Haberler

Irak'ın Yeniden İnşası: Marsh Arap Okulu

Tarih: 13 Nisan 2011 Kaynak: Building Çeviren: Bahar Bayhan


Savaştan sonra altüst olmuş bir ülke nasıl yeniden inşa edilir? Mott MacDonald Marsh Arapları için bir okul yapmaya karar verdi ve toplumu köklerine bağlamak için geleneksel tekniklerin kullanımına geri döndü.

Sazlarla inşa edilmiş geleneksel çatılar ve duvarlar ile bu Irak okulu son 200 yılda herhangi bir yerde inşa edilmiş olabilir. Aslında okul yepyeni ve yerli zanaatkarların inşasında büyük emeği olmasına karşın projenin tasarımı ve temini İngiliz mühendis Mott MacDonald tarafından gerçekleştirildi. Basra Körfezi'nin kuzeyinde Marsh Arap ülkesinin tam kalbinde küçük, 4 derslikli bir okul inşa etmeye karar verildiğinde bu, büyük altyapı projelerinin monotonluğundan kurtulmak için bir şans olarak görüldü.

Saddam Hüseyin, Marsh Arapları'nın geçim kaynağı olan bataklıkları kurutarak onlara büyük eziyet çektirdi. Bu bataklıklar konutların, teknelerin inşa edilmesinde kullanılan sazlıklar için bir yaşam alanıydı. Mott MacDonald'ın proje yöneticisi Peter Hunt, Marsh Arapları'nı bataklıklarına kavuşturacak bir yöntem geliştirmek istediklerini söyledi: "Geleneksel tuğlaları ve blokları kullanarak bir okul inşa edebilirdik fakat Marsh Arapları toplumunu ve mirasını anımsatacak daha farklı bir iş yapmak istedik. Ayrıca eğer okul yerel nüfus tarafından inşa edilseydi binaların aidiyetini de hissedebileceklerdi."

Şaşırtıcı biçimde yerel halk bu fikir konusunda pek heyecanlı değildi. Hunt şunları söylüyor: "Bir bakımdan proje için satın almalarda zorluk yaşadık. Projenin benzersizliği insanlarda bunu nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda soru işareti yaratıyordu. Ayrıca bunun onlara ne kazandıracağı konusunda da emin olamadılar."

Tasarım, Marsh Arapları'nın geleneksel buluşma alanı "mudhif"e dayanıyor. Tasarım sazlardan inşa edilen bir kemer çatı içeriyor. Hunt tasarımı şöyle açıklıyor: "Sazları kullanarak mudhif inşa etmek herhangi bir ders kitabında bulunmuyor. Nasıl bir araya getireceğimizden emin olamadığımız için diğer mudhif örneklerini inceledik." Hunt'a göre halk sazlardan yapı inşa etme konusunda oldukça yetenekli. Mekan planlaması ve diğer batı projelerinde olduğu gibi tasarımı oluşturmak ve desteklemek için üç boyutlu modelleme kullanıldı. Binada halkın da kullanabileceği dört derslik bulunuyor, böylece mudhifin geleneksel işlevi yeterince tatmin edici oldu.

Çatı kaplaması, sık biçimde dokunmuş çubuk hasırlardan oluşturuldu. Bunlar, çatının su geçirmemesini garantilemek için 2-3 kat olarak kirişlerin etrafında konumlandırıldı. Bir mudhifin cepheleri çalılardan yapılmış, hava ve ışık girişinin sağlanması için üzerinde delikler bulunan bir perdeden oluşturuldu. Okul alanı, kolonlarla desteklenen geleneksel çalı perde bulunduruyor.

Hunt'a göre bina istenilen performansa ulaştı. Hunt şunları söyledi: "Burada son zamanlarda meydana gelen fırtınalarla bina test edildi, çatı tamamen su geçirmez." Bina henüz yaz aylarını geçirmedi fakat Hunt, perdenin, ışığın ve havanın içeri girmesine olanak sağladığını söylüyor.

Bu inşaat tekniği Irak'ın bu bölümünün yeniden inşa edilmesine yardımcı olabilir. Hunt, bunun inşaat için hızlı ve verimli bir yöntem olduğunu söylüyor. Bina, İngiltere Başkonsolosu Alice Walpole başta olmak üzere halktan büyük ilgi gördü ve dört ayda yükselişe geçti.

Walpole ve eğitim müdürü bu projeyi birçok yerel okula örnek olacak şekilde kullanmak istiyorlar. Planlar Basra'da aynı tekniği kullanarak çok amaçlı büyük bir kamusal alan inşa etmek için çok iyi durumda. Bu alan kentin sağlam parçalarından biri ve yerinden edilmiş Marsh Arapları'nın yerleşim yerleri. Hunt konu hakkında şunları söyledi: "Kimlikleri geri kazandırmaya çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey üzerinde Iraklı mühendislerin ve teknikerlerinin büyük etkisi var."

Bu projeler tek başına bir ülkenin çökmüş altyapısının yeniden inşasında yeterli değil fakat kamusal alanların oluşturulmasında ve Iraklıları miraslarına yeniden tutunmasını sağlamada değerli ve sürdürülebilir katkılar olarak görülebilir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.