Haberler

Erzincan ve Hatay Havaalanları Açıldı

Tarih: 14 Mart 2011 Editör: Pınar Koyuncu
Proje müellifinin Yüksek Mimar Yakup Hazan olduğu Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminali 5 Mart 2011, Hatay Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminali ise 8 Mart 2011 tarihinde açıldı.

Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminali


Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminal Binası, alt parçaları iç içe geçen farklı büyüklükteki tüplerden oluşan bütüncül bir mekandan oluşuyor. Terminalin dominant mekanları, iç içe geçmiş tüplerin oluşturduğu yapısal durum içinde kendilerine özel alanlar buluyorlar. Tasarımda eylemler tüplerin içinde ve tüplerle tariflenen, sınırlanan mekanlarda devam ediyor. Bütüncül mekan terminal binasının içinde her noktadan algılanabiliyor. Yolcular bütünün içinde hareket ediyorlar ve yolculuk sırasında yolcuların tüplerden geçerken hissettikleri etki uçakta da devam ediyor. Bu etki terminal binasının dominant mekanlarından başlıyor.

Tüplerin alt çeperlerinin oluşturduğu bütüncül platform üzerinde yolcular hiçbir engelle karşılaşmadan kara tarafından hava tarafına ya da hava tarafından kara tarafına ulaşıyorlar. Hareket basit ve tek düzlem üzerinde gerçekleşiyor. Bu basit tasarlanan hareket sistemi yolcuların istedikleri yere ulaşmasında kolaylık sağlıyor. Zemindeki bütüncül platform ve tüplerle tasarlanan bütüncül mekan birlikte çalışıyor.

Yolculara destek veren eylemler birinci kattaki tüpler içinde ve alt zemin kattaki peyzaj içine taşınmış. Birinci kattaki çalışma, yeme içme ve özel yolcu mekanları bütünün içinde varlıklarını devam ettiriyor. Bu durum gelişme sırasında genişleyerek yolcu köprülerinin sisteme ilave edilmesinde önemli olacak.

Bütüncül mekan üç farklı ölçekteki tüplerin yanyana gelmesiyle oluşuyor. Farklı ölçekteki tüpler, bütüncül mekanı alt parçalarına ayırıyor. Bu durum eylemler arası birlikteliği ve ayırımı sağlıyor. Yapısal durum, bütün içinde yatayda, düşeyde ve farklı açılarda yerleştirilen tüplerde ele geçiriliyor. Parçalanmış gibi duran bütüncül etki, yapısal durumun karşılığı. Mimari olarak ele geçirilen bu yapısal durum terminal içinde hareket ederken her noktadan algılanıyor ve devam ediyor. Tasarlanan ana mekanlardaki vazgeçilmeyen tutumun etkisi programın alt parçalarını taşıyan mekanlarda da devam ediyor.

Proje; gelen yolcuların hava tarafından kara tarafına, giden yolcuların kara tarafından hava tarafına hareketlerinin en kısa yoldan ve engele rastlamadan ulaşmaları üzerine kurulu. Yolcular tek düzlem üzerinde hareket ediyorlar. Apron kotundan başlayan hareket aynı kotta devam ediyor. Yolcular iniş ve çıkış yapmıyorlar. Valiz ile yapılan terminal içindeki yolculuk, hayatı kolaylaştırmak üzerine kurulu.

Hatay Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminali


Hatay Havaalanı İç ve Dış Hat Terminal Binası'nda gölgenin tasarımı yapılmış. Sıcak iklim bölgesindeki terminal, iki adet hava tarafını ve kara tarafını tarifleyen saçak altında tasarlanmış. Hava tarafı ve kara tarafı arasına yerleştirilen iç bahçeler kullanıma açılmış. Sıcak havalarda dışarıda beklemek, yemek içmek gibi aktiviteler avlu içinde gerçekleştiriliyor. Avlu içinde gereken güvenlik kendiliğinden sağlanıyor. Check-in bankolarında işlem yapılırken yolcular iç bahçe ile iç içe. Check-in bankoları ve iç bahçe arasında bütün görsel engeller kaldırılmış ve valizler zemin kotundan bantlara alınmış. Zemin ile aynı kotta tasarlanan bagaj bantları yolcu ve bahçe ilşkisini kuruyor.





Hava ve kara tarafını örten saçak örtü, göz çelik kirişler üzerinde şaşırtmalı hareket eden tip çelik kirişlerin hareket etmesiyle oluşuyor. Bu hareket mekanların tariflenmelerinde belirleyicidir. Hava tarafından kara tarafına bahçelerin içinden geçiliyor. Bahçeler yapı içinde peyzaj zonlarına dönüşüyor. Kapalı mekanlar ve iç bahçeler arasındaki hava akışı mikro klimayı sağlıyor. İç bahçelerin serin hava havuzu etkisi mekanların içinde devam ediyor.

Hatay Havaalanı Künyesi
Proje Müellifi: Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Yakup HAZAN
Yapımcı Firma: YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş
İşveren: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı
İl: Hatay
Proje Yılı: 2011
Fonsiyon: Ulaşım Yapısı
Terminal Binası Toplam İnşaat Alanı: 46.000 m²
Durum: Uygulandı

ALT PROJE GRUPLARI:
Statik: Aday Grubu ve AGM Mühendislik
Üniversite Onayı: Prof.Dr. Hüsnü Can, Gazi Üniversitesi
Mekanik: CG Mühendislik
Elektrik: Deha Mühendislik

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.