Haberler

Toprağın canı alınıyor

Tarih: 9 Mart 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Berivan Tapan
Toprak kaybı, beraberinde göç ve yoksulluğu da getiriyor. Türkiye, günde 400 bin kamyon toprağını erozyonla kaybediyor. Yok olan meralar hayvancılığın gerilemesine, gelirin azalmasına, işsizliğe neden oluyor.

Erozyon ve çölleşme tehdidi karşısında atılacak en önemli adımın ''bilinçli yurttaş yetiştirmek'' olduğunu vurgulayan TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca , ''İşlenen tarım alanlarının yüzde 75'inde yoğun erozyon görülüyor. Bu toprak kaybını önlemek için bölgesel, ulusal ve küresel önlemler alınmalı'' dedi.

TOPRAK BARAJLARDA

Yanlış tarım teknikleriyle ''toprağın canının alındığını'' söyleyen Karaca, 1 santimetre verimli toprağın ortalama 500 yılda oluştuğuna işaret ederek ''Topraklarımızın yüzde 90'ında erozyon yaşanıyor. Ülke genelinde 67 milyon hektar arazide toprak yok oluyor'' diye konuştu. Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprağın ABD'nin 7, Avrupa'nın 17, Afrika'nın 22 katı olduğuna dikkat çeken Karaca, ''Erozyon sonucu taşınan verimli topraklar, baraj göllerini doldurarak, barajların ekonomik ömürlerini kısaltıyor. Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşıyor. Her yıl Keban Barajı'na 32 milyon, Karakaya Barajı'na 31 milyon ton toprak birikiyor'' dedi.

Erozyonun, uygarlıkların ve kültürlerin yok olmasına neden olduğunu vurgulayan Karaca, ''Erozyonu önlemek için yeterli kaynak ayrılmalı, doğal bitki örtüsünü koruyacak yasal önlemler alınmalı, ulusal bir tarım ve orman politikası oluşturulmalı ve en önemlisi de bilinçli yurttaş yetiştirilmeli'' diye konuştu.

NEDEN TOPRAK KAYBEDİYORUZ?

**Tek tip tarım uygulamaları.

**Amaç dışı arazi kullanımı, aşırı otlatma, ormanların tahribi.

**Tarım yapılan araziyi tuzlu bir halde bırakan ve her yıl 500 bin hektarı çölleştiren yanlış sulama.

**Kent, sanayi, ulaşım ve benzeri yatırımların yanlış konumlanması, insanın doğaya müdahalesi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.