Haberler

Atrium Torino

Tarih: 21 Şubat 2006 Kaynak: Floornature Çeviren: Rabia Alga

Bu proje, 2006 Kış Olimpiyatları için Torino’da yapılan en büyük projelerinden biri. Atrium Torino, temiz ve esas çizgileri ile büyük bir görsel etki oluşturan bir strüktüre sahip. Yapı, aynı zamanda Piedmont kentindeki değişimin de hikayesini bire bir sunuyor.

Bu büyük sergi mekanı, Olimpiyat Oyunları için düzenlenen basın toplantıları, fuar, sergi, tartışmalar ya da kültürel temalı film gösterimleri için 2003 yılının Ocak ayından beri kullanılıyor.

Torino’nun kentsel ve mimari değişime olan arzusunun yansıması haline gelen bir sembol olarak bu mekan, aynı zamanda kentin kendini gösterdiği ve geleceğe dönük planlarını ve dönüşümünü de sergilediği bir yer.

Strüktür, tarihi Solferino Meydanı’nı da çarpraz geçen cam ve ahşaptan yapılmış iki büyük ahşap yaydan oluşuyor. Ahşaptan yapılmış strüktürde, hafiflik ve high-tech bir görüntü oluşması için cam ve çelik de kullanılmış.

Bu strüktürlerin yukarıya doğru uzanan büyük prizmalara benzeyen biçim ve hacmi, “dinazor” ve “gianduiotti”(özellikle Torino’da yapılan fındıklı çikolata) isimleriyle anılmalarına neden oluyor. Ancak mizah bir yana, bu kadar tarihi bir değerin meydanında karakteristik özelliği ile etrafında bir karmaşa oluşturuyor.

Bu kadar kolay tanınabilen bir konstrüksiyon, doğal olarak, 19. yüzyıldan kalma bir meydan içinde yer alınca, uzmanlar tarafında da tartışmaların artmasına neden olabiliyor.

Eğimli ve şeffaf duvarlardan oluşan Atrium Citta ve Atrium 2006 pavyonları, kentin “forum”u halini aldı ve iletişime yönelik düzenlenen büyük etkinliklerin, görsel ve fonksiyonel kültürel etkinlikler için bir nirengi noktası oldu. Duvarların transparan olması, içeride gerçekleşen etkinliklerin dışarıdan da görülebilmesini sağlarken odaları da ışık efektlerini andıran mekanlar haline getirdi.

İki cam ve ahşap mekan ayrı işlevlere sahip. Atrium Citta, daha çok turizm ve kültürel hizmetler veriyor ve Torino’daki büyük projelerin vitrini oluyor. Kentin banliyölerindeki yeni projelerin inşa edilmesiyle yeniden geliştirilmesi, planların canlandırılması, imajların sunulması ve bu dönüşümle ilgili fikirlerin vitrini oluyor. Atrium 2006 ise özellikle olimpiyatlarla ilgili etkinlikler için kullanılan bir Olimpiyat Köyü olma özelliği taşıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.