Haberler

Süleymaniye’de Mimar Sinan Müzesi Kuruluyor

Tarih: 10 Nisan 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Mimar Sinan, ölümünün 418. yıldönümünde Süleymaniye’deki kabri başında törenle anıldı. Kendisi de bir mimar olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan’ın anıtsal nitelikte birçok eser ortaya koyduğunu, ancak bunların çoğunun halen tam olarak bilinmediğini söyledi.

Onun mimari boyutta geldiği noktaya ulaşabilmenin zor olduğunu, bir insan ömrüne sığamayacak kadar çok eser ortaya koyduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, yaptığı anıtsal eserlere karşın Sinan’ın yine kendisi tarafından yapılan türbesinin Süleymaniye Camii’nin gölgesinde mütevazı bir şekilde kaldığına dikkat çekti. Başkan Topbaş, “Mimar Sinan, Osmanlı’nın güç ve kudretinin sembolü, büyük bir dahi, bizim gururumuzdur” dedi.

Mimar Sinan’ın en büyük eserlerini İstanbul'da yaptığını, bu nedenle sadece bir güne sıkıştırılacak programla anılmaması gerektiğini ifade eden Topbaş, “Süleymaniye bölgesi yıllarca çöküntü alanı olarak kaldı. Oysa Mimar Sinan’ı seviyoruz. Anma programlarında yaldızlı sözler söyleniyor. Bir vefa duygumuz varsa, somut adım ortaya koymak gerekiyor. Sinan’a vefa duygumuzu, somut adım olarak attık. Mimar
Sinan’ı dünyaya daha iyi tanıtacak bir müzeyi bu bölgede ortaya koyacağız” diye konuştu.

Kadir Topbaş, müzede Mimar Sinan’a ait çeşitli objelerin, eserlerin, çalışma maketlerinin ve bunlara ilişkin kaynakların yer alacağını belirterek, bu büyük tarihin İstanbul’dan dünyaya yansıtılacağını kaydetti.

Süleymaniye’de ‘Osmanlı Türk Mahallesi’ Yeniden İnşa Ediliyor…
Konuşmasında Süleymaniye bölgesini çöküntü alanı olmaktan kurtarmanın adımını attıklarını hatırlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bölgenin Osmanlı’daki gibi Türk mahallesi olarak ayağa kalkmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

İstanbul'da 1 milyon 600 bin bina bulunduğunu ve bunların çoğunluğunun mimari açıdan içler acısı görüntüde bulunduğunu dile getiren Kadir Topbaş, “Bu binaların kaçından etkileniyoruz? Her birinin mimarı var. Bizler yaptık. Hangimiz mesleğimiz adına bu yapılara müdahalede bulunduk, bu yanlış dedik? Bu şehrin bu hale gelmesinde belediyeler, sanatkarlar ve mimarlar olarak biz vardık. Bu imzaları attık. Mimar Sinan’ın torunları, meslektaşları bizler, bir ona, bir de kendimize bakmamız lazım. Sinan’ı rahmetle anıyoruz. Rahmetli Şairimiz Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi, ‘dev eserler ortaya koymak için karınca gibi çalışmak’ gerekiyor” diye konuştu.

Başkan Topbaş, daha sonra Mimar Sinan’ın kabrine bir buket çiçek bıraktı ve töreni izleyen çocuklara Mimar Sinan’ı anlattı. 1489 – 1588 yılları arasında yaşayan Mimar Sinan çeşitli kaynaklara göre her biri Osmanlı coğrafyasını dört bir tarafında olmak üzere 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 okul ve darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen ile 48 hamam olmak üzere sayılamayanlarla birlikte 357’yi aşkın eser bıraktı.

Büyükşehir, Süleymaniye Külliyesi’nin Çevresini Yeniledi
Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleme ve yenilenme projesi tamamlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan'a yaptırdığı Süleymaniye Camii ve etrafındaki 10 yapı ile 3 türbeden oluşan Süleymaniye Külliyesi de yeniden açıldı.

Düzenleme çerçevesinde 2700 metrekare granit plak, 12 bin metrekare granit küp taş, 1200 metrekare de yeşil alan uygulaması yapıldı. Külliyenin kuzey tarafındaki yapıların cephesinde görüntü kirliliği oluşturan tente, saçak, tabela ve havalandırma elemanları sökülerek aslına uygun, masif ahşaptan çıtalı ve kurşun kaplamalı 360 metrekare saçak uygulaması ve genel iyileştirme çalışması gerçekleştirildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.