Haberler

İsviçre Tipi Villalar Yapalım Karadeniz Arap Turistle Dolsun

Tarih: 28 Mart 2006 Kaynak: Türkiye Yazan: Mehmet Gel
Arap sermayesini Türkiye’ye çekebilmek için Körfez ülkeleri açılımının son durağı olan Suudi Arabistan’a gelen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’a Araplardan ilginç teklif geldi. Suudi Arabistan’da ilk olarak Cidde Belediye Başkanı Adel ibn Muhammed Faqeeh’ı ziyaret eden Yalçıntaş’a, Arapların özellikle Karadeniz Bölgesi’ne gelme isteği iletildi. Faqeeh, “Karadeniz bölgesine İsviçre tipi müstakil geniş evler yapılması durumunda Araplar, Türkiye’ye turizm yatırımı için gelebilir” dedi. İTO Başkanı Yalçıntaş da, “Sayın başkanın da belirttiği gibi Arapların tatil alışkanlığına uygun müstakil evlerin Karadeniz Bölgesi’ne kurulabilmesi mümkün. Bunun için turizm yatırım projelerimizi hazırlayıp birlikte tekrar Suudi Arabsitan’a geleceğiz” dedi.

Yayla Turizmine Gelecekler
Körfez ülkeleriyle ticari iş birliklerini artırmaya yönelik görüşmeler yapma çerçevesinde son durak Suudi Arabistan’a gelen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Cidde’de temaslarına başladı. İlk olarak Cidde Belediye Başkanı Adel ibn Muhammed Faqeeh’le görüşen Murat Yalçıntaş, Arapların Karadeniz’e turizm yatırımı yapmalaır için teklif aldıklarını açıkladı. Yalçıntaş şöyle konuştu: “Biz Cidde Belediyesi’nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği 2 milyar dolarlik altyapı ihalelerinden Türk şirketlerinin pay alabilmesi için bu görüşmeyi yaptık. Bu arada Sayın Başkanın bir yatırım teklifiyle karşılaştık. Arap turistlerin Türkiye’ye yayla turizmi için gelebileceklerini söyledi. Bunun Arapların tatil alışkanlıklarına uygun yerlerin inşa edilebilmesiyle mümkün olabileceğini anlattı. Arap ailelerin ailece uzun süreli ve evde tatili sevdiklerini bu çerçevede Karadeniz’e villa tipi evler kurulabileceğini kaydetti. Yatırımı da Arapların yapabileceklerini vurguladı. Bunun için yakında buraya bir Road Show için de geleceğiz. Bu sırada Türkiye’deki diğer turizm imkanları da anlatılacak” şeklinde konuştu.

Altı Firmaya Açık Davet
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a temasları sırasında Türkiye ile sanayi ve ticaret ortaklığı yapmakta son derece istekli olan Suudi iş adamları bazı Türk firmalarını çok beğendiklerini ve bunların Arabistan’da yatırım yapmasını beklediklerini söylediler. Bu Türk firmaları arasında en çok Ülker, Eti, Pınar, Dimes, Gıdasa ve Güllüoğlu’nun adı geçti. Suudiler bu firmaların yatırımları hususunda, “Bizde para var sizde ise kaynak. Sizden sermaye istemiyoruz. Biz parayı verelim siz gelin sanayi tesislerinizi buraya kurun” dediler. Bu arada İTO heyetinde yer alan sanayi ve ticaret ağırlıklı 60 civarında iş adamı da Suudi iş adamlarıyla ikili görüşmeler yaptı. Türkiye Suudi Arabistan İş Konseyi Başkan Vekili Ali Bayramoğlu da Riyad’da 12 milyon dolarlık bir altyapı işi yaptıklarını, Cidde’de 60 milyon dolarlık yeni bir işin imza aşamasına geldiğini söyledi. Türk inşaat firması Güriş de 350 milyon dolarlık Cidde’nin kanalizasyon ihalesini üstlendi.
Cidde’de Türk heyetiyle görüşen Suudi Arabistan Türkiye İş Konseyi Başkanı Ghassan Al Süleyman da, 1970’lerde birinci büyümeyi yaşadıklarını o dönemde ekonomilerini çeşitlendiremediklerini söyledi. Süleyman, “Ancak bu kez daha dikkatli hareket ediyoruz. Petro kimya, telekomünikasyon, diğer ileri teknoloji alanları, eğitim v.b. alanlarda büyüyeceğiz. Malezya, Çin, Endonezya ve Hindistan’ı ziyaret ettik. Bundan sonra Batı’ya bakacağız. Türkiye ile de işlerimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.

2006’da 33.6 Milyar Dolar
Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Uğur Doğan da görüşmede Suudi Arabistan’ın bir ayağı bu dünyada bir ayağı öteki dünyada bir dev olduğunu söyledi ve “Dünyanın en önemli yeraltı kaynağı petrol zengini ve her yıl Mekke ve Medine’yi milyonlarca kişi ziyarete geliyor. Suudi Arabistan, Dünya Ticaret Örgütü’ne Aralık 2005’te üye oldu, artık şirketlere yüzde 100 kendi adına yatırım imkanı doğdu. Yine de bize şimdilik geleneksel yöntemde yatırım yapmayı yani kefille yatırım tavsiye ediliyor. Bütün Arap dünyasının ürettiği GSMH’nin yüzde 25’ini Suudi Arabistan üretiyor. Gayri Safi Milli Hasılası 271 milyar dolar. Büyüme yüzde 6.5. İhracatı 176, ithalatı 50 milyar dolar. 2006 için 33.6 milyar dolar yatırım bütçesi ayrıldı. Bunun yüzde 28’i savunmaya, yüzde 23’ü eğitime gidecek. 3 üniversite ve 2700 ilkokul yapılacak. Sağlık için 8.2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Altyapı içinse 6 milyar dolar. 2020’ye kadar 613 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Cidde’nin batısında 26 milyar dolar yatırım tutarıyla 10 yılda tamamlanacak bir ekonomi kenti kurulacak” dedi.

Krala Sevda Tepesi’nde Ev Jesti, Arap Yatırımlarını Tetikler
Suudi Arabistan’la yatırım imkanları konusunda açıklamalarda da bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin zirveye çıkacağını söyledi. Yalçıntaş, “Kral Abdullah, ziyaret ettiği ülkelere maiyetiyle birlikte 17 uçakla gider ve her açıdan gittiği bölgeye canlılık getirir. Kanlıca Sevda Tepesi’nde büyük bir arsası var ancak oraya ev yapamıyor. Eğer bu ziyaret öncesi burada ev yapabilmesi için bir jest yapılabilirse Türkiye açısından önemli bir fırsat yakalanabilir” dedi. İstanbul’un Kral Abdullah’ın destinasyonlarından biri haline getirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Yalçıntaş, bütün Körfez ülkeleri arasında sanayi, ticaret, turizm alanlarında en güçlü iş birliği imkanlarının Suudi Arabistan’da bulunduğunu kaydetti. Yalçıntaş, “Kralın İstanbul’a tatile gelmesini sağlayabilirsek iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkileri açısından çok büyük dönüşüm olur. Birçok Suudi iş adamının da Türkiye’ye bakışı değişecek. Buradaki temaslarımızda turizm çok öne çıktı” diye konuştu.

İstanbul İçin Güzel Haber
Dubai emlak yatırım ve geliştirme şirketi Emaar, İstanbul’da Atasay Kuyumculuk ile ortaklaşa 700 milyon dolarlık emlak yatırımına girdiğini açıkladı. Büyükçekmece Gölü yakınında 1.7 milyon metrekarelik bir alanda 600 villa yapılacağını açıklayan Emaar, Türkiye’deki yatırımlarını birkaç yıl içinde 5 ilâ 10 milyar dolara çıkartacağını kaydetti. Açıklamada, Emaar-Atasay işbirliği ile Türkiye’de alışveriş merkezleri, ticari binalar ve otel geliştirme projelerinin söz konusu olduğu belirtildi. Emaar şirketi Başkanı Muhammed Ali Alabbar, şirketin uluslararası alana açılmasında Türkiye’deki yatırımların yeni bir aşama olduğunu söyledi ve “İstanbul’un heyecan verici geleceğine yatırım için en iyi zamandayız” dedi. Emaar’ın, ayrıca, Georgio Armani şirketi ile dünyada 10 Armani otel ve tatil köyü kurmak için anlaştığı da öğrenildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.