Haberler

17 Ağustos depreminde yıkılan Yüksel Sitesi hakkında açılan dava sonuçlandı

Tarih: 25 Nisan 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Lube Ayar
Yalova'da 17 Ağustos depreminde, 3 blokun tamamen yıkılması sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Yüksel Sitesi'ni yapan inşaat şirketinin ortakları hakkında açılan dava sonuçlandı. Tartışılan bir karara imza atan mahkeme heyeti, 5 sanığa, ölen 316 canın bedeli olarak 50'şer YTL ceza verdi.
Bu karara tepki gösteren hukukçular, aynı depremde, yaptığı binaların birer birer çökmesi sonucu, yüzlerce kişinin ölmesinden sorumlu tutulan müteahhit Veli Göçer'e, birkaç ay önce 18 yıl 9 ay hapis ve 250 YTL para cezası verildiğini anımsatarak, "Farklı cezalar kamu vicdanını yaralıyor. Veli Göçer, deprem için 'sembol' seçildi" dedi.

10 yıl hapis isteniyordu
Yüksel İnşaat'ın ortak ve sorumluları hakkında Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bilirkişi raporunda, şirketin ucuz malzeme kullandığı, donatıların arasında yeterli etriye bağlantısına yer verilmediği ve kolonların boylarının kısa tutulduğuna yer verilmişti. Mahkeme, sanıklara 1'er yılla 2'şer yıl arasında hapis cezaları ve 50'şer milyon lira para cezası vermiş, ancak karar Yargıtay tarafından bozulmuştu.
'Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeniden görülmeye başlanan davanın dünkü duruşmasında sanık avukatları, sitenin 1968'deki deprem yönetmeliğine göre 1972'de inşa edildiğini, yıkımın da bu yönetmelikten kaynaklandığını öne sürerek, müvekkillerinin beraatini istedi.
Kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan vefat eden Yılmaz Dursun Sazak hakkında açılan davanın düşmesine, diğer sanıklar Güven Sazak, Mehmet Sert ve Ahmet Göncer Ayalp'in de 2'şer yıl hapis ve 50 YTL para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, sanıkların mahkemedeki iyi hallerini göz önünde bulundurarak cezayı 1 yıl 8 aya indirip erteledi. Diğer sanıklar İrfan Tufan ve Niyazi Çavuşoğlu da, 3 yıl 6'şar ay hapis ve 60 YTL para cezası aldı. Mahkeme, bu sanıkların da iyi hallerini dikkate alarak cezayı 2 yıl 11 aya indirip erteledi.

'Göçer sembol seçildi'
Göçer'e verilen ağır cezanın ardından dünkü karar hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer, "Onbinlerce insanın öldüğü ve tek bir kamu görevlisinin bile cezalandırılmadığı afete ilişkin davalarda çıkan kararlar, kamu vicdanını yaralıyor ve adalate güveni sarsıyor" dedi.
Sözüer, şöyle devam etti: "Depremden sonra açılan bine yakın dava müteahhitlerin lehine sonuçlanmışken, Veli Göçer'e 18 yıl hapis cezası verilmesinin anlamı nedir? Türkiye'de her olayda bir ismi sembol haline getirip, ağır cezalara çarptırmayı alışkanlık haline getirdik. Böylesine büyük bir şirketin patronlarının inşaatların yapımında ne kadar hatası olduğu da iyice tespit edilmeli."

'Tek sorumlu olmaz'
Marmara Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu da, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tek bir bina yıkılmadığına göre, tek bir sorumlu da olamaz. Bu kararlar, Türkiye'de uygulanan ceza adaletinin insanlar üzerindeki etkisini sarsıcı niteliktedir. Aynı kusurluluk oranına rağmen böyle ciddi bir fark ortaya çıkıyorsa, Türkiye'de kişilere kanunun öngördüğü eşitlikle davranılmadığı sonucu çıkar."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.