Haberler

Zenginler, göçle büyüyen şehirden kaçıyor

Tarih: 3 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman Yazan: İbrahim Balta

İstanbul’da toplanan Avrupa’daki toplu taşımacılık sistemlerinin yöneticileri, şehirlerin alınan bütün tedbirlere rağmen trafik çilesinden dolayı yaşanmaz bir hale geldiğini ifade etti.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de kamuya ait toplu taşımacılık şirketinin tepe yöneticisi (CEO) Alain Flausch, “Zenginler şehirden uzaklaşmaya, gelir seviyesi düşük kimseler şehre göç etmeye başladı.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ ve Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen “Toplu Taşımacılık Türkiye Konferansı’’na katılan yabancı konuklardan UITP’nin Hollanda uyruklu Genel Sekreteri Hans Rat, Avrupa’da yaygın olan dizel yakıt fiyatındaki artışın, toplu ulaşım için kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydetti. Rat, “Dizel yakıtta kriz başlamak üzere. Bunu hükümetlerle, OPEC ile tartışıyoruz.” şeklinde konuştu. “Artan petrol fiyatları insanları özel aracı yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaya yönlendiriyor.” diyen Rat, Avrupa’da otomobillere sahip olmadan kullanma dönemi ve bu işe aracılık eden şirketlerin doğduğunu anlattı. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük şehirlerinden Houston’da insanların günde ortalama 3 saatini trafikte geçirdiğini belirten Hans Rat, Singapur’da bu sürenin yalnızca 15 dakika olduğuna dikkat çekti. Rat, “Politikalar, programlar insanlar içindir. Kentsel planlar yapılırken insanlar düşünülmeli. Singapurlular trafikte diğer ülke vatandaşlarından daha az vakit kaybedip, evine, eşine ve çocuklarına daha çok zaman ayırabiliyor.” diye konuştu.

Konferansın Türk konuşmacıları, İstanbulluların günde ortalama kaç saatini otomobilinin içinde, yolda geçirdiğine dair bir rakam telaffuz etmedi. Ancak ‘İstanbullu’nun durumunun ‘Singapurlu’dan çok ‘Houstonlu’nunkine benzediği de aşikar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcısı Rafet Bozdoğan, yapımı süren 90 kilometrelik demiryolu toplu ulaşım hattının en erken üç buçuk yıl sonra devreye gireceğini, tamamının ise 2012 yılında biteceğini söyledi. 74 kilometrelik raylı sistem için Büyükşehir Belediyesi’nin harcayacağı bütçe 5,5-6 milyar dolar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yatırımlara ayırdığı bütçenin yüzde 65’ini ulaşım sorununu çözmek için harcıyor.

Karayoluna ayrılan bütçe ise 1 milyar dolar. Bozdoğan’ın açıklamalarına göre Mecidiyeköy-Avcılar raylı sistem hattının bitmesi 2012 yılını bulacak. Bu sebeple belediye, E-5 karayolunda Avcılar’a kadar uzanan iyileştirme çalışması başlattı. Metrobus denilen 25 metrelik özel otobüslerin çalışacağı 2 şeritli tercihli yol ile 3’er şeritli transit yol ve bunun yanı sıra kenarda yan yollar yer alacak. 2012 yılında 74 kilometrelik hattın tamanlanması ve 13 kilometrelik boğaz tüp geçişin devreye girmesinden sonra karayoluna yapılan yatırım miktarı azaltılacak. Bozdoğan, “Bu tarihten sonra raylı sistemi tercih etmeyip otomobilinin içinde trafikte bekleyenler beklesin. Ama o güne kadar karayollarına ve kavşaklara yatırım yapmaya mecburuz. Raylı sistem alternatifi sunmadan vatandaşa siz trafikte araçta beklemeye devam edin diyemezsiniz.” şeklinde konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.