Haberler

Torino Kış Olimpiyatları Sürerken…

Tarih: 20 Şubat 2006 Kaynak: Floornature Derleyen: Emine Merdim Yılmaz


İmajlar: Agenzia Torino 2006

10 Şubat’da başlayan ve 26 Şubat’a kadar devam edecek Torino Kış Olimpiyatları öncesinde Torino ve çevresi adeta yeniden tasarlandı. Büyük mimari projeler ve ilginç kültürel etkinlikler sadece olimpiyat katılımcıları için değil.

Geçtiğimiz hafta Arkitera Gündem’de bölümünde açılan The Snow Show, olimpiyat kapsamında düzenlenen kültürel etkinliklerden sadece biri. The Snow Show dışında olimpiyat oyunları için yeni inşa edilen binalara 1 hafta boyunca Arkitera.com’da yer vereceğiz. Bunlardan ilki Arata Isozaki ve Pierpaolo Maggiora tarafından tasarlanan bir hokey stadyumu. 183x100 m’lik, 12.332 oturma kapasiteli stadyum şehrin büyük bir kısmını oluşturan önemli etkinliklerin, yarışmaların ve şovların yapıldığı bölgede yer alıyor.

Isozaki ve Maggiora binayı tasarlarken olimpiyat sonuçlandığında kullanılabilmesi için binayı çok yönlü ve esnek düşünmüşler. Bunun için tasarlanan hareket edebilir katlar ve tribün ile hokey stadyumu konserler, kongreler ve şovlar vb. içinde kullanılabilir hale gelebilecek.



4 katlı binada, zeminin 7,5 m altındaki bodrum katta hokey pisti ve servis alanları, 3,75 m altında basın ve spor federasyonu için alanlar, zemin katta girişler, zeminin 6 m üstündeki katta yeme-içme alanları yer alıyor.

Hokey pistinin zemin altına yapılmasının sebebi binanın yüksekliğinin azaltıp tribünler için zeminden faydalanabilmek. Bu sayede acil çıkışlar için uzun merdivenler yapılmak zorunda kalınmamış. Binaya girildiği zaman tribünlerin tam ortasına varılmış olunuyor, izleyiciler ya aşağı ya da yukarı çıkarak yerlerine oturabiliyorlar.

Bina dışarıdan büyük paslanmaz çelik bir kutuya benziyor. Mat ve kabarcıklı bitişleri ile paneller binaya dinamik bir görüntü verirken aynı zamanda çevredekileri yansıtıyor ve ışık efektleri oluşturuyor. Panellerin düzensiz birleşimleri binaya “hareket” etkisi veriyor.

Diğer yandan binanın içindeki delikli ve ses yalıtımlı aliminyum paneller ses düzeyini azaltıyor. Çatıdaki mat ve paslanmaz çelik kaplama cephe ile süreklilik sağlıyor. Bina, uzun cephesinin zemin katındaki açılabilir cam cephe ile park ve meydan bütünleşiyor.

Diğer cephelerde ise hafif çimento paneller kullanılmış. Dışarıdaki kaldırımlarda Luserna Taşı, büyük alanlarda beton ve çakıl kullanılmış. Aynı taş binanın dışındaki havalandırma kanallarında ve binayı aydınlatan projektörlerin etrafında da kullanılmış.

Yeni kompleks, 1934 yılında Dünya Futbol Şampiyonası içine tasarlanan binaların bulunduğu alanın bir parçası. Belediye stadyumu, Maratona Kulesi ve Piazza d'Armi Parkı da burada bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.