Haberler

Çılgın projenin ekonomiye katkısı 50 milyar dolar

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ercan Baysal


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'çılgın proje' Kanal İstanbul'a bir destek de reel sektörden geldi.

Sivil toplum, akademisyen ve çevre örgütlerinin olumlu görüşte bulunduğu projeyi inşaat ve iş makineleri sektörü "Türkiye ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlayacak" sözleriyle değerlendirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, Kanal İstanbul'u "Heyecan verici bir proje" sözleriyle değerlendirerek İstanbul'un genel yaşamına etki sağlayacağını kaydetti. Sazak, "Dünyada önemli işlere imza atan Türk müteahhitlik sektörü için bu projenin fayda sağlayacağını düşünüyorum. Müteahhitlik sektörüne ivme kazandırır." dedi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ise kanal maliyetinin yanı sıra projenin entegre yatırımlarla birlikte toplam maliyetinin 50 milyar dolar civarında olacağını kaydetti.

Koçoğlu, kanal maliyetinin yanı sıra projenin entegre yatırımlarla birlikte toplam maliyetinin artacağını söyledi. Kanal İstanbul'un dünya çapında büyük bir proje olduğunu dile getiren Koçoğlu, "Dubai'deki palmiye adasından daha büyük bir proje. 50 milyar dolar civarında toplam maliyet ortaya çıkar entegre proje olarak. Tamamen proje ve yapımında Türk firmalarının olması lazım. Türkiye müteahhitlikte dünya yıldızı. Prestijimizi iyice artıracak. Yatırımları yabancı şirketlere kaptırmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da Türk inşaatçılarının projenin tüm aşamalarını rahatlıkla yapabileceğini ifade ederek inşa maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olacağını aktardı. Sadece kanalın maliyetine bakılmaması gerektiğinin altını çizen Tellioğlu, "Proje kapsamına bağlı olarak 30 milyar doları ortalama olmak üzere 10 ile 50 milyar dolar arasında bir ekonomik büyüklük oluşturacaktır. Uygulanma safhasına geçildiğinde yeni yatırımları da beraberinde getirir. Şehirleşme bunlardan biri, gemi, lojistik gibi yatırımlar da eklendiğinde ticari potansiyel katlanabilir." dedi. Tellioğlu, istihdama da büyük katkı sağlayacağını aktardı. Uzmanlara göre inşaat sürecinde toplam istihdam 15 bin kişiyi bulur.

İlk kazma iki yıl sonra vurulacak

Etüt çalışması tahmini olarak 2 yıl sürecek projeye kazmanın en erken iki yıl sonra vurulması hedefleniyor. Projeye ilişkin sekiz yıllık bir imalat süreci öngörülüyor. Çılgın projeye yönelik hükümetin hedefi ise Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar yetiştirebilmek. Proje kapsamında ulaşım, enerji ve çevre uygulamalarının yanı sıra kanal çevresinde modern bir yaşam alanı oluşturulması hedefleniyor. Kongre, festival, fuar, otel, spor tesislerinin de Kanal İstanbul ile birlikte faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.