Haberler

Halkın sağduyusu Dim çayını kurtardı

Tarih: 31 Ocak 2006 Kaynak: CNN Türk Yazan: Vahide Yanık
Ekim 2005'te 'Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı' ilan edilen Alanya'daki Dim çayının kıyısına beton santrali kurulması için başlayan çalışmalar, halkın tepkisi nedeniyle son buldu.

Alanya'nın Kestel Beldesi Belediye Başkanı DYP'li Adem Murat Yücel, Dim çayının Bük mevkiine yapılması planlanan beton santralinin halktan gelen tepki nedeniyle kurulmayacağını açıkladı.

Başkan Yücel beton santrali için ruhsat vermediğini söylemesine rağmen, derenin birkaç metre ilerisinde yükselmekte olan inşaatla ilgili sessiz kalmayı tercih etti.

Halkın ve çevrecilerin tepkisine yolaçan olay şöyle gelişti:

Antalya'nın Alanya ilçesinin altı kilometre doğusundaki Dim çayının Bük mevkiindeki bir kolunun birkaç metre ilerisinde beton santrali yapımına başlandı.

Bakanlıktan açıklama
Çevre ve Orman Bakanlığı, Alanya Dim çayı Bük mevkiinde kurulacağı belirtilen beton santrallarının ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında olduğunu bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Bük mevkiinde kurulacağı iddia edilen beton santralleriyle ilgili haberin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, ÇED Genel Müdürlüğü'ne ÇED raporuyla ilgili yasal bir girişimde bulunulmadığı, sadece Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne ÇED kapsamına girip girmediği yönünde görüş sorulduğu kaydedildi.

Faaliyete ilişkin herhangi bir başvurunun da yapılmadığı ifade edilen açıklamada, Genel Müdürlüğe verilen herhangi bir ÇED olumlu raporunun da bulunmadığı belirtildi.

Beton santralların, 16 aralık 2003'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin ekli listelerinde yer almadığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu nedenle Çevresel Etki ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü'nden alınması gereken bir izin de bulunmamaktadır. Söz konusu tesisin kurucusu, 1 aralık 2005'te yazı ile Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden işletmenin ÇED Yönetmeliği kapsamına girip girmediği konusunda görüş istemiştir. Bunun üzerine il müdürlüğümüz, 7 aralık 2005'te bir yazıyla projenin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında olduğunu ilgili kuruluşa bildirmiştir.''

Oysa, santralin kurulacağı alanın üst tarafında kalan yer 16 ekim 2005'te Bakanlar Kurulu kararıyla 'Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı' ilan edilmişti.

Santrali kuracak firmanın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu aldığı iddialarının yayılması üzerine bölgede yaşayanlar ve çevreciler tepki gösterdi.

İmza toplandı
Santralin kurulması halinde büyük bir gürültüye yol açacağını ve görüntü kirliliği yaratacağını belirten Alanyayla Çevre Derneği (YAYÇED) Başkanı Zihni Yayla, "Alanya'da çılgınca süren yapılaşmaya malzeme yetiştirmek için doğal alanlar tahrip edilmeye çalışılıyor. Dim çayı, çevrecilerin üzerine titrediği bir yer. Hazır kum ve çakıl var diye santral buraya kurulmak isteniyor" dedi.

2 bin nüfuslu Dim çayı mahallesi muhtarı Ali Zeybek de, santralin yapılmasına karşı çıkanlardan imza topladı ve 600'ün üzerinde imzaya ulaştı.

Belediye Başkanı: "Zarar vereceğini düşünmüyorum"
Bu gelişmeler üzerine bugün bir basın toplantısı düzenleyen Kestel Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, beton santralinin çevreye zarar vereceğini düşünmemesine rağmen halktan gelen tepkiler nedeniyle ruhsat verilmeyeceğini söyledi.

Ankara'da faaliyet gösteren Betoncular Hazır Beton A.Ş.'nin yetkililerinin ruhsat alma talebi ile geçtiğimiz hafta kendisine başvurduklarını söyleyen Adem Murat Yücel, "santralin çevreye zarar vermeyeceğini ve en son teknolojik donanıma sahip olacağını belirttiler. Ancak hem bölge halkı ikna olmadı, hem de belediye meclis üyelerimiz beldenin doğal güzelliğine ve turizmine zarar vereceği noktasında fikir birliğine vardı. Bu durumda beton santralinin yapımına izin vermeyeceğiz" dedi.

Başkan Yücel, beton santrali için ruhsat vermediğini söylemesine rağmen, Bük mevkiinde derenin birkaç metre ilerisinde bir inşaatın yükselmekte olduğunu hatırlatan DHA muhabirine inşaatla ilgili bilgi veremedi. Yücel, "orayı başka bir
şekilde değerlendirebilirler" demekle yetindi.

Santralin faaliyete geçmesiyle, Dim çayından çekilecek kum 'mikser' adı verilen kamyonlara yüklenerek çimento ile karıştırılıp Alanya ve çevresinde yapımı devam eden inşaatlara gönderilmesi planlanıyordu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.