Haberler

İstanbul’un bilinmeyen yabancı sarayları

Tarih: 24 Ocak 2006 Kaynak: Zaman

İstanbul’da yer alan, ancak çoğu kimsenin sadece kalın duvarlar arkasından görebildiği yabancı elçilik ve sarayları, ilk kez bir kitaba konu oldu.

Tuna Köprülü tarafından kaleme alınan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayımlanan “İstanbul’daki Yabancı Saraylar”, binaların mimari özellikleri, hikâyeleri ile birlikte bu binalara yansıyan kültürel değerleri de görsel bir zenginlik içerisinde sunuyor okuyucuya.

İmparatorluk başkenti olan İstanbul, bir saraylar şehri. Padişahların, hanedan mensuplarının, paşaların oturduğu dillere destan yazlık/kışlık sarayların, kasırların, köşklerin çoğu tarihe karıştı. Halen ayakta kalanları ise göz kamaştırmaya devam ediyor. Şehir İstanbul, devlet Osmanlı olunca, yabancı devletlerin temsilcilerine ait binaların da saray cesametinde olması kaçınılmazdı. Bu sayede ‘iki kıtanın geçiş noktasına taht kuran şehir’ pek çok ‘yabancı sarayı’na sahip oldu. İngiltere, Amerika, İsveç, Hollanda, Rusya, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, Avusturya, İspanya, Mısır sarayları bu ülkelerin diplomatik temsilcilikleri olmalarının yanı sıra milletlerarası kültür etkileşiminin de faktörleri oldu. Örneğin Fossatti ve Guiseppe Gillieron kardeşlerin inşa ettiği Beyoğlu’ndaki Rus sarayı çok beğenilince, İstanbul’da ün salan bu iki kardeş, başka binalar da inşa etti. İstanbul’daki yabancı devletlere ait sarayların en görkemlisi olan Fransa Sarayı, iki ülke arasındaki 500 yıllık ilişkinin simgesi gibi. Kapitülasyonlar, Fransız İhtilali, Napoleon dönemi, ikinci Cumhuriyet sonrası farklı ilişkileri beraberinde getirdi. İngilizlerin ‘Pera House’ dediği Tepebaşı’ndaki İngiliz Sarayı, Buckingam Sarayı’nın minyatürü niteliğinde. Bebek sahilindeki Mısır Konsolosluğu olarak bilinen bina ise Dürrizadelere ait bir yalı iken II. Abdülhamid tarafından Mısır Hidivi Tevfik Paşa’nın hanımına hediye edilmiş. Daha sonra yerine bugünkü Mısır Sarayı yapılmış. Abdülhamid’in Valide Paşa unvanını verdiği Tevfik Paşa’nın hanımı (Başka bir hanıma paşa unvanı verilmemiştir.) ile ailesinin Boğaziçi’ndeki görkemli yaşantıları, şehrin tarihinde önemli yer tutar.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.