Haberler

Ankara'nın müzesine bak!

Tarih: 30 Ocak 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Behzat Miser

İstanbul'da yeni açılan müzeler büyük ilgi görüyor. Ankara'da ise Çağdaş Sanat Müzesi inşaatı yıllardır yarım kalmış bekliyor. Üstelik şimdiden arsasının bir bölümü başka bir kuruma, Adalet Bakanlığı'na verildi.

Ankara, Çağdaş Sanatlar Müzesi'ni (ÇSM) istiyor! 1990 yılında yapımına başlanan ve o günden beri inşaatı bir türlü bitirilemeyen müzenin inşaatının bir an önce bitirilmesi için uğran Çağdaş Sanat Vakfı (ÇAĞSAV), ne sponsorlardan ne Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, ne yazıktır ki, yeterli desteği alamıyor. Üstelik projeye ayrılan yer Adalet Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de iştahını kabartmaya başladı. Projeye ayrılan 'Atatürk Kültür Merkezi' alanı, içindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, sergi salonları ve kültür merkezinin aleyhine küçültülme tehdidi altında.

Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında yapılan cer atölyesinin kapanmasından sonra, 1990 yılında ÇAĞSAV'ın sunduğu proje kapsamında buraya kültür merkezi kurulması ve içerisinde de Ankara Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin kurulması istenmişti. Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın projeyi hayata geçirmesiyle birlikte atıl durumdaki cer atölyelerinde restorasyon çalışmaları başlamış, aynı alanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni bir konser salonu için temel atılmıştı.

Milli Komite'nin kararı var
Alanın bulunduğu bölgenin 'Atatürk Kültür Merkezi' ilan edilmesi yönünde başkanlığını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaptığı Milli Komite'nin kararı bulunmasına karşın, inşaat alanının bir kısmı, Adalet Bakanlığı'nın kullanımına verildi. Bu arada müze inşaatının yüzde 68'i sponsorların katkılarıyla tamamlanmış durumda. Ancak ihtiyaç duyulan 6 milyon YTL bulunamadığı için inşaat tamamlanamıyor. Zaten inşaat tamamlansa bile müzenin hizmete girmesi ve işletilebilmesi için 8 milyon YTL'ye daha ihtiyaç duyulacak. Bu paranın bulunabilmesi için her Kültür ve Turizm Bakanı bir söz verdi, ama hiçbir gelişme yaşanmadı. ÇAĞSAV yetkilileri hem Atilla Koç'tan hem Erkan Mumcu'dan söz aldıklarını hatırlatıyorlar...

Kültür mü, adalet mi?
Geçen hafta Doğan Hızla'ın Hürriyet'teki köşesinde konuyla ilgili bir mektubuna yer verdiği eski ÇAĞSAV başkanı ressam Turan Erol, Adalet Bakanlığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ikna ederek Adalet Sarayı'nın ek binaları için müze alanına 12 metre gireceğini ve 25 bin 367 metrekareyi işgal edeceğini öne sürdü. Erol, bakanlığın sunduğu ek inşaat projesine Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onay verildiğini söyleyerek, "Bu onay kararlarının Milli Komite'nin 11.07.2005 tarihli 18. toplantısının 2 numaralı kararına uygun olduğu da iddia ediliyor" dedi. Erol sözlerini şöyle sürdürdü: "Atatürk Kültür Merkezi alanı sınırları ve kapsamı 2302 sayılı yasa ile saptanmıştır. Milli Komite'nin bu yasaya aykırı bir karar alması düşünülemez. Kaldı ki Milli Komite'nin 18. toplantısının 2 numaralı kararında Adalet Sarayı ek inşaatının Adalet Bakanlığı'na ait olan açık otopark alanında gerçekleştirilmesi açıkça belirtilmektedir. Ne var ki Adalet Bakanlığı bu alanla yetinmeyip sınırı aşmakta beis görmemektedir. Milli Komite bu yanlış ve yakışıksız duruma bir an önce el koymalıdır.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç bir törende, kendinden önce başlatılmış ve yarıdan çoğu gerçekleştirilmiş bu inşaatı tamamlatma sözü vermişti. Şimdi ondan hem bu sözünü tutmasını, hem de Adalet Bakanlığı'nın hiç de doğru olmayan projesine karşı çıkmasını bekliyoruz."


Atatürk Kültür Merkezi Alanı Nedir?
1980'li yılların başında Ankara'da dev bir 'Atatürk Kültür Merkezi' kurulması öngörüldü ve 23.09.1980 tarihli ve 2302 sayılı yasayla merkezin alanı ve sınırları belirlendi. Bununla yeniden yapılanma ve eskileri koruma yolu ile çeşitli kültür ve sanat kurumlarını belirli bir alanda toplama, böylece Atatürk'e adanmış bir kültür bölgesi oluşturulmak hedefleniyordu. 2302 sayılı yasa bu bölgeyi şöyle tarif ediyor:
'Atatürk Kültür Merkezi alanı', doğusu Atatürk Bulvarı, batısı İstiklal Caddesi (Konya Yolu), kuzeyi İstiklal ve İstanbul caddeleri (Birinci ve İkinci TBMM binaları, Danıştay binası, Ulus Atatürk Heykeli ve Ankara Palas binası dahil), güneyi Hipodrom Caddesi ve Talatpaşa Bulvarı ile çevrili ve İmar İskân Bakanlığı'nın 3 Ocak 1973 tarih ve 761043 sayılı onayı ile belirlenen (Adalet Sarayı'na tahsis edilmiş kısım hariç) yerlerdir."

Alan içinde dördüncü bölgede yer alan tescilli yapılar, CSO eski binası, Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu ve Cer Atölyeleri'dir. Yapılmakta olanlar CSO konser salonu ve koro çalışma binaları ve cer atölyeleri üzerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Müzesi'dir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.