Haberler

Mortgage'da Umut Yeni Yasama Dönemine Kaldı

Tarih: 29 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
Onbinlerce vatandaşın ev sahibi olma ümidiyle dört gözle beklediği, mortgage sistemi yasalaşamıyor. TBMM Genel Kurulu'nun yoğunluğundan dolayı gündeme alınamayan tasarı, yeni yasama dönemine kaldı. Bu nedenle, kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar da hayallerini ertelemek zorunda.

Konut Finansmanı Yasa Tasarısı adıyla TBMM'de bulunan mortgage tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda iki ay önce kabul edilmişti. Düzenlemenin ivedilikle Genel Kurul gündemine alınıp, burada yasalaşması planlanıyordu. Ancak aradan geçen iki aylık zaman zarfında tasarı, Genel Kurul gündeminin yoğunluğundan dolayı yasalaşamadı. TBMM'nin tatile girmesine kısa süre kala, mortgage tasarısının yasalaşamayacağı da netleşmiş oldu.

Faiz Artışı Riske Soktu
Mortgage düzenlemesinin her aşamasını büyük bir titizlikle takip eden Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, tasarının yasalaşması için büyük çaba harcarken, Genel Kurul aşamasında da devreye girerek sürecin hızlandırılmasını istemişti. Ancak AB sürecine yönelik bazı yasaların öncelikle çıkması gerektiği için, mortgage son sıralara kaldı. Tasarının, yeni yasama döneminde eylül ya da ekim aylarında yasalaşması bekleniyor. Bu arada, piyasalarda son iki aydır devam eden dalgalanma, konut kredisi faizlerini de vururken, kredi faizleri yüzde 2 sınırına dayandı. Konut faizlerindeki bu artış eğiliminin, mortgage düzenlemesini tehlikeye soktuğu da belirtiliyor.

Hükümet Kararlı
Kredilerin bu eğiliminin sürmesi halinde mortgage sisteminin işlerliğini yitireceği savunulurken, hükümet, tasarıya yönelik kararlılığını her fırsatta dile getiriyor.

Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, piyasalardaki dalgalanmadan dolayı konut kredisi faizlerinin artmasının, mortgage sistemini olumsuz etkileyeceği yönündeki yorumlara katılmayarak, mortgage yasa tasarısını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti. Yetkililer, piyasaların durumunun yasayı etkilemesinin söz konusu olmadığı görüşünde. Yetkililer, tasarının yasalaşması ve uygulamanın devreye girmesiyle, faizlerin düşmesinin beklendiğine de işaret etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.