarak, "WWF- Türkiye tarafından yürütülen alan çalışmaları kapsamında bu bölgeler, geçmiş dönemlerde mevsimsel olarak düzenli taranmış ve gözlemler yapılmıştır. Bu taramalar sırasında özellikle Ulupınar, Yanar ve Olimpos Dereleri civarında, çok sayıda Odanat türü gözlenmiştir. Odanatlar, sucul ortamların sağlığı konusunda önemli indikatörlerdir" bilgisini verdi.

Bukalemundan Yarasaya Türler

Çıralı'da yapılan alan çalışmaları kapsamında kirpi, yaban domuzu, yarasa, sincap, gece kurbağası, ova kurbağası, ağaç kurbağası, çizgili kaplumbağa, kara kaplumbağası, bukalemun, toros kertenkelesi, iri yeşil kertenkele, kara yılan, ince yılan, sikkeli yılan, kocabaş yılan, kör yılan, su yılanı türlerinin gözlemlendiğini dile getiren Oruç, kumsalda yapılan kaplumbağa izleme ve koruma çalışmalarının da 1994 yılından beri kesintisiz sürdürüldüğünü kaydetti.

Alan çalışmalarının, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi ile teknik işbirliği içinde yürütüldüğünü belirten Oruç, deniz kaplumbağalarının bölgedeki altı kumsal içinde yoğun olarak Çıralı kumsalını kullandığını söyledi.

Işık Kirliliği Sorun Yaratıyor

Çıralı kumsalı'nda yaz dönemi boyunca alan kullanımına ilişkin temel sorunlara da değinen Oruç, Karaburun ve köy kahvesinin bulunduğu mevkiilerden kumsala araç girişi yapılasının ve bu yolların sabaha kadar kullanılmasının ışık kirliliği yarattığını belirtti. Çıralı kumsalı'na paralel olarak uzanan yol üzerindeki ışıklı levhalarının, ergin deniz kaplumbağaları ve yavru kaplumbağalar için olumsuz etki yaptığını dile getiren Oruç, "Yuvalama sezonu başlamadan önce bu ışıkların uygun şekilde perdelenmesi ve ışık güçleri ile sayılarının azaltılması gereklidir" dedi.

Koruma Konusunda Farkındalık Arttı

Olympos antik kenti bölgesinin iç kısımlarında bulunan ağaç evlerin olduğu işletmelerde konaklayanların, kumsalda ateş yakmaları ve havai fişekler eşliğinde müzikli eğlenceler düzenlenmelerinin deniz kaplumbağaları açısından sorunlara neden olduğunu belirten oruç, "Bununla birlikte, Çıralı kumsalında yuva sayısı artmaktadır. Bu durum, Antalya civarındaki yakın kumsalların turizm yatırımları nedeniyle yuvalama kumsalı özelliğini kaybetmeye başlaması, Çıralı Kumsalı'nda sürekli bir ekibin bulunması, koruma çalışmalarının titizlikle yapılması ve yöre halkının farkındalığının artmasından kaynaklanmaktadır" bilgisini verdi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.