Haberler

Bafa Gölü'nde YEŞİL ÖLÜM

Tarih: 8 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ufuk Baksi
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği'nin gözler önüne serdiği yeşil tabaka bölge halkını, çevrecileri ve bilim adamlarını kaygılandırıyor. Göle yeşil bir boya dükülmüş izlenimini veren tabakanın ne kadar zararlı olduğu yapılacak incelemenin ardından netlik kazanacak

Bafa Gölü kıyısındaki işletmeler, köylüler ve balıkçılardan gelen ihbar üzerine bölgeye giderek araştırma yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) korkunç bir manzarayla karşılaştı. Aşırı kirlilik yüzünden masmavi Bafa Gölü'nün renginin yeşile döndüğü, pis akıntıların her yanı kapladığı görüldü.

Farklı alanlardan aldıkları su örneklerini Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'ye gönderdiklerini ve bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, acil çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

'İÇLER AÇISI MANZARA'
Sürücü, "Ülkemizde de bu tür turizm için doğal ve kültürel zenginliklere sahip en iyi yerlerden birisi Bafa Gölü'dür. Gölün çevresini saran turizm işletmeleri, moteller, pansiyonlar buradaki doğal ve kültürel zenginliklerden kazanırken, yöre insanları da gölden çıkardıkları balıklarla geçimlerini sağlamaktadır. Uzun süredir takip ettiğimiz Bafa Gölü, son yıllarda kış yağmurlarıyla ekolojisinde iyileşme oluyor gibi görünse de hastalığın seyri yaz aylarında görsel olarak bile görülmektedir. Göle gittiğimizde gördüğümüz manzara içler acısıydı. Gölün içinin yeşil boya dökülmüş gibi bir renk aldığını tespit ettik" dedi.

PELTEMSİ MADDELER
Gölün bazı alanlarında peltemsi görünümünde duran, bazı alanlarında ise akıntılı bir nehir gibi akan yeşil renkli cıvık bir maddenin yüzeyi tamamen yeşile çevirdiğini aktaran Sürücü, bu durumdan en fazla yöre balıkçılarının şikayetçi olduğunu söyledi. Sürücü, balıkçıların takılan peltemsi maddeler yüzünden kaldıramadıkları ağları kesmek zorunda kaldığını, turistlerin ise yeşil rengini gördüğünde Bafa Gölü'nü terk ettiğini, günübirlik tekne gezisi isteklerini geri çevirdiğini dile getirdi. Sürücü, kirliliğin kokuyla birleşmesi halinde işletmeciler için kabus yaşanacağını öne sürdü.

BİYOLOJİK KİRLİLİK
Su örneklerini inceleyen Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, "Göldeki biyolojik kirlilik hat safhada. Bizim 2010-2011 boyunca aldığımız örnekler bunun boyutlarını belirlemiştir. Bafa Gölü'nün yüzey kısmını mavi-yeşil algler (cyanophyteae), dip yapısını yeşil algler (chlorophyta) kaplamış. Microsistit sp. ve aphanizomenon sp. türler göldeki yeşil renge neden olmaktadır. Gölün iç kısmı pelteleşmiş makroskobik alglerle kaplı" dedi.

Kesici şöyle konuştu: "Bu tür oluşumlar Bafa Gölü gibi tatlı ve tuzlu su girişi dengesiz olan göllerde kirlilikle birlikte üst seviyeye çıkar. Göle verilen sularda da nitrat ve fosfat gibi besleyici tuzların çok olması, bilhassa yaz aylarında Bafa Gölü'nde alg artışını tetiklemektedir. Bu tabakalaşmada su sıcaklığıyla birlikte, ışık alglerin çoğalmasını hızlandırmaktadır. Görünen manzarada azot ve fosfor gibi tuzların göl içerisinde, bu bölgelerde homojen dağılımı, gölün bu kesimlerinde alg patlamasına neden olmaktadır. Suları kirletilmiş olan göllerde bu durum söz konusudur. Gölün içerisinde aşırı oranda askıda katı madde bulunmaktadır."

'Sinek sayısı artacak'
Bafa Gölü'nün dip çamurunun da organik karakterde olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Rüzgarla ve dalga hareketiyle kıyıya gelen bu bitkiler nedeniyle, gölde bu yıl sivrisineğe benzer bazı yöre halkı tarafından 'gümül' adı verilen sinekler daha da çok artacak. Bu sinekler Bafa Gölü çevresinde rekrasyonel faaliyetleri büyük oranda olumsuz etkileyecek. Yani insanlar geceleri akşamları ışık yakamaz duruma gelecek. Işık yaktıklarında çaylarını içemeyecek, yemeklerini yiyemeyecek" dedi.

Kesici, göldeki kirliliğin nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: "Organik dip yapısı ve askıdaki katı maddeler uzaklaştırılmalıdır. Gölün iç ve dış yükler tarafından kirletilmemesi, 1950-1970'lerdeki doğal yapısında olduğu gibi göle su girişinin sağlanması gerekir. Temiz su verildikten sonra göldeki biyolojik zenginliğin artırılması şarttır. Bafa Gölü doğal bir göldür, baraj gölü gibi bakılmamalıdır."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.