Haberler

Trakya'yı Kanal İstanbul çılgınlığı sardı

Tarih: 29 Nisan 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Öğe Demirkan, Emre Öztürk
Haritalar açıldı krokiler çizildi!

Başbakan'ın ‘çılgın projesi', Trakyalıları çıldırttı. Güzergah açıklanmadı ama tahminlerde adı geçen köylere lafı bile yetti. Vatandaşlar ellerinde haritalarla kanalın geçeceği yerleri tahmin etmeye çalışıyor. Kahvelerde, tarlalarda, evlerde çılgın proje konuşuluyor. Trakya nefesini tutmuş piyangonun kendilerine vurması için dua ediyor.

Başbakan Erdoğan 27 Nisan'da çılgın projeyi açıkladı: Kanal İstanbul. Güzergah her ne kadar açıklanmasa da İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nin (İMP) üzerinde çalıştığı iddia edilen bir plan ortaya çıktı. Bu güzergah güney kuzey ekseninde Silivri Selimpaşa'dan başlayıp, Ortaköy, Kadıköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice, Belgrat, Ormanca ve Karacaköy'ü izleyerek Karadeniz'e açılıyor. Güzergahın en büyük özelliği ise dere yataklarından oluşması. Bu şekilde hafriyat maliyetinin en aza indirilmesi planlanıyor.
Minimum bire 10 değerlenir

Bölgedeki emlak uzmanları kanalın geçeceği güzergahta arsa değerlerinin en kötü ihtimalle 1'e 10 vereceğini söylüyor. Tabii kanalın yerini önceden bilenler ya da tahmin edenler ucuza kapattıkları arsalarla şimdiden zengin oldu. Umut fakirin ekmeği.. Başbakan'ın açıkladığı çılgın proje Trakya'da toprak sahibi köylüye umut oldu. VATAN ekipleri Kanal İstanbul'un geçeceği olası güzergahta izlenimlerde bulundu, Trakya köylüsünün zengin olma hayallerini gözlemledi.
‘Arsa fiyatları çıldırır'

Bu güzergahta ilk durağımız Silivri'ye bağlı Ortaköy. Ortaköy'ün nüfusu 5 bin. Burada insanların geçim kaynağı çiftçilik ve hemen yan tarafında bulunan hafif sanayi bölgesi. Sanayi bölgesinde kablo, pimapen ve mendil fabrikası bulunuyor. Çiftçiler ise ayçiçeği ekmeyi tercih ediyor. 34 yaşındaki Enis Saraçoğlu şimdiye kadar Kanal İstanbul ile ilgili hiçbir şey duymadıklarını ancak projenin açıklanmasıyla son iki aydır üstlerinde uçan keşif uçaklarına şimdi anlam verdiğini söylüyor: "Son iki ayda o kadar çok uçak uçuyordu ki biz de bunlar neden uçuyor diye anlam veremiyorduk. Uçaklar İBB'ye ait keşif uçaklarıydı. Şimdi çılgın projeden sonra uçaklar anlam kazandı." 64 yaşındaki Muharrem Güder ise Ortaköy emlak piyasası hakkında şu bilgiyi veriyor. "Burada arsalar üçe ayrılır. Sanayi bölgesi, imara açık alan ve su havzası içi alan. Sanayi bölgesinde dönüm 250 bin liradır. İmara açık alanın dönümü 100 bin lira, su havzası içindeki tarımsal alan ise 60 bin lira. Burada son bir kaç aydır satış olmadı. Sadece İstanbul'un zenginleri gelip buradan tarla alıp içine çiftlik evi yapıyorlar. Çılgın projeden sonra buranın fiyatları da çıldırır.

‘Uçaklar meğer keşif yapıyormuş'

Ortaköy'den sonraki durağımız Silivri'ye bağlı Kadıköy. Muhtar Nihat Erol mübadeleden sonra Yunanistan'dan gelen Türklerin kurduğu bir köy olduğunu söylüyor, köylerinde 450 hanenin ve 1.680 kişinin yaşadığını söylüyor. Sonra da çılgın proje ile ilgili olarak fikrini açıklıyor. "Bizim köy eski su havzasında kalıyor. İBB'nin uçaklarını gördükçe kaçak hafriyatçı peşinde koştuklarını sanıyorduk. Oysa onlar bizim dere yataklarını inceliyormuş. Bizim dere yatağının 40 adı vardır. Simitçinin deresi, Büyükdere, Kocadere, Şeytan deresi, Karamurat deresi... gibi. Demek ki bundan sonra bizim derenin adı ‘Kanal İstanbul' olacak." Muhtar arsa fiyatlarıyla ilgili de şu bilgiyi veriyor, "Bizim burada hayvancılık ve çiftçilik yapılır. Arsamız ise su havzasında olduğu için para etmez. Dönümüne 20 bin lira veren olursa öp de başına koy. Ama bu projeden sonra kaç liraya fırlar tahmin bile edemiyorum."

‘Beyazıt'ın avlandığı yerler'

Yaklaşık 120 hanenin ve bin kişini yaşadığı İnceğiz'deyiz. Buranın en büyük özelliği çiftlik evlerinin olması. 120 köy hanesi dışında 140 tane de çiftlik ve villa var. 57 yaşındaki Ertan Atar köyün geçmişinin çok eskilere dayandığını söylüyor: "İkinci Beyazıt Camii var. Yıldırım Beyazıt buraya avlanmaya gelirmiş. Yıllar sonra buraya çılgın proje gelecek demek ki! İnşallah bizi evlerimizden etmezler, köyü kaldırmazlar."


İnceğizli 70 yaşındaki Yaşar Üçük ise başka bir noktaya dikkat çeliyor: "İSKİ bize burada bir tek çivi bile çaktırmazken, kanal nasıl geçecek merak ediyorum. Çocuk evlenecek ev yapamıyorsun. Kredi veriyorlar hayvancılık yap diye, ahır yapamıyorsun. Ama dev gibi gemiler geçecek. İnşallah hayırlısı olur."

Arazim de var kamyonum da köşe olurum köşe!

52 yaşındaki eski kamyoncu Kenan Koyuncu, Yeniköy'ün en heyecanlı çehrelerinden. Karadeniz kıyısındaki bu şirin köyde bizi çevresine topladı, eline aldığı bir sopayla da tahmini güzergahını çizip kısa bir brifing verdi. Onun heyecanı çifte kavrulmuş. Çünkü kamyonu da var: "Kanal İstanbul projesinden çıkarılacak hafriyatın taşınması için 10 milyondan fazla kamyon gerekir. Ben eski kamyoncuyum. Bir yandan elimdeki arazinin değerlendirmesini bekler diğer yandan da hafriyatçılık yaparım!"

İŞTE BURA BİZİM KÖY!

Kanalın Karadeniz'deki ucu olacağı tahmin edilen Yassıören köyündekiler sabah gözlerini açar açmaz kahveye koşmuş. Köylüler bir harita bulmuş, Muhtar Celal Tuncer'in başına toplanmış, güzergah çiziyor. Tahminler havada uçuşuyor...

BALIKÇILAR DA UMUTLU

Karadeniz'den balık akın edecek

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesinden balıkçılar da memnun. Bunlardan biri de 57 yaşındaki Memiş Menekşe, denizin canlanacağını düşünüyor: "Marmara ölüyor, balıklar bitiyor. Kanal ile Karadeniz'den oksijen gelecek, Marmara'ya hayat verecek. Kanal açıldığında, gemiler eskisi gibi beklemeyecek. Kilyos gemi mezarlığına döndü. Herke rahatlayacak. Balıklar da kanaldan geçecek. Bu işten herkes faydalanacak. Önemli olan bir şeyler yapmaktır. İstersen umumi tuvalet, yap da ne yaparsan yap."

YENİKÖY MUHTARI TİMUR ÇEVİK

Değerlenene kadar kimse arazi satmaz

"Köyümüz maden ocaklarının bulunduğu bölgedeki kıyı şeridinin büyük bölümü. Başbakan'ın bahsettiği ve maden ocaklarındaki alanın bir bölümü göl olarak kalacak dediği alan ağaçlandırılan alan. Kanal İstanbul'dan gelecek hafriyatın getirilip ocakların kapatılacağı yer ise maden ocaklarının batısında kalıyor. Ahmet Vefik Alp'in bu bölgeye büyük bir sağlık kompleksi yapılacağı yönündeki iddiasını biz uzun süre önce duymuştuk. Başbakan'ın projesiyle de çok mutlu olduk. Şimdilik beklemedeyiz. Elimizdeki arazilerin değerleri katlanınca satarız."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.