Haberler

Apartman ve Site Yönetiminiz Reklam Alırsa

Tarih: 9 Mart 2006 Kaynak: Referans Yazan: Mustafa Tan

Mart ayı ile birlikte gelir vergisi mükelleflerinde beyanname verme telaşı başladı. Gayrimenkul sahipleri de bir yıl boyunca tahsil ettikleri işyeri ve konut kira gelirleri için beyanname verip vermeyeceklerinin hesabını yapıyor.

Peki apartman yöneticilerinin, apartmanların ortak alanlarına reklam almaları veya başka amaçla kiraya vermeleri karşılığında tahsil ettikleri gelirler vergiye tabi mi?

Yönetime Ödenen Kiralar Vergilendiriliyor
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4’üncü maddesine göre apartmanlarda, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, avlular, sığınaklar, çatılar, bacalar, genel dam terasları, yangın emniyet merdivenleri gibi yerler ortak yer kapsamındadır.

Apartman yöneticileri tarafından apartmanın çatısının, duvarının reklam maksadı ile kiralanması veya apartmana ait bahçe veya dükkanın kiralanması sonucu elde edilen gelir kira geliridir.

Ancak, bu kirayı tahsil eden yönetim olmakla birlikte, vergi mükellefi apartmandaki veya sitedeki kat malikleridir. Örneğin, sekiz daireli bir apartmanın çatısına baz istasyonu kurulması karşılığında 2005 yılında brüt 16 bin YTL kira alınması durumunda kat malikleri brüt 2 bin YTL kira geliri elde edilmiş olacaktır.

Hangi Hallerde Beyanname Veriliyor?
Apartman veya sitenin ortak yerlerinin kiralanması işlemi genelde ticari işletmelere yapıldığından, ödeme esnasında Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi uyarınca yüzde 22 oranında stopaj yapılmaktadır. Ayrıca, yönetim gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi değilse, reklamı verenler tarafından sorumlu sıfatıyla KDV kesintisi de yapılmaktadır.

Bu durumda 2005 yılında brüt 15 bin YTL’yi aşmayan tevkif suretiyle vergilendirilmiş kira gelirleri için beyanname verilmesine gerek bulunmamaktadır. Şayet reklam veren kişinin stopaj yapma sorumluluğu bulunmuyorsa bu durumda 800 YTL’yi aşan kira gelirlerinin tamamı beyan ediliyor.

Beyan Edilecek Başka Gelir Varsa?
Kat maliklerinin beyan edilecek başka gelirlerinin olması durumunda, yukarıdaki sınırlar geçerli olmayabiliyor. Başka gayrimenkulü dolayısıyla, konut veya işyeri kira geliri elde edilen kişi, reklam gelirinden payına isabet eden tutarı da dikkate almak zorundadır. İstisna tutarını (2 bin YTL) aşan konut kira geliri elde eden kişiler, istisnadan sonra kalan kısım ile reklam gelirlerini toplayacaktır. Toplam tutar 2005 yılında 15 bin YTL’yi aşıyor ise tüm gelir beyan edilecektir.

Ticari veya mesleki kazancı için beyanname vermek zorunda olanlar da aynı toplama işlemini yapmak zorundadır. Kat malikinin vergiye tabi geliri 15 bin YTL’yi aşıyor ise ortak yerlerin kiralanmasından payına düşen kısmı da beyannameye dahil etmesi gerekiyor.

Ancak beyan edilecek kira gelirinden gerçek veya götürü gider yöntemine göre indirim yapılabileceği unutulmamalıdır.

Tahsil Edilmeyen Kiralar Beyan Edilmiyor
Kiracılardan, kirasının tamamını tahsil edemeyen ev sahipleri veya yönetimler tahsil edilen kira tutarını beyan edeceklerdir. Gayrimenkul sermaye iradında tahsil esası geçerli olduğu için tahsil edilmemiş gelirlerin beyanı söz konusu değildir.

Bunun yanında peşin tahsil edilen kiralarda, sadece ilgili olduğu yılın kirasının beyanı gerekiyor. Geçmiş yıllarda tahsil edilemeyen kiralar ise tahsil edildiği yılın geliri sayılıyor.

Kaynak Bir Kitap
Gerçek kişilerin vergilendirilmesinde Gelir Vergisi Kanunu çok önemli bir işleve sahiptir. Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından her yıl Gelir Vergisi Rehberi hazırlanıyor. Bu yıl 6. baskısı yapılan rehberde her gelir unsuru ile ilgili ayrıntılı açıklamaları, örnekleri ve bir çok sorunun cevabını bulabilmek mümkün.

Rehberde sadece 2005 yılı gelirlerinin vergilendirilmesi ele alınmamış, bunun yanında 2006 yılında uygulanacak bazı hükümler de değerlendirilerek en güncel bilgiler içerikte yer almıştır.

Beyan edilecek gelirin tespiti ve doğruluğu mükellefler açısından son derece önemli. Bu nedenle, vergi mevzuatını yorumlamada kaynak eserlere hep ihtiyaç duyuluyor. Eser hakkında www.vergisorunlari.com.tr adresinden ayrıntılı bilgi edinilebilir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.