Haberler

Dünya Mimarları İstanbul için Proje Hazırladı

Tarih: 21 Mart 2006

Dünyaca ünlü altı mimar projelerini sunmak üzere 27 Mart’ta İstanbul’a geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından Kartal Sanayi Bölgesinde merkezi iş alanları Planlaması ile Küçükçekmece sahilinde İç Dış Kumsal Rekreasyon Alanları Planlaması için dünyanın önde gelen altı mimarına hazırlatılan projeler arasından ikisi seçilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), İstanbul’un dünya metropolleri arasında yerini alması ve kentsel mekânlarda yaşam kalitesinin artırılması amacıyla önemli odak noktalarında dönüşüm projeleri planlıyor. Bu nedenle, Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından Kartal Alt Merkezi Alanı ile Küçükçekmece İç - Dış Kumsal Bölgesi için dünyanın önde gelen altı mimar ve kentsel tasarım gurubuna birer proje hazırlatıldı.

Büyük ölçekli kentsel tasarım ve mimari projeleriyle öne çıkan dünyaca ünlü altı mimar, projelerini sunmak amacıyla 27 Mart 2005 tarihinde İstanbul’a gelecek. 30 Mart’ta ise projelerini uluslararası bir Değerlendirme Kurulu’na şahsen sunacaklar. Değerlendirme sonrası ise projeler, Tepebaşı İMP Başkanlık Katı Lobi’sinde bir ay süre ile sergilenecek.

Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi için Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas ve Kisho Kurokawa birer proje oluşturdu. Küçükçekmece - Avcılar İç Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi için ise Kengo Kuma, Ken Yeang ve Winy Maas önderliğindeki MVRDV birer proje hazırladı.

Sonuçlar 1 Nisan’da Kamuoyuna Açıklanacak
Hazırlatılan projeler, yine dünyaca ünlü mimarların da yer aldığı uluslararası bir Değerlendirme Kurulu tarafından ele alınacak ve bu projeler arasından iki bölge için birer proje seçilecek. Sonuçlar 1 Nisan 2006 tarihinde kamuoyuna açıklanacak. Değerlendirme Kurulu’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Dr. Kadir Topbaş, Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Suha Özkan, İMP Başkanı Prof. Hüseyin Kaptan, New York City College’in Kentsel Tasarım Fakültesi Dekanı Amerikalı Profesör Michael Sorkin, Bangkok’dan kentsel tasarımcı ünlü mimar Taylandlı Dr. Sumet Jumsai, Barselona’dan kentsel tasarımcı ünlü İspanyol mimar Elias Torres Tur ve Yıldız Üniversitesi Emeritus Profesörü Profesör Dr. Necati İnceoğlu yer alıyor.

İstanbul’un önemli odak noktalarından olan Kartal Alt Merkez ve Küçükçekmece İç - Dış Kumsal Alanı için hazırlanan kentsel tasarım ve dönüşüm projeleri ile İstanbul’a uluslararası güçlü bir vizyon kazandırılması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Hakkında
İstanbul'un plansız büyümesinin önüne geçilmesi ve İstanbul'un yeni imar ve ulaşım master planlarının oluşturulması amacıyla Mart 2005 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İMP, kent ve ulaşım konusunda uzman 500 dolayında bilim adamı ve uzmanı biraraya getirdi. Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi, yaşanabilir kentsel alanların oluşturulması, şehrin su havzaları ve yeşil alanlarının korunması, ulaşım akslarının belirlenmesi için projeler üretmeye başlayan İMP, Tepebaşı'ndaki 10 bin metrekarelik İstanbul Metropoliten Planlama Ofisinde, Prof. Hüseyin Kaptan Başkanlığında çalışmalarını sürdürüyor. Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), İstanbul’un bundan sonraki gelişimi için gerekli yol haritasını çiziyor.

Küçükçekmece-Avcılar İç Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi Mimarları Hakkında

Kengo Kuma-Japonya
Yeni nesil Japon mimarların öncülerinden.

Binalarında “gökkuşağı” etkisi yaratan metal, ahşap, bambu, cam, plastik, kağıt, vb. yüzeyler ve membranlar ile yeni ve sofistike teknolojiler kullanıyor.

1954’te Kanagawa, Japonya’da doğdu. 1990’da Kengo Kuma ve Ortakları’nı kurdu. Keio Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesinde 2001 yılından itibaren sürdüğü öğretim üyeliği görevinin yanı sıra diğer eğitim kurumlarında da dersler vermeyi sürdürüyor. Çağdaş Japon mimarlık teorisi konusunda lider bir konuşmacı ve yazar olarak anılıyor. Ayrıca, başarılı bir yazar olan Kuma, beş kitabından biri olan Shin Kenchiku Nyumon (Yeni, Mimarlığa Giriş; 1994) ile çok satanlar listesine girdi.

Projeler: Yaptığı çok sayıda konut, müze ve diğer kamu binaları halen övgü alan çalışmaları.
Son projeleri arasında LVMH Grubu Japonya Genel Merkezi binası 2003’te tamamlandı. Suntory’in Tokyo’daki yeni binası ve Kodan Apartmanlarının bu yıl bitmesi planlanmaktadır.
Ödüller: Aralarında 1997 Japon Mimarlar Odası ödülü olmak üzere ulusal ve uluslararası ödülleri bulunuyor.

Ken Yeang-Malezya
Ekolojik Sürdürülebilir Tasarım (ESD) kavramını mimarlığa kazandırdı.

Yüksek binalara, düşük enerjili mimari çözümler bulma konusunda bir öncü. Gökdelen tasarımı ve ekolojik tasarım üzerine pek çok anahtar kitap ve makalenin yazarı. Son eseri “Yeşil Gökdelen: Sürdürülebilir Yoğun Yapı Tasarımının Temeli” 1999’da Prestel (Almanya) tarafından yayımlandı.

1948’de Penang, Malezya’da doğdu, Glouscestershire Cheltenham Kolejinde öğrenim gördü. Mimari eğitimini Architectural Association(AA)-Londra’da sürdürdü. Doktorasını Cambridge Universitesi Wolfson Kolejinde tamamladı. Doktora tezi “ekolojik tasarım” McGraw-Hill USA tarafından 1995’te “Doğa ile tasarlamak” başlığıyla, kitap olarak yayımlandı. Ekolojik tasarım konusunda 30’u aşkın ülkede konferanslar verdi.

Ödüller ve ünvanlar: Aralarında Prinz Claus Ödülü (Hollanda), Ağa Han Mimarlık Ödülü (Cenevre), Avustralya Kraliyet Enstitüsü Uluslararası Mimarlık Ödülünün de bulunduğu çeşitli ödüllere değer bulundu. Malezya Mimarlar Birliği ve Asya Bölgesi Mimarlar Konseyi (ARCASIA) Başkanı olarak Britanya Mimarlar Birliği (RIBA) Konseyinde görev aldı. Amerikan Mimarlar Birliği onursal üyesi.

MVRDV Mimarlık-Hollanda
Kurucusu önde gelen Hollandalı Mimar Winy Maas, nüfus yoğunluğu yüksek alanlar ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor.
Mimarlık, kentleşme, çevre tasarımı ve tasarım felsefesi alanlarında çalışmalar yapan MVRDV Mimarlık Winy Maas ve Jacoiv van Rijs & Natalie de Vries tarafından 1991 yılında Rotterdam’da kurulmuş bir mimarlık konsorsiyumu. Firmanın mimarlık anlayışını, yoğunluk, açık alan ve tasarımda yer alan bilgi süreçleri konularındaki bitip tükenmez keşif çabaları şekillendiriyor. Çalışmaları arasında Amsterdam, Haag, Viyana ve Madrid’de gerçekleştirdikleri kentsel tasarımlar, kentsel projeler ve konut projeleri bulunuyor.

MVRDV’nin Hollanda dışında gerçekleştirdiği başlıca işler arasında, Japonya ve İsveç’te pavyon inşaatı, Viyana’da 100 konut ünitesi, Münih’te büyük bir ofis binası ve hamburg dışındaki Mobility Park sayılabilir.

Firmanın kurucularından mimar, çevre mimarı ve kentsel planlamacı Winy Maas’ın Rotterdam’da birlikte çalıştığı kuruluşlar arasında UNESCO ve Rem Koolhaas’ın Metropolitan Mimarlık Ofisi bulunuyor. Maas’ın düzenli olarak ders ve atölye çalışmaları gerçekleştirdiği mimarlık okulları ve kuruluşları arasında, Londra AA (Mimarlık Derneği); Amsterdam Berlage Enstitüsü; Delft, Eindhoven, Berlin, Barselona, Oslo ve Viyana Üniversiteleri; New York Cooper Union ve Los Angeles, Chicago, Boston ve Princeton sayılabilir. Bunların yanısıra Forum ve Items yayınlarında editoryal ve yönetici görevler üstlendi, Ulusal Tasarım Grubu’nun da program kurulunda yer alıyor.

Projeler: Almanya-Hannover’deki Expo 2000’de Hollanda Pavyonu için hazırladığı 40m yüksekliğindeki “Dikey Çevre Uygulaması”, Eindhoven’daki yaratıcı iş parkı “Flight Forum”, Amsterdam Borneo Sporenburg’da iki bina ve “Metacity Datatown” adlı fütüristik enstalasyon. Son dönemdeki çalışmaları; Nijmegen’deki bir üniversite bölüm binası, Amsterdam ve Haag’da tasarladığı büyük binalar, Almere bölgesi için kentsel planlama ile insan yapısı doğal çevreler üzerine hazırladığı bazı yayınlar.

Ödüller: Avrupa Mimarisi dalında Mies van der Rohe Ödülü finalisti (2003), Haag’daki Hagen Adası projesi ile Amsterdam Sanat Ödülü (2004).

Kitaplar: Maas’ın Farmax adlı kitabında yoğunluğu yüksek popülasyonlarda, popülasyonu dikey ve yatay olarak sıkıştırarak aynı popülaston için daha fazla açık alan yaratılması görüşü öne sürülüyor. Diğer kitaplar; MVRDV at VPRO (1998), MetaCity/Datatown (1999) ve Costa Iberica: Upbeat to the Leisure City (1999).

Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi Mimarları

Zaha Hadid-İngiltere
Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar. Mimarlık ve kentsel tasarımın sınırlarını zorlayan işlere imza attı.
Kongrenin açılış konuşmacısı Bağdat doğumlu İngiliz vatandaşı Zaha Hadid, Londra’da saygın bir eğitim kurumu olan Architectural Association’da eğitim gördükten sonra, bir süre Office of Metropolitan Architecture adı altında Rem Koolhaas ile ortak çalıştı. Şu anda kendi adına yürüttüğü mimarlık ofisinin merkezi Londra’da bulunuyor. Hadid, tasarım çalışmalarının yanısıra, Harvard, Yale ve dünyanın önde gelen diğer birçok üniversitesinde çeşitli programlara katkıda bulunuyor.

Projeler: Almanya-Leipzig’de BMW yapısı, Almanya-Wolfsburg’da Bilim Merkezi, İtalya-Roma’da Ulusal Çağdaş Sanatlar Merkezi, İspanya-Bilbao için master plan, Tayvan-Taichung’da Guggenheim Müzesi, İtalya-Napoli yakınlarında bir hızlı tren istasyonu ve Fransa-Montpellier’de bir halk kütüphanesi üzerinde çalışıyor.

Massimiliano Fuksas-İtalya
Özellikle varoşları etkileyen kentsel problemler üzerine çalışmalar yaptı.
Litvanya asıllı Massimiliano Fuksas, 1944'te Roma'da doğdu. 1969'da La Sapienza Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1967, 1989 ve 1993 yıllarında, sırasıyla Roma, Paris ve Viyana'da mimari çalışmalar yaptı. 1998-2000 yılları arasında "Daha az estetik, daha çok etik" başlıklı VII. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali'nin yöneticiliğini yaptı. Yakın zamanda Frankfurt'ta yeni bir stüdyo açtı.

Ocak 2000'den itibaren haftalık "L'Espresso" dergisinin Bruno Zevi tarafından kurulmuş olan mimarlık sayfasının sorumluluğunu üstlendi. Misafir Profesör olarak Stuttgart, Paris, Viyana and New York'ta çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Metropolitan alanlarda kentsel sorunlar üzerine uzun yıllar özverili çalışmalarda bulundu. 1985'ten bu yana Doriana O. Mandreli ile birlikte çalışıyor. Çalışmalarını Roma, Paris ve Frankfurt'ta sürdürüyor.

Ödüller ve ünvanlar: 1988'de "Vitruvio International a la Trayectoria" Buenos Aires'te mesleki beceri ödülü aldı. 1999'da Fransa Mimarlık Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 2000'de İtalya San Luca Ulusal Akademisi ve Fransa Fransız Sanat ve Edebiyat Birliği Başkanlığı ödüllerini aldı. 2002'de Amerikan Mimarlar Birliği onursal üyesi seçildi. 2003'te ise Sofya Mimarlık Akademisi'nden ödül aldı.

Son projeleri: Mainz'de alışveriş alanları, konut ve ofislerle yapı blokları; Strasbourg ve Amiens'de konser salonları, Hollanda Mediamarkt, Eindhoven'de Alışveriş Merkezi Piazza, 18 Eylül Meydanı, Milano'da yeni Ticaret Merkezi, Roma'da İtalya Kongre Merkezi, Frankfurt'ta Zeil Alışveriş Merkezi, Maranello'da yeni Ferrari Spa Genel Müdürlük Binası, İtalya Vicenza Bassano del Grappa'da Nardini Genel Müdürlük Binası, Hong Kong'da Emporio Armani yeni konsept, Torino'da Piedmont's Region Genel Müdürlüğü için gökdelen, Salzburg'da Aquadeus su parkı, alışveriş merkezi ve Europark'ın genişletilmesi, Viyana'da ikiz kuleler, Roma'da İtalyan Uzay Ajansı (ASI), Jaffa'da Peres Barış Merkezi, Hamburg'da Hanse-Forum ofis binası ve Asterfleet konut ve ofis kompleksi, Paris'te Ilôt Cantagrel, Alfortville, Paris'te Maximilien Perret de Vincennes Eğitim ve Araştırma merkezi, Bordeaux Üniversitesi'nde sanat evi, Cenevre'de Nation Meydanı kentsel tasarımı, Paris Clinchy Seine kıyısındaki blokların kentsel yenilenmesi, Tremblay Fransa'da 1000 hektar alanda kensel planlama, Pudong, Shangai'da 4 milyon metre kare alanda kurulu Uluslararası Ticaret Merkezi ve Niaux'taki Grafiti Müzesi sayılabilir.

Kisho Kurokawa-Japonya
“Simbiyoz” adını verdiği felsefesine göre, yeni kentler ve binalar, yeni çağın bireylerinin gereksinimlerine göre büyüyebilir ve değişebilir canlı varlıklar gibi tasarlanıyor.
Günümüzün en ünlü Japon mimarlarından biri olan Kisho Kurokawa 1934 yılında Nagoya’da doğdu. Kyoto Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi (1957). Daha sonra Tokyo Üniversitesi Mimarlık Okulu’nda master ve doktora derecelerini tamamladı.

1960 yılında, henüz 26 yaşındayken “Metabolizma Akımı”nın (Metabolism Movement) kurucularından biri olarak ilk çıkışını yaptı. Kurucuları Metabolistler olarak adlandırılan bu akım, çeşitli mimarlık stillerinin bir Asya felsefesi çerçevesinde biraraya getiren radikal ve öncü bir Japon mimarlık hareketiydi. O günden bu yana “Makine Çağı İlkesi”nden “Yaşam Çağı İlkesi”ne doğru bir paradigma değişikliğinin savunuculuğunu yapıyor. Kurokawa’nın 'Başkalaşım' ve 'Simbiyoz' kavramlarına dayanan felsefesine göre, tek bir idealin ('Batı' ideali) varolduğu makine çağının son bulması ile onun yerine geçen yaşam çağı'nda, farklı kavramların bir arada varoluşları ve hatta birbirilerinden karşılıklı yarar sağlamaları insanların geleceğini oluşturacak. Bu doğrultuda, yeni kentler ve binalar, yeni çağın bireylerinin gereksinimlerini karşılayacak biçimde, büyüyebilir ve değişebilir canlı varlıklar gibi tasarlanıyorlar.

1962 yılında halen Başkanlığını yürütmekte olduğu Kisho Kurokawa Mimarlık firmasını kurdu. Merkezi Tokyo’da bulunan firmanın, Osaka, Nagoya, Kazakistan, Kuala Lumpur ve Beijing’de şubeleri bulunuyor.
Projeler: Japonya’daki projeleri; Ulusal Etnoloji Müzesi, Ulusal Bunraku Tiyatrosu, Nagoya Şehir Sanat Müzesi, Hiroshima Çağdaş Sanat Şehir Müzesi, Modern Sanat Müzesi, Osaka Uluslararası Kongre ve Sergi merkezi, Oita Stadyumu ve Toyota Stadyumu; yurtdışındaki projeleri, Berlin Japon-Alman Merkezi, Beijing Çin-Japon Gençlik Merkezi, Melbourne Central, Pacific Kulesi-Paris, Cumhuriyet Plaza-Singapur, Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı ve Van Gogh Müzesi Yeni Kanadı-Amsterdam. Son dönemdeki çalışmaları; Japon Nursing Derneği Binası, 2007’de açılacak Ulusal Sanat Merkezi-Tokyo, Zhengzhou kenti için Zhengdong yeni Kent ve Konsept Planı ve Yilanzhai Sanat Müzesi-Çin.

Sergiler: 1982 yılında gezici sergi "Kisho Kurokawa " Fransız Mimarlık Enstitüsü’nde başladı ve daha sonra Floransa, Roma, Varşova, Helsinki ve Moskova’da sergilendi, son olarak Polonya-Wroclaw Mimarlık Müzesi’nin daimi kolleksiyonuna girdi. "Kisho Kurokawa Metabolizma 1960-1975" Sergisi-Paris Georges Pompidou Merkezi (1997), "Kisho Kurokawa Retrospektif"-Paris Maison de la Culture du Japon (1998); aynı sergi daha sonra İngiltere Kraliyet Mimarlık Enstitüsü, Şikago Sanat Enstitüsü, Berlin Dünya Sanatı Merkezi ve Amsterdam Van Gogh Müzesi Yeni Kanadı’nda sergilendi. 2000-2001 yılları arasında bazı Japon şehirlerini dolaşan sergi 800 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Ödüller ve ünvanlar: Mimarlık Akademisi Altın Madalyası-Fransa (1986), Richard Neutra ödülü-Kaliforniya Devlet Politeknik Üniversitesi (1988), 48. Japon Sanat Akademisi Ödülü (1992) ve AIA Los Angeles Pasifik Rim Ödülü (1997). İngiliz Mimarları Kıraliyet Enstitüsü ve Bulgar Mimarlar Birliği’nin Onursal Üyesi ünvanını alan ilk Japon mimar. Walpole Mükemmellik Madalyası-İngiltere ve Shungdu Dostluk Ödülü-Çin (2005). Şikago Sanat Enstitüsü mimarlık galerisine "Kisho Kurokawa Mimarlık Galerisi" adını verdi (1994). Malezya’daki Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı ile Dedalo-Minosse Uluslararası Ödülü(Grand Prix)-İtalya (2003/2004); aynı yapıta Green Globe 21 tarafından sürdürülebilir havaalanı sertifikası verildi (2003). Tokyo Nakagin Kapsül Kulesi ve Osaka Sony Kulesi yapıtları DOCOMOMO International’ın (Modern Mimari Hareketini Belgelendirme ve Koruma) Modern Binalar ve Yerler Dünya Mirası kısa listesine girdi (1997). DOCOMOMO-Japonya, Sagae Kent Binası’nı Japonya’nın 100 önde gelen modern mimari yapıtından biri seçti (2003).

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.