Haberler

Balkanlı sanatçılarla 2010 provası

Tarih: 17 Nisan 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Rengin Ege
İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olacağı kesinleşir kesinleşmez ‘Bizi neler bekliyor?’ sorusu sanatseverlerin zihinlerini meşgul eder oldu.

Kararla birlikte hızlanan kültürel çalışmalar, 2010 geldiğinde tabiri caizse ‘patlayacak’. Kültür başkenti yolunda atılan erken adımlardan biri ‘İstanbul’da Kontinental Kahvaltı’. Orta Avrupa, Balkanlar ve Türkiye arasındaki kültür-sanat ilişkileri üzerine bir sempozyum ile sergiden oluşacak etkinlik için belirlenen tarih 5 Kasım. Darphane-i Amire’de hayata geçmesi planlanan sempozyumda, Orta Avrupa ve Balkan ülkelerinden sanatçı, müze ve sanat merkezi yöneticileri AB’ye girme sürecindeki ülkelerin değişen kültür sanayiini tartışacak.

Orta Avrupa Girişimi’nin 2002’de Doğu Avrupa ülkelerinin değişmekte olan kültür sistemleri için kurdukları ‘Kontinental Kahvaltı’, 3 yıldır çeşitli ülkelerde pek çok etkinlik gerçekleştirmiş. Ekibin Türkiye temsilcisi Beral Madra, İstanbul’da yapılacak etkinliğin de proje yöneticisi. Etkinliği 2010’un küçük bir provası olarak değerlendiren Madra, “Sanatçı ve küratörler bir araya gelerek köprücük kurarken 2010’a bakan pencerelerden birinin de perdesi aralanacak.” diyor. AB’ye giriş sürecindeki ülkelerin bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları platformun amacı sadece sanatçıları kaynaştırmak değil elbette. “Devlet destekli bir kültürel sistemden Avrupa kültürel sistemine geçen Orta Avrupa ve Balkan ülkeleriyle tarihsel bağlantılara rağmen yeterli iletişimi kuramayan Türkiye için de bir fırsat bu.” diyen Madra, Sovyet dönemindeki iletişimsizliğin en azından kültürel düzeyde aşılacağını düşünüyor ‘Kontinental Kahvaltı’ vesilesiyle.

‘Kendine iyi bak’
Sempozyumla birlikte açılacak ve bir ay süresince görülecek serginin konsepti ise “Kendine iyi bak”. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü yüksek lisans öğrencileriyle birlikte bu başlığa karar veren Beral Madra, yeni dünya düzenindeki bireyin konumunu öne çıkarmak istediklerini söylüyor. Video, fotoğraf, yerleştirme ve performans gibi çağdaş sanat üretimlerini bir araya getirecek sergide sempozyuma katılan her ülkeden bir veya iki kişinin eseri yer alacak. Etkinliğe katılacağı kesinleşen ülkeler ise şimdilik şunlar: Avusturya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Hırvatistan, İngiltere, İsveç, İtalya, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan-Karadağ, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yugoslavya ve Yunanistan.

‘İstanbul kültürel üretime geçecek’
İstanbul, kültür başkenti oldu. 1 milyon Euro gibi bir bütçe Türkiye’ye gelecek. Şimdiye kadar Avrupa Kültür Başkenti hangi şehirde gerçekleştiyse o şehir kültürel açıdan kalkındı. Kültür başkenti seçilen şehre belli miktarda bir para ve uluslararası izleyici gelirken; altyapıya çekidüzen veriliyor, yeni binalar yapılıyor, onarımlar oluyor. Her şeyden önemlisi kent halkının kültürel bilinci gelişiyor. Esas konu ise bu dönemde İstanbul’un kendisinin kültürel üretime geçecek olması. Bugüne kadar kültürel etkinlikler hep ithaldi. Dışarıdan alıp gösteriyorduk. Geleneksel, tarihsel belleği ilgilendiren etkinlikler yapıldı; ama bunlar güncel üretimler değildi. Şimdi İstanbul’da güncel bir üretim olacak. Önümüzdeki 4 yıl boyunca 2010 için ilginç olacak işleri sergilememiz gerekecek. 2010 yılında zevkler ve renkler değişebilir, bunu göz önüne almak lazım. Sürdürülebilir, kalıcı, içerik ve düşünce derinliği olan projeler üretilmeli
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.