Haberler

Beyoğlu, eteğindeki hikâyeleri döküyor

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Jülide Karahan

Yıl 2057. Steven Spielberg’in Azınlık Raporu filmine bakılırsa reklam panoları sizi tanıyor ve size isminizle hitap ediyor. Ya durmadan parçalanıp yapıştırılan garip Beyoğlu’na ne oluyor dersiniz?

Cevabı, Demirören Gayrimenkul ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği “Beyoğlu, Nereye?” yarışmasının sonuçlarında gizli. Genç mimarların 2057’deki Beyoğlu’nu tasarladıkları yarışma, ilk üçe giren katılımcıları 2006 Venedik Mimarlık Bienali’ne göndermekle kalmayıp geleceği merak edenleri de düşünmüş.

Düşüncenin eyleme dönüştüğü mekan, İstiklal Caddesi’nin çıkmayan, çıkmamakla kalmayıp kolayca bulunamayan sokağı Deva Çıkmazı’nın 2 numaralı binası. 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin de ev sahiplerinden biri olan Garibaldi binasını, kaldırım taşlarındaki majenta rengi silindiğinden bulmak daha da zor. Birkaç tur atmayı göze alıp, binaya ulaşanları sadece projeler beklemiyor. İkinci katta Beyoğlulu 16 bina, dinlemeye alışkın olduğumuz eski Beyoğlu anılarını değil, bizzat kendi anılarını anlatıyor. Anlatırken de satır aralarına ‘koruma’, ‘korumama’, ‘koruyamama’ kelimelerini sıkıştırmayı unutmuyor. İçlerinde Odakule’den, imdat çığlığı atan ama sesini kimseye duyuramayan Botter Apartmanı’na; 1870’lere kadar fiyakalı bir tiyatro olan Çiçek Pasajı’ndan Arnavut kaldırımlı Danışman Geçidi’ne pek çok Beyoğlulu var. “Niye 16 sakin?” sorusunu serginin araştırma danışmanlığını yapan Yard. Doç. Dr. Yıldız Salman, “Daha fazla bina da seçebilirdik; ama öyle binalar olsun istedik ki hepsinin eteğinde bir sürü hikâye bulunsun.” cümlesiyle cevaplıyor.

Tasarımını mimar Ahmet Özgüner’in yaptığı serginin bir bölümü de, Deva Çıkmazı’nı bulmaya üşenenler için olsa gerek, 5 farklı noktaya yerleştirilen küçük küp kulelerde. Taksim Meydanı, Galatasaray Meydanı, San Antuan Kilisesi Bahçesi, Odakule ve Tünel Meydanı’na yerleştirilen kırmızı parmaklıklı küpler, sizi Beyoğlu’nda Beyoğlu’nun tarihine ve geleceğine yolculuğa çıkarıyor. Anlatılanlara bakılırsa, 1870’lerden bu yana makyajını ve görüntüsünü sürekli değiştiren Beyoğlu kültürleri, insanları ve zevkleri buluşturmaya devam ediyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.