Haberler

İmalatçıların tarih sevdası!

Tarih: 19 Nisan 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Gökçe Uygun, Nihan İnal
İstanbul'da özellikle Tarihi Yarımada'da faaliyet gösteren imalatçı ve toptancıların, yıllar önce trilyonlarca lira harcanarak yapılan sanayi sitelerine taşınması yılan hikâyesine döndü. Her siyasi iktidar ve yerel yöneticilerin göreve başlarken vaatleri arasında yer alan ancak sürekli ertelenerek bugünlere gelen bu büyük sorun, İstanbul'un ulaşımını kilitliyor, tarihi ve doğal dokusunu tahrip ediyor, insan sağlığını tehdit ediyor.

İstanbul içinde yıllardır faaliyet gösteren atölye ve imalathaneler, çıkardıkları atık, duman, gürültü vb. nedenlerle hem çevreyi kirletiyor hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Özellikle Tarihi Yarımada'da yoğunlaşan bu işletmelere ait ağır taşıtların yükleme-boşaltma işleri, bu bölgelerdeki trafik akışını kilitliyor. Öte yandan kente zarar veren bu işletmeler de olumsuz koşullarda faaliyet gösteriyorlar. Atölye sahip ve çalışanları, altyapı yetersizliği, ulaşım ve nakliye güçlükleri, yeterli güvenlik unsurlarından yoksunluk gibi sorunlarla boğuşuyorlar. İşte bu nedenlerle 1985'te bu işletmelerin İstanbul'un sanayi amaçlı planlanmış bölgelerine taşınmalarını öngören bir proje başlatıldı. Böylece hem bu atölye ve imalathaneler çağdaş mekânlara kavuşmuş olacak hem de kent dokusu/insan sağlığı korunmuş olacaktı. Buna göre Tahtakale esnafının Bağcılar'daki İstanbul Toptancılar Çarşısı'na (İSTOÇ), Kapalıçarşı kuyumcularının Yenibosna'daki Kuyumcukent'e, Perşembe Pazarı esnafının Okmeydanı'ndaki Perpa İş Merkezi'ne, Gedikpaşa'daki ayakkabıcıların İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) içindeki Aymakoop ve Aykosan'a, Osmanbey, Laleli, Mahmutpaşa esnafının Esenler'deki Giyimkent'e, Sultanhamam çevresindekilerin de Bağcılar'daki Tekstilkent'e taşınması öngörüldü. Ancak İstanbul kent merkezleri dışına kurulan bu organize sanayi bölgeleri tam kapasite çalışamıyor, buralardan beklenen verim alınamıyor. Şu an yüzde 85'i dolu olan Perpa ve yüzde 90 doluluk oranındaki İSTOÇ dışında, bu proje amacına ulaşamadı. Örneğin 30 bin işyeri ve 300 bin kişi kapasiteli İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (İOSB) şu an sadece 16 bin işyerinde 160 bin çalışan görev yapıyor. Aynı şekilde Tekstilkent'in de yüzde 75'i boş.

Toplu ulaşımın yetersizliği
İmalathane sahipleri ve toptancı esnafın, bu bölgeleri tercih etmemesinin en önemli nedeni ulaşım. Esnaf, kent dışındaki sanayi bölgelerinin modernliğinden memnun ancak bu bölgeye toplu ulaşımın yetersizliği nedeniyle zarara girme endişesi taşıyor. Öte yandan Karaköy, Osmanbey ve Eminönü gibi bölgelerde faaliyet gösteren dükkân sahipleri de bu merkezi konumlarını terk etmeye pek sıcak bakmıyor.Hem Sultanhamam'da hem de Tekstilkent'de dükkân sahibi olan Aydın Sarı , ''Sultanhamam'da iş durumları düştü. Esnaf ulaşımdan dolayı Tekstilkent'e gitmek istemiyor. Oysa orası oldukça modern ve sağlıklı bir yer. Sultanhamam perakendeye dönük bir yer olsun, tekstilciler Tekstilkent'e sahip çıksın'' görüşünü dile getiriyor. Sultanhamam'da dükkân sahibi Süleyman Balsarı da Tekstilkent'e gitmeyi düşündüğünü vurgulayarak ''Tek sorun yol. Ama onun da en kısa zamanda değişeceğine inanıyorum.'' diyor.

Yaklaşık 2 milyon dolara mal olan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, Küçükçekmece'de TEM otoyolu kuzeyinde, 700 hektar alan üzerinde yer alan farklı işkollarının yer aldığı karma bir bölge. İOSB'nin eksikleri ise ortak sosyal tesisi, yönetim binası, karakol, itfaiye binası, hastanesi, tehlikeli atık toplama ve imha tesisi, çevre yönetimi birimi itfaiye teşkilatı, ilk yardım, ambulans, kaza kurtarma ekibi, sağlık merkezi, genel güvenlik sisteminin bulunmayışı. İOSB'de işkollarının dağılımı da; deri mamulleri, ayakkabı, saraciye, makine, yedek parça, döküm ve madeni eşya yüzde 30, tekstil, dokuma, triko konfeksiyon yüzde 13, plastik yüzde 10, oto tamir yüzde 8, mobilya, kereste yüzde 7 ve diğer sektörler de yüzde 2 şeklinde.

İkitelli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Arif Koçak , İOSB'nin yaklaşık yarı yarıya boş olduğunu belirterek bunun en önemli nedeninin ulaşım güçlüğü olduğuna dikkat çekiyor. İOSB'deki tapu sorununun da bir türlü çözülemediğini, işletmelerin tamamına yakınının kaçak durumda olduğunu iddia eden Koçak, buranın yakınında bulunan İSTOÇ'un da Çin malları merkezi haline gelmiş olmasının İOSB'deki ticareti olumsuz etkilediğini sözlerine ekliyor.

Sadece yüzde 25'i dolu
Sultanhamam ve Osmanbey piyasaları çalışanları için kurulan Tekstilkent'in sadece yüzde 25'i dolu. 300 milyon dolara mal olan Tekstilkent, yaklaşık 927 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu ve 4244 işyeri bulunuyor. Tam kapasite faaliyete geçtiğinde yaklaşık 15-20 bin kişinin bu komplekste çalışacağı ve ekonomiye yıllık katkısının 15-20 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu , Tekstilkent'in sorunu olmayan, altyapısı tamamlanmış bir yer olduğunu belirterek bölgeye ulaşım için de raylı sistem çalışmalarının sürdüğünü anlatıyor.

186 bin metrekarelik Kuyumcukent ise 150 milyon dolara mal oldu. Buranın tamamlandığında 750-800 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.