Haberler

Ruhban Okulu defteri kapandı

Tarih: 16 Mart 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Türk-Yunan ilişkilerinde gerginlik konusu olan ve AB tarafından da gündeme getirilen, Heybeliada Ruhban Okulu'na ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Okulun açılmasına olanak tanıyacak yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi beklenen MEB, Özel Öğretim Kurumları Yasası Tasarısı'nın ilgili maddesinde değişiklik yapmadı. Milli Eğitim Bakanlığı, yeniden açılıp açılmayacağı tartışma konusu olan Ruhban Okulu'nu ''şimdilik'' kapattı. Bakanlık, TBMM'ye sunulan Özel Öğretim Kurumları Yasası Tasarısı'nın ilgili maddesinde değişiklik yapmadı. Eski yasada yer alan ''Askeri okullar, din eğitimi ve öğretimi yapan özel öğretim kurumlarıyla emniyet teşkilatına bağlı okulların aynı veya benzeri özel öğretim kurumu açılamaz'' hükmü, tasarıda da korundu.

Türk-Yunan ilişkilerinde yıllardır gerginlik kaynağı olan Heybeliada Ruhban Okulu'yla ilgili tartışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Yasası Tasarısı'yla yeni bir boyut kazandı. Okulun açılmasına olanak tanıyacak ilgili yasal düzenlemeleri yapması beklenen bakanlık, sürpriz bir şekilde Ruhban Okulu defterini kendi açısından kapattı. Özel Öğretim Kurumları Yasası Tasarısı'nın kurum açma izniyle ilgili üçüncü maddesinde ''Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamaz'' hükmü yer aldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik , daha önce okulun açılmasıyla ilgili olarak ''Bana kalsa, yetki bende olsa, okulu 24 saatte açarım'' demişti. Bakanlık bürokratları da okulun faaliyete geçebilmesi için 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın 3. maddesinde değişiklik yapılması gerektiğine işaret etmişti. YÖK ise okulun, din adamı yetiştiren yüksek kısmının açılabilmesi için anayasada ve 2547 sayılı YÖK Yasası'nda değişiklik yapılması gerektiğini açıklamıştı.

127 Yıl Açık KAldı
Heybeliada Ruhban Okulu, ''Ortodokslar arasında teolojik konular, kurallar ve ibadet şekli açısından birlik sağlamak'' amacıyla 1 Ekim 1844'te açıldı. Osmanlı döneminde kurulduktan sonra 127 yıl boyunca Patrikhane'nin kendisine ayırdığı ödenekle yaşayan okul, Anayasa Mahkemesi'nin ''özel yüksekokulların devletleştirilmesi'' hakkında 1971'de verdiği 1971-3 sayılı kararla kapandı.

MEB Talim Terbiye Kurulu'nun 1951 tarih ve 151 sayılı kararıyla onaylanan Heybeliada Rum Rahipler Okulu Öğretim Yönetmeliği'nin 1. maddesinde okulun amacı, ''Rahiplik mesleğine girecek gençleri yetiştirmek'' diye belirtiliyordu. Okul, bini aşkın üst düzeyde din adamı yetiştirdi. Bunların arasında patriklik makamına dek yükselenler de var.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.