Haberler

Yeditepe’den strüktür yarışması

Tarih: 6 Mart 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Yeditepe Üniversitesi, geçtiğimiz yıl genç yaşta yaşama veda eden mimar V. Atilla Öven’in anısını yaşatmak, hem de taşıdığı çok yönlü renkli ruhu, yeni yetişen meslek adaylarına aşılamak için bir öğrenci yarışması düzenledi.

V. Atilla Öven Strüktür Yarışması (VAÖS2006)’nın, yapı bilgisine ek olarak, ‘yapısal tasarım’ın -yeni olanakların ve malzemelerin katılımı ile- gün geçtikçe önem kazanmakta olduğu günümüzde, bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından organize edilen Yarışma’nın, -gerek mesleki, gerekse kişilik özellikleri ile- tanıyan herkesin takdirini kazanmış değerli bir mimar ve bilimadamı olan V. Atilla Öven adına düzenlenmiş olması, özellikle anlamlı.

Mühendisliğin yaratıcı mimari süreci öldürdüğü ve yavanlaştırdığı konusundaki yaygın inanışın ne denli yanlış olduğunun en büyük kanıtı Öven’dir.

V. Atilla Öven Kimdir?
İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun olduktan sonra 1988’de YTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans programını bitirdi.

‘University of Sheffield School of Architecture”da master ve doktorasını tamamladıktan sonra yurda dönerek, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Aynı kurumda 1999 ve 2005 yılları arasında Deprem ve Yapı Anabilimdalı Başkanlığı görevini yürüttü.

Yeditepe Üniversitesi’nde de yarı zamanlı olarak dersler verdi, jürilere ve ortama büyük katkılar sağladı.

Öven’i mesleki anlamda özellikli kılan da, mimarlık birikimini, mühendislik konularıyla zenginleştirerek tasarıma bilgiye dayalı bir yaratıcılıkla yaklaşması oldu.

VAÖS2006
V. Atilla Öven Strüktür Yarışması
Konu

Bu yılın konusu hafif çeliği kullanarak özgün ve yenilikçi bir tasarım gerçekleştirmek. Meydan, park ve fuar girişleri gibi çeşitli kentsel mekanlara yerleştirilmeye uygun, danışma bürosu, büfe v.b. gibi işlevlendirilebilecek çok amaçlı, max. 10m2’lik bir ünite ile 40-50 kişinin oturmasına imkan verebilecek yaklaşık 100 m2’lik yarı-açık bir platformun tasarlanması istenmekte. Strüktür çözümünde, hafif çelik kullanımının ağırlıkta olduğu karma sistemler önerilebilir. Esneklik ve büyüyebilirlik, konunun temel kavramları.

YARIŞMANIN TÜRÜ:
VAÖS2006 - V. Atilla Öven Strüktür Yarışması, mimarlık alanında tek aşamalı olarak düzenlenmiş ulusal bir öğrenci proje yarışmasıdır.

Oragnizasyon
Yarışma, Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından organize edilmekte, Yeditepe Üniversitesi, Akşan, Uskon, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Yapı Endüstri Merkezi tarafından desteklenmekte.

Akşan firması hafif çelik konusunda, Uskon firması ise çelik strüktür hakkında yarışma takvimi içinde seminerler düzenleyecek. Seminer tarihleri web sayfasında yayınlanacak, ayrıca okullarda duyurusu yapılacak.

Ödüller
1. Ödül 1500 YTL
2. Ödül 1000 YTL
3. Ödül 750 YTL

Yapı Endüstri Merkezi özel ödülü: 3 adet
(bu ödüller ilk üç ödül sahibine verilebileceği gibi, bunlar dışındaki 3 ayrı katılımcıya da verilebilir.)

Ödüller, sahiplerine 17 Mayıs 2006 günü bir törenle elden verilecek. Ayrıca yarışma sonunda yarışmaya katılan tüm projeler bir kitapta toplanacak.

Değerlendirme Jürisi
Yaşar Marulyalı, Y, Müh. Mimar
Görün Arun, Prof. Dr.
Ali Muslubaş, Prof. Dr.
Bilge Işık, Doç. Dr.
Murat Şahin, Yrd. Doç. Dr.
Melih Şimşek, İnş. Müh.
Aziz Süman, Y. Mimar

Danışman Jüri
Prof. Dr. Fatih Pakdil, Prof. Aydın Kunt, Doç. Orhan Özgüner, Doç. Dr. Füsun Sezen, Öğr. Gör. M.Arman Güran, Öğr. Gör. Nişan Yaubyan, Öğr. Gör. Cem Kum

Raportör: İpek Gürsel, Y. Mimar

Yarışma Takvimi
Sorular için son gün: 12 Nisan 2006
Son Kayıt Tarihi : 2 Mayıs 2006
Proje Teslim Tarihi: 8 Mayıs 2006, saat: 17.00
Sonuçların Açıklanması: 16 Mayıs 2006
Ödül töreni ve Kolokyum: 17 Mayıs 2006, saat: 16.00 Yeditepe Üniversitesi, Kayışdağı Kampüsü

Kimlik zarfı, proje, rapor ve CD en geç yukarıda belirtilen süreye kadar başvuru adresine teslim edilmelidir.

Katılım Koşulları
Yarışma her sınıftan mimarlık lisans öğrencilerinin katılımına açık. Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilecekleri gibi ekip olarak da katılabilirler. İnşaat mühendisliği ve endüstri mühendisliği gibi diğer disiplinlerde okuyan öğrencilerle işbirliği içindeki katılımlar da tavsiye edilir.

İstenilenler
1. Projeler en fazla 2xA2 içinde sunulmalıdır.
2. Ayrıca maket istenmemektedir. Ancak 3 boyutlu sunumlar ve maket fotoğraflarına yer verilebilir.
3. 1 sayfayı (A4) aşmayan bir rapor eklenmelidir.
4. Rapor ve paftaların sağ üst köşesinde 1x3 cm lik bir kutu içinde 6 haneli rumuz yazılmalıdır.
5. Projenin A3 boyutunda kopyasını içeren (2500x3500 pixel, 200 dpi), üzerinde rumuzun yazılı olduğu bir CD teslim edilmelidir.
6. Kimlik Zarfı: Başvuru Formunun bir kopyası, sağ üst köşesine rumuz eklenerek kapalı bir zarf içinde proje ile birlikte verilmelidir.

Başvuru
Web sitesinden form doldurularak 2 Mayıs 2006 tarihine kadar aşağıdaki adrese elden, e-posta ya da fax ile kayıt yaptırılmalıdır.

Adres
İpek Gürsel
Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi,
34755, Kayışdağı - İSTANBUL
Fax
0216 5780400

Yarışma web sitesinin adresi aşağıdaki gibidir:
http://www.yeditepe.edu.tr/7tepe/vaos2006

Soru- Cevap
Sorular için en son gün 12 Nisan 2006’dır. Sorulan sorular 15’er günlük periodlarla yanıtlanarak web’de yayınlanacak.

Sorular için e-mail: [email protected]

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.