Haberler

İşlevini Yitirmiş Bir Piramit: Ryugyong Oteli

Tarih: 2 Şubat 2006 Kaynak: Domus Derleyen: Şevin Yıldız, Şevin Yıldız


Fotoğraf:maximalism.nu

Domus dergisi Milan Politeknik Mimarlık Bölümü’yle yaptığı işbirliği sonucunda Kuzey Kore’nin baş kenti Pyongyang’daki Ryugyong Oteli’nin fonksiyonel olarak yeniden tanımlanması ve tamamlanması için bir fikir konsültasyonu gerçekleştirdi.

Türkiye'den Hakan Tüzün Şengün'ün de katıldığı Yarışma, yapımına 1987 yılında başlanan, ancak finansal nedenler yüzünden tamamlanamayan, 300 metre yüksekliğinde bir piramit olan Ryugyong Oteli için önerileri ve fikirleri, bunların sunumlarını içeriyor. Y şeklindeki kaidesiyle, Pyongyang’ın merkezindeki bir tepede bulunan piramit faal durumdayken zemin kattaki hizmet birimleri, eğik yanal duvarlar boyunca işleyen üç adet eğimli asansörü ve ayrıca en tepede bulunan dönebilen döner restauranları içeren bir seri dairesiyle 105 katlı bir otele ev sahipliği yapıyordu ancak şu anda işlevini tamamen yitirmiş durumda.

Ryugyong Oteli
Konstrüksiyonel Ütopya

Piramit şeklindeki otel, ön gerilmeli betonarme ile yapılan (Makedonya, Üsküp’te 1992 yılında bir test gerçekleştirilmişti) kaba inşaat esnasında durdurulmuştu. Bugün tamamlanmamış olmasına rağmen kentin her yerinden görülebilen piramit şu anda kentin en önemli simgesi durumunda.

Geçmişe Dönük Küreselleşme
Kore’de ve Asya mimarlığında benzer ölçekte şu anda herhangi bir piramidal yapı bulunmuyor. Öyle gözküyor ki mimarların hafızası sadece Mısır Piramitleri’ne değil daha çok 20.yy boyunca yapılmış batılı filmler ve çizgi romanlar tarafından üretilip ortaya konmuş sanal mimarlığa da yönelmiş durumda.

Kent-seti
Burası 1952 yılında yerle bir olduktan sonra bir seferde, boş ve geniş alanları ve çok yüksek anıtları temel alan bir kent planlaması ile tasarlanmış bir şehir. Sinematografik prensipler üzerinden yeniden kurulmuş bir kentin mesnet noktasına dönüşme sırası bir sinema ürünü, Ryugyong Oteli’nde.

Kablosuz
Batı’nın bilim kurgu ve fantastik edebiyatıyla doğrudan bağlantılı olan piramit (özellikle bitmeden bırakıldığı için), dünyanın hayali kentsel geleceğinin de antenidir. Kuzey Kore’ye geçtiğimiz 10 yılda şekillendiren politik, ekonomik ve kültürel izolasyona karşı somut ve sembolik bir karşı savdır.

Geleceğin Harabesi
Batılı hayal gücüne borçlu olduğu açık sembolizme rağmen (eski Avrupa ve kutsal Afrika mimarisinin karikatürize bir versiyonu), piramit bugün Kuzey Kore’nin nükleer silah politikasının önemli sembollerinden biri olarak görülüyor. Gerçekleşmemiş bir geleceğin özgün harabesi olarak bugün potansiyel bir askeri hedef haline de gelmiştir.

Vizyonların Katalizörü
Domus bu yarışmayı düzenlerken, beton piramit Ryugyong Oteli’nin – yapısal bir ütopya, sembolik bir gedik ve kentsel bir nirengi noktasının bileşimi - Pyongyang’ın geleceği için vizyonlara ve fikirlere katalizör olabileceğine inandı. Ama bunun yanısıra bu piramit, tüm jeopolitik, ideolojik ve askeri engelleden bağımsız görsel sanatlar ve mimarlık alanında yeni alışverişler için bir merkez olabilir.

Harabenin Geleceği
Domus ve Milan Politeknik Mimarlık Bölümü mimarları, tasarımcıları, öğrencileri, araştırmacıları ve dünyanın dört bir yanından sanatçıları Pyongyang’daki beton piramitin mimarisi ve jeopolitiği için fikir üretmeye davet etti. Burada hedef, bu yapının yoğun bir heykel mi ya da yeni servisler verebilecek bir altyapı elemanı olarak mı görülmesi gerekliliğiydi. Ya da hepsinin yerine yepyeni bir rol mü önerilecekti: Fantastik hayali senaryolar müzesi, yeni bir Babil kulesi veya muhteşem bir kültür sarayı...

İmaj Galerisi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.